Απογαλακτισμός και φαρισαϊσμός

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Όταν άρχισε να μεθοδεύεται ο αγώνας για την Ένωση με την Ελλάδα, οι Τουρκοκύπριοι αγνοήθηκαν πλήρως από το σύνολο των Ελληνοκυπρίων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πρόσφατα συστήσει στους Τ/Κ να απογαλακτιστούν από την Τουρκία για να διευκολυνθεί η επίλυση του Κυπριακού. Αυτή η νουθεσία θα ήταν κατανοητή και επιβεβλημένη αν ο ίδιος και η ε/κ κοινωνία ήταν απεξαρτημένοι από την Ελλάδα. Είναι όμως; Ο εθνικός ύμνος της Κύπρου είναι εκείνος της Ελλάδας. Στις παρελάσεις για την ανεξαρτησία της Κύπρου πετάνε πολεμικά αεροπλάνα της Ελλάδας. Τα χρώματα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Κύπρου είναι εκείνα της Ελλάδας. Το τραγούδι της Ελλάδας στη Eurovision ψηφίζεται πάντα πρώτο από τους Ε/Κ έστω κι αν κάποτε θυμίζει πακιστανικούς αμανέδες. Άρα, το να απαιτούμε από τους Τ/Κ να απογαλακτιστούν από την Τουρκία συνιστά απίστευτο και πρωτοφανή φαρισαϊσμό. Θυμίζει τη σεξουαλικά ασύδοτη γυναίκα με τους πάμπολλους εραστές που χαστούκισε την κόρη της όταν κάποιος συμμαθητής τη φίλησε στο μάγουλο.

Για την πλήρη εξάρτηση των Τ/Κ από την Τουρκία δεν φταίει κανένας άλλος εκτός από εμάς. Πριν την ανεξαρτησία ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, που ήταν συνάμα και ο πολιτικός ηγέτης, ή εθνάρχης, θεωρούσε την παρουσία των Τ/Κ «ενοχλητική» αφού, κατά την άποψή του, η θρησκεία ταυτιζόταν με την εθνική ταυτότητα. Όταν άρχισε να μεθοδεύεται ο αγώνας για την Ένωση οι Τ/Κ αγνοήθηκαν πλήρως από το σύνολο των Ε/Κ. Ήταν ένα ολέθριο σφάλμα για το οποίο τελικά πληρώσαμε ακριβά, για να το θέσω ηπιότατα. Ακόμα και το ΑΚΕΛ, όπως και η ΠΕΟ, αψήφησαν τελείως τους Τ/Κ και υποστήριξαν την Ένωση ωθώντας πολλούς Τ/Κ το 1942 να αποχωρήσουν από τις ενιαίες μέχρι τότε συντεχνίες και να ιδρύσουν τουρκικές. Οι ιστορικοί θεωρούν αυτή την κίνηση ως την απαρχή της διχοτόμησης. Αιτία (όπως πάντα) ήταν ο μαξιμαλιστικός στόχος της Ένωσης.

Κι όμως σήμερα προσφέρεται μια χρυσή ευκαιρία να συνεργαστούμε με τους συμπατριώτες μας Τ/Κ. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στη διεθνή ζούγκλα κανένας δεν χαρίζει ούτε κόκκαλο «χάριν αρχών» και πως μόνο το κοινό συμφέρον και οι συμμαχίες θα μπορούσαν να σώσουν τα μικρά ζωάκια από τα μεγάλα σαρκοβόρα. Όπως λέει και ένα λατινικό ρητό Ex Unitate Vires (Εν τη ενώσει η ισχύς). Αναφέρομαι, βέβαια, στη συνεργασία που θα μπορούσαμε να πετύχουμε με τους Τ/Κ στο θέμα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Ο Τ/Κ «υπ. οικονομίας και ενέργειας» Οντζίλ Ναμί έχει βάλει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Μιλώντας πρόσφατα στο τουρκικό πρακτορείο Ντεμίρερεν τόνισε ότι το φυσικό αέριο όχι μόνο δεν πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο αναμετρήσεων αλλά, αντιθέτως, να μετατραπεί σε «αιτία» για συμφιλίωση. Ενδόμυχα ο Ναμί μας λέει «ελάτε να μας απαγκιστρώσετε από την Τουρκία» και ίσως εκπέμπει με έναν σοφιστικέ τρόπο το σήμα SOS. Φευ όμως! Οι κεραίες των κομμάτων μας, κατασκευασμένες τη δεκαετία του 1960, δεν λαμβάνουν το σήμα. Και αντί αυτή η δήλωση-ικεσία να γίνει το ευαγγέλιό μας, εμείς την σνομπάραμε επιδεικτικά.

Ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των Τ/Κ να καρπωθούν κι αυτοί τον υποθαλάσσιο πλούτο, ο τρόπος που προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε αυτό το δικαίωμα, δηλαδή να ιδρύσουμε ένα ταμείο στο οποίο θα κατατίθεται ένα ποσοστό των καθαρών εσόδων από την πώληση του αερίου που θα παραχωρηθεί σ’ αυτούς μόνο όταν επιτευχθεί λύση, όχι μόνο δεν καθησυχάζει τους Τ/Κ, αλλά, απεναντίας, τους εξοργίζει. Καλώς ή κακώς θεωρούμαστε από τους Τ/Κ αναξιόπιστοι. Μερικές ενέργειές μας, που εμείς δεν τις θυμόμαστε καν, έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη των Τ/Κ, όπως, για παράδειγμα, το ψήφισμα των βουλευτών μας το 1967 για Ένωση τη στιγμή που πήραν όρκο να τηρούν το Σύνταγμα της ΚΔ που ρητά απαγορεύει την ένωση με οποιοδήποτε κράτος.

Εκτός του θέματος της αναξιοπιστίας υπάρχουν και άλλοι προβληματισμοί. Τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί λύση; Αυτός ο τρόπος διευθέτησης θα είναι κίνητρο για τους Τ/Κ για εξεύρεση λύσης ή, μήπως, θα αποδειχθεί αντικίνητρο για τους Ε/Κ να λυθεί οριστικά το Κυπριακό; Το σημαντικότερο, ίσως, είναι δίκαιο αν λυθεί το Κυπριακό σε 10, 20 ή 30 χρόνια η ε/κ πλευρά να επενδύει και να αξιοποιεί στο μέγιστο τα έσοδα από το αέριο σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ενώ το κεφάλαιο που αναλογεί στους Τ/Κ να μένει αναξιοποίητο σε κάποια τράπεζα; Αναλογισθήκαμε το χάσμα που μπορεί να προκληθεί στο βιοτικό επίπεδο των δύο κοινοτήτων αν η τ/κ οικονομία αφεθεί στο έλεος της Τουρκίας; Τον κίνδυνο η τ/κ οικονομία να τροχάζει κατά κρημνών κι ο πληθωρισμός να καλπάζει κατά κορυφών σε αντίθεση με την εύρωστη πορεία της ε/κ οικονομίας;

Η έξυπνη προσέγγιση, όπως υποστηρίζει ο Κυρ. Τζαμπάζης στο βιβλίο του «Ρύθμιση του Κυπριακού, αλλά πώς;», είναι η εγκαθίδρυση δικοινοτικής επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων με δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες με εταιρείες για εξόρυξή τους και η δημιουργία ταμείου στο οποίο θα κατατίθενται όλα τα έσοδα μέχρι την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού. Σ’ αυτό το ταμείο δεν θα έχουν πρόσβαση οι κοινότητες μέχρι τη λύση του Κυπριακού προβλήματος κι επομένως θα αποτελέσει κίνητρο για επίτευξή της. Αλλά και αν ακόμα αργήσει πολύ αυτή η λύση, ή δεν έλθει καθόλου, οι δυο κοινότητες μπορούν τότε να αποφασίσουν από κοινού πώς θα διαμοιράζεται ο πλούτος. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα των Τ/Κ θα ταυτιστούν με τα δικά μας και θα είναι ένα θετικό βήμα απαγκίστρωσής τους από την Τουρκία. Δεν θα υπάρχει πλέον ζήτημα υπεράσπισης των συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επιπλέον, η επιτροπή αυτή θα μπορεί να εισέλθει σε συνομιλίες με την Τουρκία για τον καθορισμό της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες και να πάψουν επιτέλους οι αντιπαραθέσεις και οι απειλές πολέμου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Πολιτικά ομιλούντες για τη Δικαιοσύνη και ποιοι πρέπει να παραιτηθούν;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 21.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Μαθήματα από το Νταβός...Του Γιάννη Σεϊτανίδη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ, 21.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Μια σφαίρα του Ιούλη του ‘74 και οι πολιτειακές τιμές

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 21.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή