Πρώτο «όχι» στον Χαμπιαούρη - Απορρίπτει τις εξετάσεις η ΟΕΛΜΕΚ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΟΕΛΜΕΚ απέρριψε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Υπουργού Παιδείας και εξέφρασε την ετοιμότητά της να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση

Το πρώτο του «όχι», από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, εισέπραξε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης. Το «όχι» ήρθε από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) της οποίας αποφάσισε να απορρίψει τις ρυθμίσεις που πρότεινε, μέσω σχετικού εγγράφου, το υπουργείο για την εφαρμογή των νέων Κανονισμών Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Κατάργηση

Σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι προφανές ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις του 76% των καθηγητών, που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να αγνοούν και τις θέσεις άλλων εκπαιδευτικών εταίρων. Επί της ουσίας, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδεινώνουν την ήδη προβληματική κατάσταση, όπως αυτή διαγράφεται στους Νέους Κανονισμούς Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, μετατρέποντας ουσιαστικά το δημόσιο σχολείο σε ένα δυσλειτουργικό και εξετασιοκεντρικό χώρο». Μετά την απόφαση απόρριψης των προτεινόμενων ρυθμίσεων το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε την ετοιμότητα της οργάνωσης να συζητήσει με το Υπουργείο Παιδείας οποιαδήποτε πρόταση κινείται προς την κατεύθυνση της κατάργησης των εξετάσεων τετραμήνων. Εξουσιοδότησε επίσης τη γραμματεία της οργάνωσης να διευθετήσει το αμέσως επόμενο διάστημα συναντήσεις με όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Οι ρυθμίσεις


Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων υποβλήθηκαν στους εμπλεκόμενους την περασμένη εβδομάδα με στόχο την έναρξη εντατικού διαλόγου για το θέμα και την εξεύρεση των καταλληλότερων λύσεων προς όφελος των μαθητών. Το Υπουργείο Παιδείας πρότεινε, μεταξύ άλλων, μείωση φόρτου βάσει δεικτών επιτυχίας και επάρκειας, σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα, με στόχο να προσαρμοστεί η ύλη στον πραγματικό διδακτικό χρόνο. Πρότεινε ακόμη η αξιολόγηση στα εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα να γίνεται ως εξής:


  • Προφορικός βαθμός 60% (για εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα): 1.Ένα διαγώνισμα διάρκειας το πολύ 20 λεπτών, 2. Ασκήσεις στην τάξη, κατ’ οίκον εργασία, πρότζεκτ, δημιουργικές εργασίες, μικρές αξιολογήσεις διαμορφωτικού χαρακτήρα κ.λπ.

  • Γραπτός βαθμός 40%. Για εξεταζόμενα μαθήματα γραπτή εξέταση. Για μη εξεταζόμενα, ένα διαγνωστικό δοκίμιο (1Χ45΄) αυθεντικής μάθησης. Σε εργαστηριακού τύπου μαθήματα μπορεί, εναλλακτικά, να πάρει τη μορφή πρότζεκτ ή πρακτικής δοκιμασίας.

Εξεταστική περίοδος 1-22 Δεκεμβρίου

Για την εξεταστική<+Text_Normal> περίοδο το Υπουργείο Παιδείας επισήμανε στις προτάσεις του ότι θα εκτείνεται μεταξύ 1ης και 22ας Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας κάθε σχολική μονάδα θα καθορίζει το δικό της πρόγραμμα εξετάσεων. Η διάρκεια της εξέτασης για κάθε εξεταζόμενο μάθημα την περίοδο Δεκεμβρίου θα είναι δύο διδακτικές περίοδοι (2Χ45΄) σε δοκίμιο αυθεντικής μάθησης, ενώ τη μέρα της εξέτασης τα σχολεία θα παραμένουν κλειστά. Τις μέρες που δεν θα υπάρχει εξέταση, η σχολική μονάδα θα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και κάθε διδάσκων εξεταζόμενου μαθήματος θα αξιοποιεί τον χρόνο διδασκαλίας μέχρι την ημέρα της εξέτασης για κατάλληλη προπαρασκευή των μαθητών για τις εξετάσεις. Το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι λόγω του ότι η Α’ Λυκείου είναι δυνατόν να ολοκληρώνει τις εξετάσεις ενωρίτερα από τη Β’ Λυκείου, τις μέρες κατά τις οποίες οι μαθητές της Α’ Λυκείου δεν θα έχουν εξετάσεις, θα πρέπει να παρουσιάζονται στο σχολείο, ώστε να τυγχάνουν στήριξης, παρακολουθώντας προγράμματα ενισχυτικής/διαμορφωτικής διδασκαλίας. Κατά τον μήνα Δεκέμβριο, οι μαθητές δεν θα επιβαρύνονται με κατ’ οίκον εργασία στα μη εξεταζόμενα μαθήματα. Το Υπουργείο Παιδείας εξηγούσε, τέλος, ότι με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις:


  • δεν θα μειωθεί ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος και θα μεγιστοποιηθεί η παραμονή των μαθητών στο σχολείο,

  • τα παιδιά θα προετοιμάζονται για τις εξετάσεις με τη στήριξη των καθηγητών τους,

  • οι μαθητές δεν θα παραμένουν μόνοι στο σπίτι, για σκοπούς προετοιμασίας για τις εξετάσεις, χωρίς στήριξη.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης

Πολίτης News, 22.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωεκλογές 2019: Τα έξι ονόματα για το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ

Πολίτης News, 22.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριήμερη κράτηση στα κατεχόμενα του Σλοβάκου συνεργού του «Σήφη»

Πολίτης News, 22.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή