Αρνούνται βασανιστήρια αγωνιστών της ΕΟΚΑ οι Βρετανοί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Τον περασμένο μήνα η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε αδίκημα βιασμού και βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια του αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία

Δικηγόροι που στέκονται στο πλευρό της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας απέναντι σε αγωγές Κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ που κατέφυγαν στα Βρετανικά Δικαστήρια ζητώντας αποζημιώσεις για βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησης από τις αποικιακές αρχές την περίοδο 1955-59, , απέστειλαν επιστολές σε Βρετανούς βετεράνους, ζητώντας τους  να καταθέσουν ως αντίβαρο τις δικές τους εμπειρίες τους για την κατάσταση που επικρατούσε στην Κύπρο  την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα.

Όπως γράφτηκε στην  Daily Mail, o πρώην συνταγματάρχης του Βασιλικού Τάγματος Ασυρματιστών Sam Bedwell έλαβε επιστολή, στην οποία του ζητείται να αποκαλύψει εάν παρατήρησε το οτιδήποτε «άδικο» κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο.

Ο 83χρονος συνταγματάρχης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν βίωσε ποτέ του τέτοια συμπεριφορά και χαρακτήρισε ως ανοησίες τις αιτήσεις αποζημιώσεων κατά των πρώην Βρετανών στρατιωτών.

Συγκεκριμένα δήλωσε στην Express.co.uk: « Ήμουν στην Κύπρο πριν από 62 χρόνια. Ήμουν 21 χρονών. Είναι γελοίο. Πόσο χρονών είναι αυτοί που ζητούν αποζημίωση; Πρέπει να είναι 80 με 90 χρονών. Είναι απολύτως τρελό».

Υποδειγματικοί οι Βρετανοί

Ο κ.Bedwell ισχυρίζεται ότι έχει  δει μόνο «υποδειγματική» συμπεριφορά από  τα βρετανικά στρατεύματα τα οποία βρέθηκαν στην Κύπρο  «υπό πολύ αντίξοες συνθήκες».

Τον περασμένο μήνα η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε αδίκημα βιασμού και βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια του αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία.

Ο Βρετανός δουλευτής Julian Lewis, δήλωσε ότι είναι εξοργιστικό οι Αρχές να «σκαλίζουν» το ζήτημα τόσο καιρό μετά την σύγκρουση, ενώ και άλλοι βετεράνοι κατέκριναν την έρευνα αναφέροντας ότι πολεμούσαν έναν «αδίστακτο εχθρό» και ότι «έκαναν το καθήκον τους».

Ένα έγγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρεται στον βιασμό ενός 15χρονου κοριτσιού από τις Βρετανικές αποικιακές δυνάμεις και στα βασανιστήρια πολιτικών κρατούμενων με ξυλοδαρμούς και ψεύτικους απαγχονισμούς. 

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους Κύπριους Αγωνιστές  δήλωσαν ότι υπάρχουν αναμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών των κρατήσεων τους αλλά και των ιατρικών αρχείων. Η Βρετανία αρνείται κάθε παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η βρετανική κυβέρνηση άσκησε πρόσφατα  προσφυγή εναντίον απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία, καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να εξεταστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Επιστροφή
στην αρχή