Αρχίζει η ανέγερση του κτηρίου της Ιατρικής Σχολής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
80 γεωτρήσεις με παραγόμενη ισχύ 350 kW, με στόχο την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της Ιατρικής Σχολής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η ανέγερση κτηρίου Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς επίσης και η κατασκευή και λειτουργία γεωθερμικών γεωτρήσεων στον χώρο του εν λόγω κτηρίου.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος έδωσε θετική γνωμάτευση για την ανέγερση του έργου, θέτοντας όμως τους δικούς του όρους. Στα πλαίσια του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου, υποβλήθηκε μελέτη Προκαταρκτικής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από την ανέγερση της Ιατρικής Σχολής. Η υποβληθείσα μελέτη εξετάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις 3.7.2018. Στη συνεδρίαση τέθηκαν κάποια ερωτήματα και διευκρινιστικά στοιχεία, τα οποία απαντήθηκαν από τον μελετητή-αιτητή του έργου. Τα μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν την υλοποίηση του έργου και συνέστησαν την έκδοση περιβαλλοντικής γνωμάτευσης με όρους. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η περιοχή στην οποία θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει το προτεινόμενο έργο είναι περιαστική. Πλησίον του χώρου ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου θα βρίσκονται το υφιστάμενο Κτήριο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, η υπό ανάπτυξη Πολυτεχνική Σχολή, το υπό μελέτη Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, το υφιστάμενο Τμήμα Χημείας και Φυσικής και ο υπό μελέτη Χώρος Διδασκαλίας. Σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τον χώρο ανάπτυξης του έργου υπάρχουν τα υπόλοιπα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης, το Δάσος της Αθαλάσσας (σε απόσταση 100 μέτρα), η λίμνη Αγίου Γεωργίου (200 μέτρα) φοιτητικές εστίες, καφετέριες, εκκλησία, κοιμητήριο, υπεραγορές, καταστήματα, φούρνοι, οικιστικές αναπτύξεις, βιβλιοπωλεία και εστιατόρια.

80 γεωτρήσεις


Το προτεινόμενο έργο θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 7.600 τετραγωνικά μέτρα και θα είναι δυναμικότητας 560 ατόμων. Το κτήριο θα περιλαμβάνει γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες διδασκαλίας και μελέτης, εργαστήρια, βοηθητικές εγκαταστάσεις, υποσταθμούς (θέρμανσης/ψύξης, διαχείρισης γεωθερμίας, διαχείρισης ηλεκτρισμού, server και άλλα), χώρους υγιεινής, σύστημα πυρόσβεσης, δεξαμενή αποθήκευσης νερού πυρόσβεσης και υπόγειο χώρο στάθμευσης 27 οχημάτων. Αναφορικά με την κατασκευή και λειτουργία των γεωθερμικών γεωτρήσεων αναμένεται να κατασκευαστούν περίπου 80 γεωτρήσεις με συνολική παραγόμενη ισχύ 350 kW, με στόχο την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της Ιατρικής Σχολής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γεωθερμικές γεωτρήσεις θα είναι κλειστού τύπου, θα έχουν βάθος περίπου 125 μέτρα και θα είναι πλεγματικά τοποθετημένες και θα καταλαμβάνουν όλο το οικόπεδο της Ιατρικής Σχολής. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα όξυνσης στα χωράφια της Δένειας

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό μέτωπο εξήγγειλαν Νίκος-Προκόπης

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή