Άρχισαν να γεμίζουν φλαμίνγκο οι αλυκές Ακρωτηρίου και Λάρνακας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Τα πουλιά από τη στιγμή που θα βρουν τροφή και φιλόξενο περιβάλλον παραμένουν μέχρι και τον Μάρτιο, διαφορετικά συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Κοντά στα χίλια φλαμίνγκο έκαναν στάση τις τελευταίες ημέρες στις αλυκές σε Λάρνακα και Λεμεσό. Τα πουλιά από τη στιγμή που θα βρουν τροφή και φιλόξενο περιβάλλον παραμένουν μέχρι και τον Μάρτιο, διαφορετικά συνεχίζουν το ταξίδι τους για την Αφρική. Οι λίμνες στις αλυκές Λάρνακας και Ακρωτηρίου, είναι η ενδιάμεση στάση στα μεταναστευτικά τους ταξίδια και ασφαλώς οι βροχές του Οκτώβρη έχουν βοηθήσει ώστε να αυξηθεί το νερό αλλά και η τροφή. Το πιο βασικό στοιχείο της τροφικής αλυσίδας στο οικοσύστημα των λιμνών είναι οι μικρές γαρίδες άλμης Artemia (Artemia salina), στις οποίες στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ζωή του υδροβιότοπου.
Μιλώντας στον «Π» ο αρμόδιος λειτουργός του Ταμείου Θήρας, Νίκος Κασίνης, ανέφερε πως σημαντικό ρόλο για την κάθοδο των φλαμίνγκο διαδραματίζει η βροχόπτωση αλλά και η ύπαρξη νερού στις αλυκές από Οκτώβριο-Νοέμβριο για δημιουργία μιας βάσης πληθυσμού που είναι καθοριστική για τη μετέπειτα αύξησή τους τον Δεκέμβριο και τον Γενάρη. Η ξηρασία που επικρατούσε τα δύο τελευταία χρόνια δεν βοήθησε.
Μαζί με την κάθοδο των φλαμίνγκο ξεκίνησαν και οι περιπολίες, αφού το κοινό στην προσπάθειά του να φωτογραφίσει τα πουλιά εισέρχεται ακόμα και εντός των αλυκών με αποτέλεσμα να τα τρομάζει.

Οι εκκλήσεις


Η Υπηρεσίας Θήρας καλεί για άλλη μια φορά το κοινό να μην παρενοχλεί τα πουλιά, διότι θα φύγουν χωρίς να τραφούν ικανοποιητικά για να αντέξουν στο μεγάλο ταξίδι το οποίο θα κάνουν προς τις περιοχές που θα φωλιάσουν.
Τα φλαμίνγκο είναι απειλούμενα άγρια πτηνά, τα όποια έρχονται στην Κύπρο σε σημαντικά μεγάλους αριθμούς, όταν το ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, με σκοπό να ξεχειμωνιάσουν και να τραφούν με ησυχία για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις περιοχές φωλεοποίησης (κυρίως Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία). Εάν τα πτηνά που ξεχειμωνιάζουν ενοχλούνται και ο άνθρωπος επεμβαίνει χωρίς έλεγχο στις περιοχές προστασίας και ειδικά εντός των αλυκών, τότε τα πτηνά εκτός του ότι μπορεί να φύγουν από τις περιοχές που ενοχλούνται, είναι επίσης πιθανό να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη ενέργεια, που απαιτείται, για το ταξίδι της επιστροφής στους χώρους φωλεοποίησης.


Επιστροφή
στην αρχή