Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για τα θανατηφόρα τροχαία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατά το 2017 ο αριθμός των νεκρών στην ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών ανήλθε στους 11, όπως και φέτος, που είναι πάνω από το 1/3 των θυμάτων της ασφάλτου

Τραγικός είναι ο απολογισμός των θανατηφόρων τροχαίων από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο. Πέντε περισσότεροι οι νεκροί από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκ των οποίων τα τρία παιδιά κάτω των 14 ετών.

Σε αντίθεση με αυτό που μάθαμε να ακούμε συνήθως διά στόματος της Αστυνομίας, ότι δηλαδή η κύρια αιτία των οδικών δυστυχημάτων είναι η ταχύτητα, φέτος φαίνεται, με βάση τα στατιστικά τα οποία έχουμε εξασφαλίσει, ότι πρώτη αιτία είναι η μη τήρηση της αριστερής λωρίδας. Συγκεκριμένα, ενώ πέρσι κατά την εξεταζόμενη περίοδο είχε χάσει τη ζωή του ένα άτομο από την εν λόγω αιτία, φέτος μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους οκτώ!

Στην κατάχρηση αλκοόλ αποδίδονται επίσης επτά θάνατοι, καθιστώντας την επήρεια αλκοόλης δεύτερη αιτία. Από απρόσεκτη και αμελή οδήγηση έχασαν τη ζωή τους πέντε συνάνθρωποί μας.

Αύξηση στη Λάρνακα

Αύξηση των θυμάτων παρατηρήθηκε στην επαρχία Λάρνακας, όπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά την οποία είχαμε δύο θανατηφόρα που μετρούσαν δύο νεκρούς, μέχρι σήμερα έχουμε έξι θανατηφόρα που μετρούν έξι νεκρούς.

Μείωση παρατηρείται στη Λευκωσία όπου πέρσι ο αριθμός των θυμάτων ανερχόταν στους 11 και φέτος στους έξι. Αύξηση θανατηφόρων είχαμε και στην επαρχία Αμμοχώστου όπου σε σχέση με πέρσι που δεν είχαν σημειωθεί θανατηφόρα, φέτος μετράμε ένα θανατηφόρο και έναν νεκρό. Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Λεμεσός με έντεκα νεκρούς σε εννέα θανατηφόρα, όπως και πέρσι. Συνολικά, μεταξύ 1/1/2018-17/08/2018 σκοτώθηκαν στην άσφαλτο 31 συνάνθρωποί μας σε 28 θανατηφόρα τροχαία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που είχαμε 26 νεκρούς σε 23 θανατηφόρα.

Οι νέοι πιο ευάλωτοι

Η πιο ευάλωτη ηλικιακά ομάδα είναι αυτή μεταξύ 25-39 χρόνων. Κατά το 2017 ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 11, όπως και φέτος, που είναι πάνω από το ένα τρίτο των θυμάτων. Δεύτερη σε αριθμό θυμάτων που χάνονται σε αυτοκινητικά δυστυχήματα είναι η ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω (από τέσσερις το 2017, φέτος έξι). Την ίδια ώρα, οι νεκροί κάτω των 14 ετών αυξήθηκαν από δύο σε τρεις σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Συγκεκριμένα, χάθηκαν δύο παιδιά στην επαρχία Λεμεσού και ένα στη Λάρνακα σε δύο δυστυχήματα τα οποία συγκλόνισαν το παγκύπριο.

Νέες εκκλήσεις Αστυνομίας και εκστρατείες

Ο «Π» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Αντρέα Αγγελίδη, ο οποίος, μετά και το νέο θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 37χρονο, έκανε θερμή έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι δεν μπορούν οι εκστρατείες από μόνες τους να σώσουν ζωές, θα πρέπει, όπως είπε, «και το κοινό να αποκτήσει οδική συνείδηση». Όπως μας εξήγησε, «η Αστυνομία θα συνεχίσει τις εκστρατείες για αφύπνιση του κοινού», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι σε εξέλιξη η παγκύπρια εκστρατεία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς με σύνθημα ’Σκέψου’, που στόχο έχει την περαιτέρω αφύπνιση της κοινωνίας». Η εκστρατεία αποσκοπεί εκτός των άλλων να κτυπήσει κατευθείαν στην «καρδιά» του οδηγού, καθώς, με βάση έρευνα που διενεργήθηκε πριν από την έναρξη της εν λόγω εκστρατείας, διαπιστώθηκε ότι ο Κύπριος οδηγός λειτουργεί περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική.


Επιστροφή
στην αρχή