Αποζημιώσεις για την κράτησή της διεκδικεί η Ευτυχία Ζαρρή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Οι λόγοι, όπως παρατίθενται στην αγωγή, αφορούν τον τρόπο κράτησής της όταν τελούσε υπόδικη, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσής της στις φυλακές

Στο προσκήνιο επανέρχεται η Ευτυχία Ζαρρή που είχε συγκλονίσει το παγκύπριο, όταν στις 15 Αυγούστου 2008 σκότωνε τη μικρότερη αδελφή της, την 25χρονη Έλλη, με κυνηγετικό όπλο, ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τους στον Άγιο Δομέτιο. Τον Δεκέμβριο του 2010 η Ζαρρή καταδικαζόταν σε ισόβια και καθίστατο η πρώτη γυναίκα ισοβίτισσα στα δικαστικά χρονικά.

Η υπόθεση που την φέρνει και πάλι στα δικαστήρια αφορά αστική αγωγή που έχει κινήσει εναντίον της Δημοκρατίας διά μέσου του γενικού εισαγγελέα, με την οποία διεκδικεί αποζημιώσεις στην κλίμακα 10.000-50.000 ευρώ. Οι λόγοι, όπως παρατίθενται στην αγωγή, αφορούν τον τρόπο κράτησής της όταν τελούσε υπόδικη, αλλά και γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσής της στις φυλακές, πάντα κατά τον χρόνο που βρισκόταν υπό κράτηση. Συγκεκριμένα τη διεκδίκηση αποζημιώσεων την βασίζει σε σειρά λόγους, ως εξής:

  • Ότι ενώ τελούσε υπόδικη, δεν έτυχε της μεταχείρισης που προστάζει ο Νόμος 14/69, άρθρο 10(2) ο οποίος προνοεί κράτηση υποδίκων μαζί με υποδίκους, αντίθετα εκρατείτο μαζί με καταδικασθέντα πρόσωπα ή και με βαρυποινίτες ή και με ισοβίτες.
  • Συνεπεία της ανωτέρω παραβίασης εκ μέρους της Δημοκρατίας, υπόκειτο σε αφόρητες ψυχικές πιέσεις λόγω του εγκλεισμού της στον ίδιο χώρο με κατάδικους και χωρίς να τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης.
  • Πέραν των πιο πάνω, οι συνθήκες κράτησης και διαβίωσης στις φυλακές ήταν άθλιες ή και ακατάλληλες ή και κατά παράβαση των κανονισμών των φυλακών ή και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα υπήρχε υπερπληθυσμός, οι συνθήκες υγιεινής και σίτισης ήταν ακατάλληλες έως ανύπαρκτες, ενώ η κτηριακή υποδομή των φυλακών ήταν εντελώς ακατάλληλη.
  • Στη διάρκεια της κράτησης δεχόταν αφόρητη ψυχολογική πίεση από το προσωπικό των φυλακών αφού της φέρονταν με υβριστικό και εξευτελιστικό τρόπο, κυρίως εστιάζοντας στο έγκλημα για το οποίο κατηγορείτο, παραβιάζοντας έτσι το τεκμήριο της αθωότητας ή και της αξιοπρέπειάς της. Μάλιστα κάποιες φορές δεν δίσταζαν απρόκλητα και να χειροδικήσουν εναντίον της.
  • Ένεκα των συνθηκών κράτησης σε συνδυασμό με την εύθραυστη ψυχολογική της υγεία, αλλά και του ψυχολογικού άγχους της δίκης που βρισκόταν σε εξέλιξη τον ουσιώδη χρόνο, κατά ή περί την 17η Νοεμβρίου 2009 αποπειράθηκε να θέσει τέρμα στη ζωή της με την κατάποση καθαριστικού υγρού.
  • Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου στη διάρκεια της νοσηλείας και κράτησης υπέστη ή και έτυχε βάναυσης ή και απάνθρωπης ή και εξευτελιστικής ή και ταπεινωτικής μεταχείρισης από τους έχοντες την ευθύνη της φύλαξής της.

Αλλαγές συνηγόρων

Όπως φαίνεται από τα δικόγραφα, η αγωγή πάει πολύ πίσω και συγκεκριμένα στο 2009, όταν δηλαδή η Ζαρρή τελούσε υπόδικη. Τότε την εκπροσώπησε ο δικηγόρος Γιαννάκης Μυλωνάς και οι αποζημιώσεις που διεκδικούνταν ήταν στην κλίμακα 2.000-10.000 ευρώ. Η συνεργασία αυτή διακόπηκε κατόπιν διαφωνιών και η Ζαρρή επανακαταχώρισε την αγωγή το 2012 μέσω του δικηγορικού γραφείου Σταύρου Τσιναρέλη. Την ίδια στιγμή αιτήθηκε και αύξηση του ποσού της απαίτησης στην κλίμακα 8.000-40.000 ευρώ. Ωστόσο ούτε η συνεργασία με το γραφείο Τσιναρέλη ευοδώθηκε και έτσι η αγωγή επανακαταχωρίστηκε το 2014, με αύξηση αυτή τη φορά του ποσού της απαίτησης στην κλίμακα 10.000-50.000 ευρώ.

Κάπου στο ενδιάμεσο είχε προταθεί από τη Νομική Υπηρεσία εξώδικος συμβιβασμός για το ποσό των 4-5 χιλιάδων ευρώ (γράφεται με επιφύλαξη αυτό το ποσό επειδή δεν μπορέσαμε να τα διασταυρώσουμε), όμως η Ζαρρή δεν το αποδέχθηκε και έτσι η αγωγή παρέμεινε προς εξέταση. Στο μεταξύ είχε αλλάξει και πάλι δικηγόρο, διορίζοντας τον Σωτήρη Δράκο.

Αναβολή ακρόασης

Η έναρξη της ακρόασης με εκπροσώπηση από τον κ. Δράκο ήταν ορισμένη για χτες, ωστόσο και πάλι υπήρξε επεισοδιακή. Συγκεκριμένα ο δικηγόρος πρότεινε στη Ζαρρή όπως ζητήσουν αναβολή προκειμένου να επιδιωχθεί εξώδικος συμβιβασμός για μεγαλύτερο ποσό, όμως η Ζαρρή ήταν ανένδοτη και επέμενε στην έναρξη της ακρόασης επειδή ήθελε να ακουστούν και άλλα που θέλει να πει. Μάλιστα για αρκετή ώρα, η Ζαρρή και ο δικηγόρος διαβουλεύονταν στο γραφείο του δικαστή που θα εξετάσει την αγωγή για το πώς θα προχωρούσε η υπόθεση και εντέλει, κατόπιν διαφωνιών που προφανώς φάνηκαν αγεφύρωτες, ο κ. Δράκος δήλωσε πρόθεση να παραιτηθεί. Τώρα προφανώς η ενάγουσα βρίσκεται σε αναζήτηση νέου δικηγόρου, χωρίς να αποκλείεται να καταλήξει να χειριστεί μόνη της την αγωγή. Αυτό το έπραττε κατά διαστήματα και όταν διεξαγόταν η δίκη της ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Παθολογική ζήλια

Υπενθυμίζεται ότι η Ζαρρή δεν παραδέχθηκε ποτέ τη δολοφονία της αδελφής της, αλλά υποστήριζε ότι επρόκειτο για ατύχημα. Ωστόσο στην εξέλιξη της δίκης, τα γεγονότα και οι μαρτυρίες που προσκομίστηκαν ήταν συντριπτικά εναντίον της και καταδείχθηκε κατά απόλυτο τρόπο ότι ζήλευε παθολογικά την αδελφή της. Η πιο χαρακτηριστική από τις μαρτυρίες ήταν ότι αποπειράθηκε και άλλη φορά να σκοτώσει την τραγική Έλλη κυνηγώντας την με το αυτοκίνητο, ενώ είχε κατατεθεί και μαρτυρία ότι εκπαιδευόταν στη σκοποβολή.

Η καταδίκη της σε ισόβια δεσμά επικυρώθηκε και από το Εφετείο, το οποίο απέρριψε την εκδοχή ότι είχε μειωμένη ευθύνη λόγω ψυχιατρικών διαταραχών. Η κρίση του Εφετείου βασίστηκε στο εύρημα κυβερνητικής ψυχιάτρου που την εξέτασε μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, η οποία την βρήκε φυσιολογική.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβλήματα σε Facebook και Instagram σε όλο τον κόσμο

Πολίτης News, 16:06 (τελευταία ενημέρωση 16:06)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Boυδαπέστη χορήγησε άσυλο στον Γκρούεφσκι

Πολίτης News, 15:49 (τελευταία ενημέρωση 15:49)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδικά έργα ανακοινώνει ο Δήμος Στροβόλου

Πολίτης News, 15:43 (τελευταία ενημέρωση 15:43)

Επιστροφή
στην αρχή