Απόψε το κόκκινο φεγγάρι σε μία ουράνια «συμφωνία»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Eδώ και μέρες στον ουρανό φαίνονται με γυμνό μάτι τέσσερις πλανήτες, προσφέροντας ένα όμορφο θέαμα που θα ξανασυμβεί μετά από δέκα χρόνια

Μια ουράνια "συμφωνία" θα συμβεί απόψε. Νοουμένου ότι ο ουρανός θα είναι καθαρός, οι φίλοι της αστρονομίας θα μπορέσουν να απολαύσουν μια μοναδική “παράσταση” με πρωταγωνιστές την Σελήνη, και τους πλανήτες Αρη, Αφροδίτη, Δία και Κρόνο.

Συγκεκριμένα, η αποψινή πανσέληνος θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να μετατρέπεται σε κόκκινο ή ματωμένο φεγγάρι, στη διάρκεια της μεγαλύτερης σε διάρκεια ολικής έκλειψης σελήνης του 21ου αιώνα.
 
Αυτή η ολική έκλειψη σελήνης, η οποία ονομάζεται και ματωμένο φεγγάρι, θεωρείτο από τα αρχαία χρόνια ως ένας κακός οιωνός. Φέτος, η σημασία του φαινομένου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, μετά και την τραγωδία που κτύπησε την Ελλάδα.

Παράλληλα, εδώ και μέρες στον ουρανό φαίνονται με γυμνό μάτι τέσσερις πλανήτες, προσφέροντας ένα όμορφο θέαμα που θα ξανασυμβεί μετά από δέκα χρόνια.

Μόλις δύσει ο ήλιος, λοιπόν, ας κοιτάξουμε ανατολικά για να θαυμάσουμε τον πολεμόχαρο Άρη, ο οποίος όσο νυχτώνει θα φανερώνει το βαθύ πορτοκαλί του χρώμα. Ορατή είναι και η λαμπερή Αφροδίτη, αλλά και ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο `θεός` αέριος Δίας, και ο πατέρας του ο Κρόνος με τους παγωμένους του δακτύλιους.

Σημειώνεται ότι ο Άρης, ο οποίος φιγουράρει τις τελευταίες ημέρες στην ειδησιογραφία λόγω της ανακοίνωσης για ανακάλυψη λίμνης στο υπέδαφός του, βρίσκεται αυτή την περίοδο στο πλησιέστερο του σημείο προς την Γη. Η επόμενη φορά που θα μας πλησιάσει τόσο κοντά θα είναι το 2033.

“Τέτοια συγκυρία που να είναι όλοι σχεδόν οι πλανήτες ορατοί, ο Άρης στο πλησιέστερο του σημείο προς την Γη, το φεγγάρι να είναι στην 2η του πανσέληνο εντός του μήνα, δηλαδή μπλε πανσέληνος, και ταυτόχρονα στην μεγαλύτερη ολική έκλειψη σελήνης του αιώνα, είναι ιδιαίτερα σπάνιο», είπε ο Πρόεδρος του Κυπριακού  Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός.
 
 Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα, κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από την Σελήνη. Κατά την διάρκεια της έκλειψης η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη, όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις, αλλά γίνεται κόκκινη.
 
"Αυτό συμβαίνει διότι η Γη διαθλά και σκεπάζει έντονα την ηλικιακή ακτινοβολία και έτσι η Σελήνη κατά την είσοδο της στην σκιά της Γης έμμεσα γίνεται κόκκινη" είπε.
 
Ο αστρονόμος και μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας Φειδίας Χατζηχαραλάμπους, είπε ότι η αποψινή ολική έκλειψη σελήνης είναι ιδιαίτερη γιατί πρόκειται για την μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη του 21ου αιώνα.

Τα στοιχεία της έκλειψης είναι τα εξής: είσοδος στην παρασκιά στις 20:13 της 27ης  Ιουλίου, είσοδος στην σκιά της Γης ξεκινά  στις 21:24, ενώ η ολική έκλειψη ξεκινά στις 22:30.
 
Το μέγιστο της έκλειψης θα είναι στις 23:22, το τέλος της ολικής έκλειψης θα είναι στις 00:14 της 28ης Ιουλίου. Η έξοδος εκ της σκιάς στις 01:19λ της 28ης Ιουλίου και η έξοδος εκ της παρασκιάς στις 02:30 της 28ης Ιουλίου.

Εκδηλώσεις για παρατήρηση των ουράνιων φαινομένων
 
Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος διοργανώνει δωρεάν εκδήλωση ανοιχτή στο ευρύ κοινό από τις  20:30 - 1:00, στο Πάρκο Ηλιούπολης “Βασίλης Μιχαηλίδης”,  στην οδό Μάρκου Μπότσαρη στο Δάλι. Χάρτης τοποθεσίας: https://goo.gl/maps/nf1C7hcfVCv 
 
Θα υπάρχουν τηλεσκόπια για την παρατήρηση του φεγγαριού και των πλανητών, και τους δακτύλιους του Κρόνου.
 
Εξάλλου, στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ελλάδα θα είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει το Αστεροσκοπείο των Φροντιστηρίων Φάκας στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 2100 στο Επισκοπειό. Η παρατήρηση της έκλειψης αλλά και των πλανητών θα γίνει με τηλεσκόπια.

Θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση, ενώ παράκληση της Ιεράς Μητρόπολης είναι όπως όσοι παρευρισκόμενοι μπορούν, συνεισφέρουν στον έρανο που ξεκίνησε. Τα είδη που χρειάζονται είναι ξηρή τροφή και γάλατα μακράς διαρκείας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας (Κ.Ο.ΑΣ.) μαζί με το Αστεροσχολείο θα διοργανώσουν εκδήλωση στις 20:00 στη Διεθνή Κρατική Εκθεση στη Λευκωσία για την παρατήρηση του φαινομένου της ολικής έκλειψης της Σελήνης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «με την ευκαιρία αυτή θα γνωρίσετε και τους χώρους του νεοαναγερθέντος Αστεροσχολείου όπως και του Science & Space Cafe που βρίσκεται στο Περίπτερο 1 της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης».

Το Κίτιον Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο διοργανώνει στο Κίτι (Αμμοχώστου 9) ειδική εκδήλωση για παρατήρηση του φαινομένου της έκλειψης σελήνης και των πλανητών με έμφαση στον Αρη.  Η πρώτη εκδήλωση αρχίζει στις 20:30 και η δεύτερη στις 22:00 και εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος `Κόκκινοι Ουρανοί` με την ευκαιρία των δεκάχρονων του Αστεροσκοπείου.

Θα γίνει διάλεξη στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ρωσικά και επεξήγηση των φαινομένων. Θα ακολουθήσει παρατήρηση της έκλειψης και του πλανήτη Άρη. Συμμετοχή μόνο με κρατήσεις στον αριθμό 99991111.

Το 1010Asteroskopeion θα είναι ανοικτό για το κοινό για την παρατήρηση του φαινομένου της ολικής έκλειψης σελήνης απόψε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αστεροσκοπείου, η διάρκεια της ολικότητας θα είναι 1 ώρα και 43 λεπτά, γεγονός που καθιστά αυτή την έκλειψη ώς την μεγαλύτερη σε διάρκεια για τον 21ο αιώνα.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρατηρήσουν το φαινόμενο με το τηλεσκόπιο Celestron C14HD του αστεροσκοπείου και πλάνα από τα τηλεσκόπια θα μεταδίδονται ζωντανά σε γιγαντοοθόνη αλλά και διαδυκτιακά. www.asteroskopeion.com

Το φαινόμενο ξεκινά με την είσοδο της Σελήνης στην παρασκιά της Γής στις 20:14 το βράδυ της Παρασκευής, κορυφώνεται στις 23:22 και λήγει στις 02:28 ξημερώματα Σαββάτου.

Ακολουθούν τα στάδια του φαινομένου, σε τοπική ώρα (Κύπρου).
20:14 Έναρξη φαινομένου – Είσοδος Σελήνης στην παρασκιά της Γής
21:24 Είσοδος Σελήνης στην σκιά – έναρξη μερικής έκλειψης
22:30 Η Σελήνη πλήρως καλυμμένη από την σκιά της Γής – έναρξη ολικότητας
23:22 Μέγιστο του φαινομένου
00:13 Η Σελήνη αρχίζει να εξέρχεται από την σκιά της Γής – τέλος ολικότητας
01:19 Η Σελήνη εκτός της σκιάς της Γής – τέλος μερικής έκλειψης
02:28 Η Σελήνη εκτός της παρασκιάς της Γής – λήξη φαινομένου

Η Κύπρος βρίσκεται εντός της ζώνης πλήρους ορατότητας.

Σημειώνεται ότι απόψε ο πλανήτης Άρης θα βρίσκεται σε αντίθεση και καθ' οδόν για την εγγύτερη προσέγγιση του προς την Γη στις 31 Ιουλίου. Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά κοντινή (δεύτερη κοντινότερη μετά την ιστορική προσέγγιση του 2003) οπότε, κοιτάζοντας με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης Άρης θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από ότι συνήθως, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολη την παρατήρηση του. Όπως αναφέρεται, αντίθεση ονομάζουμε το αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα ουράνιο σώμα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο, παρατηρώντας το από την επιφάνεια της Γης. Το ουράνιο σώμα ανατέλλει καθώς ο Ήλιος δύει, και ώς αποτέλεσμα είναι ορατό καθ’όλη την διάρκεια της νύκτας.

Κατά την αντίθεση και την προσέγγιση ο Άρης θα είναι ιδιαίτερα λαμπρός στο νυκτερινό ουρανό, με το χαρακτηριστικό ερυθρό του χρώμα, που σε συνδυασμό με τη σεληνιακή έκλειψη θα προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό ουράνιο θέαμα στο κοινό.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Αθηνά Αρσαλίδου

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυροβολισμοί στο Στρασβούργο- Δύο τραυματίες

Πολίτης News, 21:34 (τελευταία ενημέρωση 21:34)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αλβανία απαλλοτριώνει περιουσία της ελληνικής μειονότητας

Πολίτης News, 20:28 (τελευταία ενημέρωση 20:28)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δασοφύλακας έσωσε σαύρα με το φιλί της ζωής (VID)

Πολίτης News, 20:06 (τελευταία ενημέρωση 20:06)

Επιστροφή
στην αρχή