Από το smart phone στο smart… home

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
01 / 08
Δείτε τα πιο σημαντικά τεχνολογικά επιτεύματα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες στην IFA Βερολίνου – Κατσαρόλα ανακατεύει αυτόματα το φαγητό!

 

Ολοκληρώνεται σήμερα η έκθεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών IFA που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη στο Βερολίνο και θεωρείται η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογιών στην Ευρώπη, με πλήθος κατασκευαστών να συρρεύουν στη Γερμανία. Στη φετινή έκθεση συμμετείχαν πάνω από 70 startups και 100 εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια κ.α. Πρόκειται για ένα πραγματικό «πανηγύρι» τεχνολογίας που δίνει μια καλή «γεύση» σχετικά με το τι τεχνολογικά επιτεύγματα πρόκειται να δούμε να εισέρχονται στη αγορά στο… καθόλου μακρινό μέλλον.

Φέτος την τιμητική της στην έκθεση είχε η Εικονική Πραγματικότητα (VR), το «έξυπνο σπίτι» (Smart Home), οι νέες τεχνολογίες εικόνας και ήχου, τα «έξυπνα» φώτα που εξοικονομούν ενέργεια, τα όλο και πιο «νοήμονα» ρομπότ, οι ψηφιακές πληρωμές κ.α. Γενικά η έκθεση έκανε ένα δυναμικό comeback με τις πάσης φύσεως “home” τεχνολογίες!

Το Internet of Things απογειώνεται σιγά-σιγά και αλλάζει τη ζωή μας, αποτελώντας, ίσως, τη νέα μεγάλη επανάσταση μετά από το… ίδιο το Internet! Και δε μιλάμε μόνο για έξυπνους φούρνους, ψυγεία και πλυντήρια (τα οποία ομολογουμένως έχουν κάνει άλματα προόδου και είναι συσκευές που όλοι θα θέλαμε στο σπίτι μας), αλλά για ολόκληρο το οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων κίνησης, θερμοκρασίας, υγρασίας, των καμερών, του αυτοματισμού εν γένει. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν πολλά καινούρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, της γαλλικής εταιρείας Parrot.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ: Σύμφωνα με τους αναλυτές τεχνολογιών η αγορά μοιάζει να είναι πιο ώριμη και οι συσκευές έχουν φθάσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργικότητας και αξιοπιστίας, έτσι η φετινή IFA περιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από το έξυπνο σπίτι.

Ας δούμε πως η Panasonic φαντάζεται το σπίτι του μέλλοντος: Σκεύος μαγειρικής ανακατεύει αυτόματα, αφού παίρνει την ενέργεια από την εστία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα κλικ και θα ανακατέψει αυτόματα το φαγητό. «Εμείς έχουμε ενσωματώσει κάμερες και αισθητήρες που ελέγχουν τα τρόφιμα. Οπότε τίποτα δεν καίγεται, οπότε μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία σας χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορούμε ακόμα να δούμε τις φωτογραφίες από το τελευταίο μας ταξίδι, αφού το παράθυρο μεταμορφώνεται σε οθόνη» δήλωσε στην κάμερα του euronews, η Νοέμι Μπεσέντες, υπεύθυνη του μελλοντικού σπιτιού της Panasonic.

«Μόλις καθίσετε στο κρεβάτι, το φως αυτόματα προσαρμόζεται και αλλάζει. Τότε, στο ταβάνι εμφανίζονται όμορφες και χαλαρωτικές εικόνες, όπως κάποια πανέμορφα αστέρια. Ακόμη βλέπουμε ζωτικής σημασίας στοιχεία για το πως κοιμόμαστε. Μπροστά στον καθρέφτη, μια γυναίκα μπορεί να δοκιμάσει διάφορα είδη μακιγιάζ. Για παράδειγμα, στην αριστερή πλευρά έχουμε προτάσεις και μπορούμε να δούμε στον καθρέφτη αν μας ταιριάζουν» δήλωσε στην κάμερα του euronews, η Νοέμι.

Το προϊόν μιας μικρής ιταλικής επιχείρησης. που ονομάζεται Nilox, είναι ένα SmartWatch και φέρει την επωνυμία «σωματοφύλακας» και βοηθάει τον χρήστη να εντοπίσει παιδιά και ηλικιωμένους. Υπάρχει κουμπί συναγερμού σε περίπτωση κινδύνου. Για παράδειγμα, μπορεί να πει στους γονείς αν το παιδί τους έχει φτάσει στο σχολείο. Η τιμή του θα είναι περίπου στα 170 ευρώ.

«Αυτό το ρολόι συνδυάζει στοιχεία απο 3 τεχνολογικούς κόσμους. GSM, επειδή περιλαμβάνει κάρτα SIM, GPS ως σύστημα εντοπισμού και Wi-Fi. Ειδικά το Wi-Fi βελτιώνει την ικανότητα μας να εντοπίσουμε ανθρώπους ακόμα και στο εσωτερικό των κτιρίων, όπως για παράδειγμα στα εμπορικά κέντρα» δήλωσε στην κάμερα του euronews, ο Μισέλ Μπερτάκο, διευθυντής πωλήσεων της Nilox.

ΡΟΜΠΟΤ: Η Sony έχει ήδη παρουσιάσει έναν έξυπνο «βοηθό» για το σπίτι σε μορφή μικρού ρομπότ, ονόματι Xperia Agent, το οποίο έδειξε εν λειτουργία στην IFA 2016…

Γενικά φέτος τον πρώτο λόγο είχαν τα ρομπότ και ειδικά εκείνα που απευθύνονται στον μέσο καταναλωτή. Οι τιμές τους πέφτουν και αυτά είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές μας ανάγκες.

«Δεν είχαμε δει τα ρομπότ να κυριαρχούν στην έκθεση εδώ και αρκετό καιρό. Αν είναι κυρίαρχη τάση; Φυσικά και είναι. Τα ρομπότ προορίζονταν για εργοστάσια, εδώ και χρόνια. Απλά τώρα βλέπουμε να μπαίνουν στο σπίτι μας. Το ίντερνετ των πραγμάτων είναι σε ένα σημείο, όπου ο αυτοματισμός ή οι τύποι χρήσης είναι προσιτοί οικονομικά για τον μέσο χρήστη. Υπάρχουν ρομπότ που καθαρίζουν τα παράθυρα, το πάτωμα, που ελέγχουν διάφορα πράγματα στο σπίτι, όπως τα κατοικίδια και το τάισμά τους» τονίζει η Νικόλ Σκορ, δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα τεχνολογίας Mobilegeeks.

Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να προγραμματίσουν τα ρομπότ, μέσω μιας απλής εφαρμογής στο smartphone, που λειτουργεί μέσω Bluetooth. Για παράδειγμα υπάρχουν ρομπότ που έχουν διαφορετικές επιλογές καθαρισμού, ανάλογα με το τι θέλουμε να καθαρίσουμε.

«Τα ρομπότ είναι μια μικρή εξειδικευμένη αγορά. Λύνουν συγκεκριμένα προβλήματα σε πανεπιστήμια, στις κατασκευές. Και τελικά, όπως το ίντερνετ ήταν ένα κυβερνητικό εργαλείο για 40 χρόνια, πριν γίνει δημόσιο, νομίζω ότι και τα ρομπότ θα γίνουν το ίδιο. Η ιδέα είναι πώς θα γίνουν χρήσιμα στον καταναλωτή» ομολογεί ο Χάιμε Ριβέρα, δημοσιογράφος από την ιστοσελίδα τεχνολογίας Pocket Now.

Δεν είναι όλες οι συσκευές και οι εφαρμογές χρηστικές. Μπορεί να είναι απλά διασκεδαστικές. Με τη βοήθεια του ίντερνετ των πραγμάτων και της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, υπάρχει κάμερα που βλέπει ποιος θέλει καφέ και τον φτιάχνει ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

«Δεν προσπαθούμε απαραίτητα να αντικαταστήσουμε οτιδήποτε κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με κάποιο είδος ρομπότ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε τα πάντα με πιο έξυπνο τρόπο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές δουλειές στη βιομηχανία, αλλά και θέσεις εργασίας που μπορούν να αντικατασταθούν από ρομπότ, αλλά για τον απλό χρήστη, για την καθημερινή ζωή του, ακόμη και για άτομα σαν εμένα, τα ρομπότ έχουν να κάνουν με τον έλεγχο κάποιου μέρους της ζωής μας, που θέλουμε να έχουμε μέσα από τα smartphone» εξηγεί ο Τζόσουα Βεργκάρα, διευθυντής παραγωγής στην ιστοσελίδα Android Authority.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε κι ένα ρομπότ από τη Νότια Κορέα, ένας αυτόματος καθαριστής τζαμιών. Χρησιμοποιώντας έναν μαγνήτη, το ρομπότ κολλάει και στις δύο πλευρές του παραθύρου, μέσα και έξω. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μετράει αυτόματα την περιοχή του τζαμιού, αλλά και το πάχος του, πριν πιάσει δουλειά.

Δεν είναι τα πάντα εύκολα όμως, όπως επισημαίνει ο Χάιμε Ριβέρα, δημοσιογράφος από την ιστοσελίδα τεχνολογίας Pocket Now: Μου αρέσει να μπαίνω στο σπίτι μου και να παίζει μουσική. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχω αγοράσει ήδη ένα στερεοφωνικό. Έχω ήδη κρεβάτι και ψυγείο. Και όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να αντέξουν για 20 χρόνια. Γιατί λοιπόν να επενδύσω δύο φορές σε ψυγείο, εάν δεν κάνει νοστιμότερο το φαγητό; Γιατί να το κάνω; Μόνο αν είναι αρκετά έξυπνο για να ελέγχει τη θερμοκρασία και να μειώσει τα χρήματα που ξοδεύω.

Η βερολινέζικη έκθεση είχε κάτι να προτείνει και στους φανατικούς οπαδούς του Πολέμου των Άστρων. Μια συσκευή για το μικρό ρομπότ BB-8. Ένα σύστημα ελέγχου που το φοράμε στον καρπό και ονομάζεται «Force Band».Όταν το φοράμε το ρομπότ ακολουθεί τις εντολές που του δίνουμε με το σώμα και τα χέρια μας.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ: Αυτές που πρωταγωνίστησαν για άλλη μια φορά στην 90η διοργάνωση ήταν οι τηλεοπτικές συσκευές. Κυρίως αυτές με τις επίπεδες οθόνες, οι οποίες είχαν μεγάλη ζήτηση φέτος, λόγω Μουντιάλ και κατάφεραν να ανεβάσουν τις πωλήσεις σε σχέση με τις τηλεοράσεις που έχουν καμπύλη οθόνη. Το μέλλον όμως είναι στις εύκαμπτες, καμπύλες οθόνες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τις νέες συσκευές; «Το πλεονέκτημα βρίσκεται καθαρά στο οπτικό αποτέλεσμα που γεμίζει πραγματικά το χώρο. Εάν καθίσετε μπροστά στην τηλεόραση, τότε εστιάζετε κανονικά στο κέντρο της οθόνης. Αλλά από τη στιγμή που είναι η οθόνη είναι καμπύλη, μπορείτε να εστιάσετε καλύτερα στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά, σαν όλη η οθόνη να είναι επίπεδη» δήλωσε ο Αλεξάντερ Κρίγκερ από το τμήμα Home Entertainment της LG.

Πρέπει τελικά η οθόνη να είναι επίπεδη ή καμπύλη; Εσείς αποφασίζετε. Η Samsung και η LG προσφέρουν πάντως, μέσω επιλογής στο τηλεκοντρόλ και τις δύο θέσεις.
Η πρώτη και μεγαλύτερη καμπύλη οθόνη, ανήκει στην Samsung, φτάνει τις 105 ίντσες και λυγίζει με το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι υπερυψηλής ευκρίνειας.

Δεν πιστεύουν όμως όλοι ότι αυτό είναι το μέλλον στην τηλεοπτική ψυχαγωγία: «Η τηλεόραση πρέπει να είναι μεγάλη, τουλάχιστον 55 ίντσες. Εάν είναι μικρότερη, αυτές οι καμπύλες δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Δεύτερον αν βλέπω τηλεόραση μαζί με άλλους, δεν θα έχω κανένα όφελος από την καμπυλότητα, γιατί μόνο αυτός που κάθεται στο κέντρο, θα έχει την αίσθηση ότι μπαίνει μέσα στην εικόνα. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν την αίσθηση ότι πρέπει να κοιτούν πλάγια την οθόνη» επισήμανε ο Γκέργκ Σνούρερ,αρχισυντάκτης του περιοδικού C T.

Από την άλλη πλευρά, η γιαπωνέζικη Toshiba έφερε αρκετά νέα μοντέλα τηλεοράσεων, αποδεικνύοντας πώς μπορεί να είναι το μέλλον. Μία από αυτές ήταν μια Smart TV, που ήταν τοποθετημένη στον καθρέφτη του μπάνιου. Μπορείς να δεις εκεί ταινίες αλλά και όποιο άλλο πρόγραμμα. Η τηλεόραση συνδέεται με το ψηφιακό σας ρολόι και λειτουργεί ως ο προσωπικός σας γυμναστής, που παρακολουθεί τα δεδομένα που αφορούν τη φυσική σας κατάσταση και σας προτείνει το πρόγραμμα καθημερινής σας άσκησης. Παράλληλα σας ενημερώνει για τον καιρό που σας περιμένει έξω από το σπίτι, αλλά και για τα μηνύματα που έχετε.

 


Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόκληση για την Κύπρο η παγκόσμια επιβράδυνση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ, 11:10 (τελευταία ενημέρωση 11:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδηγούσε με 227 χιλ. στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού

Πολίτης News, 10:34 (τελευταία ενημέρωση 10:34)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκρηξη ακούστηκε σε γειτονιά νότια της Δαμασκού

Πολίτης News, 10:30 (τελευταία ενημέρωση 10:30)

Επιστροφή
στην αρχή