Από τον Παχίτα....το Pahit Ice

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Tο παγωτό που βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές της Φλωρεντίας και έχει μια γλυκιά και δροσερή ιστορία 35 χρόνων. Φέτος γιορτάζει τα 35 του χρόνια

Ως αρχιτέκτονας ο Χρήστος Παχίτας μπορεί να μην σχεδίασε οποιοδήποτε σπίτι, «έκτισε» όμως τη δική του ιστορία στον τομέα του παγωτού. Ένα παγωτό που έχει τις ρίζες του στη Φλωρεντία

Ένας αρχιτέκτονας είναι ο δημιουργός του Pahit Ice, από τον οποίο πήρε και το όνομά της η κυπριακή εταιρεία παγωτών. Πρόκειται για τον Χρήστο Παχίτα, ο οποίος σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Φλωρεντία και εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο παγωτού της χώρας, το Florentine Gelateria. Επηρεασμένος, αλλά και γευστικά γοητευμένος από τις ιταλικές γεύσεις, θέλησε με την επιστροφή του στην Κύπρο να ξεκινήσει τη δική του ιστορία στο παγωτό, αφήνοντας κατά μέρος την αρχιτεκτονική. Η βοήθεια που είχε από τους Ιταλούς εργοδότες και πλέον φίλους του ήταν πολύ μεγάλη. Έτσι προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 κατασκευάζει το δικό του εργοστάσιο παγωτού στο νησί και το 1981 καταφέρνει και πωλεί το πρώτο παγωτό Pahit Ice, βασιζόμενο σε παλιές παραδοσιακές ιταλικές συνταγές που του δόθηκαν από την Florentine Gelateria. Ανθόγαλα, φουντούκι, πιγκουίνι, τριαντάφυλλο, σορμπέ σοκολάτας είναι μερικές από τις 29 γεύσεις παγωτού που διαθέτει σήμερα και τις 16 γεύσεις σορμπέ.

Από την πρώτη στιγμή που το παγωτό πωλήθηκε στο νησί ξεχώρισε για τη γεύση του, τη φρεσκάδα του, είχε κάτι το ιδιαίτερο, αναφέρει ο Αντώνης Παχίτας (γιος του Χρήστου Παχίτα) και υπεύθυνος στην εταιρεία.

«Από την αρχή σχεδόν όλες οι πρώτες ύλες έρχονταν από τη Φλωρεντία. Αυτό γίνεται και σήμερα. Πρόκειται για φυσικά υλικά που κάνουν το παγωτό να ξεχωρίζει, να έχει κάποιες ιδιαιτερότητες», μας δήλωσε ο κ. Παχίτας και πρόσθεσε πως ως νέα γενιά σκέφτονται κάποια στιγμή να επεκταθούν και πέρα από το χύμα παγωτό.

«Δεν μπορούμε να πούμε πως δεν επηρεαζόμαστε από τις εξελίξεις στον τομέα του παγωτού, ούτε πως δεν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε και άλλα είδη εκτός από τα χύμα, ωστόσο για την ώρα είναι μόνο σκέψη. Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε την ποιότητα του παγωτού μας», εξήγησε ο κ. Παχίτας.

Από το παγωτό στο γιαούρτι

Ένας άλλος σταθμός για την εταιρεία ήταν, σύμφωνα με τον κ. Παχίτα, το 1990 όταν πλάσαραν στην αγορά το fruity yogurt (το παγωτό γιαούρτι) που πρόσφερε την ευκαιρία στους καταναλωτές να συνδυάσουν διαφορετικά είδη εξωτικών φρούτων δικής τους επιλογής, με το γιαούρτι Pahit Ice, δηλαδή ένα υγιεινότερο και ελαφρύτερο επιδόρπιο.

Το 2001 η παραγωγή αλλά και η διεύθυνση της εταιρείας μετακομίζουν σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή της Έγκωμης όπου βρίσκονται και σήμερα. Το 2005 αναλαμβάνει τα δράση η νέα γενιά.

«Αφού οι σπουδές μας ήταν σχετικές με τη βιομηχανία του παγωτού ξεκινήσαμε μια σειρά αναπροσαρμογών που εκσυγχρόνισε αλλά και διαφοροποίησε το εμπορικό σήμα. Παράλληλα όμως δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε την παράδοση στη γεύση που οι πελάτες πλέον συνήθισαν αλλά και απαιτούν», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κ. Παχίτας, προσθέτοντας ότι φέτος το Pahit Ice γιορτάζει την επέτειο 35 χρόνων. Μια γλυκιά και δροσερή ιστορία 35 χρόνων, ενώ ποτέ δεν έχουν σταματήσει να σκέφτονται την εξέλιξη. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία επεκτείνεται με τη μέθοδο franchise. Δηλαδή πωλεί το παγωτό της σε επιλεγμένες παγωταρίες, θέτοντας όρους και κανόνες λειτουργίας. Έτσι σιγά - σιγά βλέπουμε το εμπορικό σήμα Pahit Ice σε όλο το νησί.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της εταιρείας είναι η δυνατότητα να εκσυγχρονίζει και να ανανεώνει συνεχώς τις διαδικασίες παραγωγής, προστατεύοντας τις παραδοσιακές συνταγές και τις μεθόδους που καθορίζουν τα προϊόντα Pahit Ice. Το μείγμα παγωτού, σύμφωνα με τον κ. Παχίτα, πρώτα παστεριώνεται και ομογενοποιείται. Στη συνέχεια απαιτείται σωστή περίοδος ωρίμανσης του μείγματος, το οποίο επιτυγχάνεται κάτω από ελεγχόμενη θερμοκρασία που δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί οποιοδήποτε είδος επιμόλυνσης. Μετά από τη σωστή περίοδο ωρίμανσης, το μείγμα αποθηκεύεται στους καταψύκτες για 24 ώρες για να παγώσει κατάλληλα αλλά και να απελευθερώσει σταδιακά τη γεύση και το άρωμά του.

Τα υλικά

Όμως, για να έχεις καλής ποιότητας παγωτό χρειάζεσαι και καλής ποιότητας υλικά. Τα πιο εκλεκτά υλικά εισάγονται από την Ιταλία, με μεγάλη δεξιότητα τα επεξεργάζονται και με τις σωστές αναλογίες πετυχαίνουν να έχουν την καλύτερη γεύση και άρωμα. Από την Κύπρο, σύμφωνα με τον κ. Παχίτα, αγοράζουν το φρέσκο γάλα και την κρέμα που προστίθενται στο παγωτό για καλύτερη γεύση. Επίσης χρησιμοποιούν ποιοτικά φρούτα για το παγωτό σορμπέ. Η μοναδική ποιότητα, τόνισε, επιτυγχάνεται από τα φρέσκα και αγνά υλικά που χρησιμοποιούνται.

«Τα προϊόντα που προσφέρει το Pahit Ice το κάνουν να διαφέρει από τις υπόλοιπες βιομηχανίες παγωτού. Η ποιότητα είναι βασισμένη στις πρότυπες συνταγές. Οι έλεγχοι ποιότητας γίνονται για να επιβεβαιώνουν την καλή ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών. Επίσης, γίνονται επιστημονικοί έλεγχοι και αναλύσεις» είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Παχίτας και εξήγησε πως το παγωτό τους είναι πάντα φρέσκο διότι δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες, αλλά το εργοστάσιο εργάζεται καθημερινά για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς που προκύπτουν.

 

 

Φέτος το Pahit Ice γιορτάζει την επέτειο 35 χρόνων. Μια γλυκιά και δροσερή ιστορία 35 χρόνων.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Παγωτά Παπαφιλίππου : Παγωτό και λούνα παρκ

Το παγωτό που έχει συνδέσει το όνομά του με το λούνα παρκ. Ξεκίνησε το 1965 από τους δύο Παναγιώτηδες και έγινε η λαχτάρα των παιδιών

02 / 04
Επιστροφή
στην αρχή