«Αργύρης Γαβαλάς» σημαίνει πολλά, το «Limassol Arena» τίποτα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ

Αυτός ο ακάματος και ανιδιοτελής εργάτης υπήρξε ο ποδοσφαιρικός πατέρας των δύο μεγάλων ομάδων της Λεμεσού και σφράγισε την ιστορία τους

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»
της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Kυριακής 11/2)

 

Πριν από λίγο καιρό (22/10/2017) εκφράζαμε από αυτήν εδώ τη στήλη τη διαφωνία μας αναφορικά με την ονομασία του νέου σταδίου της Λεμεσού. Διερωτηθήκαμε πού κολλάει το «Limassol Arena», ένα ξενόφερτο όνομα σε ένα γήπεδο μιας κυπριακής πόλης στο οποίο θα στεγάζονται τρία ιστορικά σωματεία. Τι ξενολαγνεία είναι αυτή;

Καλά, το «Limassol Arena» πού κολλάει;

Ευτυχώς, ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίας του βιβλίου για την πρώτη Εθνική, ανέφερε ότι ο δήμος θα εισηγηθεί στον ΚΟΑ το νέο στάδιο να φέρει το όνομα «Αργύρης Γαβαλάς».

Αναφορικά με την ονομασία του γηπέδου τον τελευταίο λόγο έχουν τα τρία λεμεσιανά σωματεία, αν και πιστεύουμε ότι σημαντικό λόγο στην απόφαση πρέπει να έχει και ο ίδιος ο ΚΟΑ, και αυτό γιατί είναι το κράτος που χρηματοδοτεί το έργο.

Γιατί λοιπόν η εισήγηση του δημάρχου μάς βρίσκει σύμφωνους εκατό τοις εκατό; Διότι πολύ απλά είναι σημαντικό να διατηρηθεί στη μνήμη όλων αυτή η περίλαμπρη προσωπικότητα. Ο αδυσώπητος χρόνος πολλές φορές ξεθωριάζει είτε γεγονότα είτε ιστορικά πρόσωπα.

Αυτός ο ακάματος και ανιδιοτελής εργάτης συνέδεσε όχι μόνο το όνομά του με τα πρώτα «σκιρτήματα» της Εθνικής ομάδας στον διεθνή ποδοσφαιρικό στίβο (διετέλεσε και προπονητής των μεικτών ομάδων της Κύπρου που συγκροτήθηκαν το 1933, το 1949 και το 1954), αλλά υπήρξε και ο ποδοσφαιρικός πατέρας των δύο μεγάλων ομάδων της Λεμεσού και γενικότερα ένας εκ των θεμελιωτών του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ο Αργύρης Γαβαλάς γεννήθηκε στην Ελλάδα στις 27/11/1907 και αγωνίστηκε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Αφίχθη στην Κύπρο το 1932, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της ΑΕΛ, στην οποία παρέμεινε για περίπου 20 χρόνια!

Με τον Γαβαλά η ΑΕΛ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1941, 1953) και δύο κύπελλα (1939, 1940), ενώ έγινε η πρώτη ομάδα εκτός Λευκωσίας που κατέκτησε τίτλους.

Επιπροσθέτως, ο Ελλαδίτης προπονητής εισήγαγε έναν μοντέρνο τρόπο παιχνιδιού στην ομάδα της Λεμεσού: η ΑΕΛ του Γαβαλά ξεχώριζε για το τεχνικό και στρωτό της παιχνίδι και τις πολλές κοντινές πάσες. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γαβαλάς πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην ΑΕΛ χωρίς να πληρώνεται για πολλά χρόνια.

Και παρότι ο Γαβαλάς έφυγε το 1954 από την ΑΕΛ λόγω διαφωνιών με το διοικητικό συμβούλιο, αυτό δεν έχει καμία σημασία και δεν μειώνει την προσφορά του στην ομάδα της Λεμεσού. Η ιστορία είναι καταγεγραμμένη: ο Γαβαλάς υπήρξε ο θεμελιωτής της ΑΕΛ.

Το 1956 «μετακόμισε» στον Απόλλωνα που είχε ιδρυθεί δύο χρόνια προηγουμένως, παραμένοντας στην έτερη μεγάλη ομάδα της Λεμεσού για έξι χρόνια. Με την προσφορά του σε ΑΕΛ και Απόλλωνα σφράγισε την ιστορία των δύο μεγάλων ομάδων της Λεμεσού.

Ταυτόχρονα προπονούσε καθημερινά δεκάδες νέους στο ΓΣΟ. Επεδίωκε πάντα την καλλιέργεια ηθικών και σωστών χαρακτήρων, γι’ αυτό τους έλεγε πάντα τα ακόλουθα λόγια: «Υπάρχουν τρία αποτελέσματα σε κάθε αγώνα. Η νίκη, η ισοπαλία και η ήττα. Η μεγαλύτερη νίκη όμως, η πιο σημαντική, είναι η ηθική του παιχνιδιού. Προτιμώ να χάσετε αλλά να είστε κύριοι μέσα στο γήπεδο». Λόγια που σπανίζουν στη σύγχρονη εποχή με την εμπορευματοποίηση του αθλήματος, καθώς τα χρήματα έδωσαν τη θέση τους στις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι.

Ο Γαβαλάς απεβίωσε στην αγαπημένη του Λεμεσό στις 28/12/1998. Ενδεικτικό της αγάπης των παικτών γι’ αυτήν τη μεγάλη προσωπικότητα είναι πως ακόμη και σήμερα αρκετοί παλαίμαχοι τον χαρακτηρίζουν «ποδοσφαιρικό τους πατέρα».

Τι πιο εύστοχο λοιπόν το νέο στάδιο να φέρει το όνομα ενός σκαπανέα του αθλητισμού της πόλης;


Επιστροφή
στην αρχή