Αποχωρούν 1.026 από τον Συνεργατισμό - Tο κόστος της εθελούσιας εξόδου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία μέρα λειτουργίας του δικτύου της ΣΚΤ με το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Από τη Δευτέρα θα λειτουργεί υπό την ιδιοκτησία της Ελληνικής

Με την αποχώρηση 1.026 ατόμων (αριθμός που οριστικοποιήθηκε σήμερα το πρωί), πέραν του αρχικού στόχου των 900 ατόμων που είχε τεθεί, πέφτει σήμερα η αυλαία για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Το δίκτυο της ΣΚΤ λειτουργεί σήμερα τελευταία ημέρα με το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Από τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, θα λειτουργεί υπό την ιδιοκτησία της Ελληνικής Τράπεζας.

Όπως πληροφορείται το politis.com.cy, το κόστος της εθελούσιας εξόδου ανέρχεται στα 139 εκατομμύρια ευρώ.

Και γενηθήτω Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσίας

Ένα νέο ακρωνύμιο θα μπει στη ζωή μας, το ΚΕΔΙΠΕΡ, που παραπέμπει στην «Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων», τη θυγατρική εταιρεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, η οποία θα λάβει από την Κεντρική Τράπεζα άδεια διαχείρισης δανείων. Η εταιρεία έχει κεφάλαιο 500.000 ευρώ και προς το παρόν θα διοικείται από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: Γιάννος Σταυρινίδης στην Ερευνητική: «Διορθώναμε εν πτήσει αεροπλάνο»

Όλα αυτά γιατί μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές, η Ελληνική Τράπεζα παραλαμβάνει από τη ΣΚΤ ό,τι συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων της ΣΚΤ. Η μετάβαση έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της τραπεζικής άδειας από τη ΣΚΤ.

Η σημερινή ημέρα θα είναι η τελευταία λειτουργίας του δικτύου καταστημάτων ΣΚΤ με το υφιστάμενο καθεστώς και από τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, δίκτυο, προσωπικό, πελάτες περνάνε στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας. Ο «Π» είχε αποκαλύψει από τις 6 Αυγούστου ότι η 3η Σεπτεμβρίου αποτελούσε την ημερομηνία-ορόσημο για τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Τα κλειδιά των καταστημάτων αλλάζουν χέρια και τη Δευτέρα περνούν υπό τη σκέπη της Ελληνικής Τράπεζας 1.100 εργαζόμενοι της ΣΚΤ, 72 καταστήματα (για τα οποία η Ελληνική θα πληρώνει ενοίκιο), επτά χώροι στάθμευσης και φυσικά το πελατολόγιο της ΣΚΤ, με βάση τη συμφωνία απόκτησης (9,7 δισ. ευρώ καταθέσεων και δάνεια ύψους 4.593 δισ. ευρώ, από τα οποία 420 εκατ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα). Επιπλέον η Ελληνική Τράπεζα θα αποκτήσει και κυπριακά κυβερνητικά ομόλογα συνολικού ύψους 4.082 δισ. ευρώ (από τα οποία 3,19 δισ. ευρώ εκδόθηκαν στο πλαίσιο της κρατικής στήριξης).

Για τους πελάτες των δύο τραπεζών δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά τους, ενώ σταδιακά θα ενημερώνονται για αλλαγές, κατά το πρότυπο της συγχώνευσης Τράπεζας Κύπρου - Λαϊκής Τράπεζας.

Η μετάβαση

Στον Συνεργατισμό, σήμερα αναμένεται να υλοποιηθεί η αποχώρηση όσων δήλωσαν συμμετοχή στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου. Η Επιτροπεία επικύρωσε χθες, τυπικά, την ένταξη στο σχέδιο και αποχώρηση 1.027 ατόμων, ενώ περίπου 20 άτομα θα παραμείνουν για να βοηθήσουν στη διαδικασία μετάβασης. Η ΣΚΤ θα διατηρηθεί ως νομική οντότητα, αλλά θα αλλάξει όνομα, καθώς δεν μπορεί να έχει στον τίτλο της τη λέξη τράπεζα και θα μετεξελιχθεί σε φορέα διαχείρισης ΜΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο.


Επιστροφή
στην αρχή