Απόφαση ΚΕ του ΑΚΕΛ για Συνεργατισμό με διαφωνία Μουσκάλλη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε όπως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος καταψηφίσει τα νομοσχέδια

ΓΡΑΦΕΙ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε όπως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος (16 βουλευτές) καταψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα - όρος που θέτει η Ελληνική για να επικυρωθεί η συμφωνία για τον Συνεργατισμό. Το ΑΚΕΛ θα δημοσιοποιήσει σήμερα Σάββατο -που είναι κλειστές οι τράπεζες- την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες για αναζωπύρωση της ανησυχίας των καταθετών του Συνεργατισμού. Ως γνωστόν, η ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων μετατέθηκε σε έκτακτη συνεδρία του Σώματος αύριο Κυριακή και ώρα 4:00 το απόγευμα, από χθες Παρασκευή που ήταν προγραμματισμένη. Ο λόγος είναι για να δοθεί χρόνος στα κόμματα και την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, να μελετήσουν καλύτερα τα έξι κυβερνητικά νομοσχέδια και τις τρεις προτάσεις νόμου που αφορούν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να πάνε μαζί με τις εγγυήσεις, πακέτο, στην αυριανή ολομέλεια. Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε, προχθές, στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Αιτιολογικό

Σημειώνεται ότι η καταψήφιση της παροχής κρατικών εγγυήσεων στην Ελληνική, πήγε στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ως εισήγηση του πολιτικού γραφείου. Η πρόταση πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, διαφώνησε μόνον ο γνωστός συνεργατιστής, πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μουσκάλλης, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα έπρεπε να υπερψηφίσει τις εγγυήσεις θέτοντας όμως κάποιες προϋποθέσεις. Το αιτιολογικό για το «όχι» του ΑΚΕΛ στις κρατικές εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα, αφορά κυρίως το ότι η συμφωνία -για το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση- αξιολογείται από το κόμμα ως κάκιστη, εις βάρος του κράτους (ο γ.γ. του ΑΚΕΛ τη χαρακτηρίζει «εγκληματική»). Επιπλέον, με αυτή τη συμφωνία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χαθούν 7,8 δισ. ευρώ που έβαλε/θα βάλει το κράτος στον Συνεργατισμό (1,7 δισ. για διάσωση/εξυγίανση, ένα ομόλογο 2,5 δισ. και άλλο ένα 1 δισ., καθώς και 2,6 δισ. ευρώ εγγυήσεις για μη αναμενόμενες ζημιές).

kateliadi@politis-news.com


Επιστροφή
στην αρχή