Από το καντόνι του Αφρίν στα γραφεία της «Afrika»

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Τα όσα συμβαίνουν στη Συρία από την Τουρκία αλλά και τα γεγονότα στην «Afrika» στάθηκαν αφορμή για καιροσκοπικό σχολιασμό.

Καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι Σύροι proxies τους εισέβαλαν για τρίτη φορά επί συριακού εδάφους (σ.σ. και όχι όπως προεκλογικά έσπευσαν να καταδικάσουν υποψήφιοι κα επιτελεία, θυμηθείτε την επιχείρηση για την απομάκρυνση του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ και την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» την περίοδο 2014-2016), η αντίδραση του δημοσιογράφου και εκδότη Σενέρ Λεβέντ έτυχε απόκρισης από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, με τη συνέχεια να διαγράφεται στα όσα διαδραματίστηκαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Afrika» καθώς και στο λεγόμενο «κοινοβούλιο» των κατεχομένων. Είναι η πρώτη φορά, πέραν της αλληλεπίδρασης Άγκυρας - κατεχομένων που ένα, σημαντικής γεωπολιτικής αξίας, συμβάν στο θέατρο του συριακού εμφυλίου δείχνει να βρίσκει εκτόνωση στα κατεχόμενα, αναδεικνύοντας το αυτονόητο: Ότι όσο επιδρά η καθιέρωση του status quo, μιας σαφώς διχοτομικής κατάστασης, οι εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιφέρεια, λόγω της ανάμειξής της, θα ασκούν κραδασμούς και πιέσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στην πολιτική και κοινωνική ανθρωπογεωγραφία των κατεχομένων.

 

Από το Αφρίν

Η κίνηση της Τουρκίας να εισβάλλει στο καντόνι του Αφρίν προκειμένου να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων των YPG/SDF -συγγενών ιδεολογικά με το PKK- ήταν για πολλούς αναμενόμενη. Η Τουρκία εμπλέκει ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν και καθεστώς Άσαντ σε μια διελκυστίνδα ανταγωνισμού ισχύος προκειμένου να μετριάσει την κουρδική επεκτατικότητα στα βορειοδυτικά σύνορά της, αλλά και να διατηρήσει ρόλο στην ατζέντα του Συριακού σε επίπεδο διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, η τύχη του Ιντλίμπ στη δυτική Συρία, το δίλημμα ασφαλείας των ίδιων των Κούρδων (σύμπραξη με ΗΠΑ και Ρωσία, υποχώρηση και συνεννόηση με στρατό Άσαντ, κλιμάκωση των επιχειρήσεων εναντίον Τουρκίας) και οι επιμέρους σχέσεις στο τρίγωνο Μόσχας - Άγκυρας - Ουάσινγκτον ξετυλίγουν ακόμη μια σελίδα στο δράμα που λέγεται Συριακό, καθιστώντας μάλιστα το τελευταίο μια αμιγώς υπόθεση των μεγάλων, και περιφερειακών, ξένων δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της Τουρκίας να αναλάβει δράση επί συριακού εδάφους, πέραν της «κουρδικής της προέκτασης», εμπεριέχει μεγάλο βαθμό ρίσκου δεδομένου ότι θα μπορούσε να μεταφέρει την κουρδική επιθετικότητα εντός της τουρκικής επικράτειας (ανατολική Τουρκία, κλιμάκωση επιθέσεων PKK σε τουρκικές πόλεις κ.ο.κ.).

 

Στα… γραφεία της «Afrika»

Τα πρωτοσέλιδα της «Afrika» απαντήθηκαν αμέσως από τις δυνάμεις εκείνες στα κατεχόμενα που συντάσσονται πλήρως με τον Ερντογάν και την ιδεολογία του, αναδεικνύοντας ότι η επιρροή της Τουρκίας στον χώρο της βορείου Κύπρου είναι εμφανής και παρούσα. Από το πλήθος που εισέβαλε και βανδάλισε τα γραφεία της «Afrika», ξεχωρίζει, ιδεολογικά, το τρίπτυχο που κάθε φορά κυριαρχεί στην τουρκοϊσλαμική σύνθεση: ισλαμιστές (η οργάνωση ESKAD ήτοι «Σύνδεσμος Οικουμενικής Αγάπης και Αδελφοσύνης»), ακραίοι Τούρκοι εθνικιστές («Εστίες Ιδεών Κύπρου», βλέπε Γκρίζοι Λύκοι) συμπεριλαμβανομένων κομμάτων και οργανώσεων εποίκων και συντηρητικά στοιχεία - μεταξύ επίσης των εποίκων. Φάνηκαν ακόμη και σημαίες του νεοϊδρυθέντος κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ (IYI Parti) - σαφώς εθνικιστικής ιδεολογικής κατεύθυνσης.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν σε αυτές τις ομάδες των κατεχομένων είναι δύο:

(α) Ότι υπάρχουν, οργανώνονται και κινητοποιούνται, ακριβώς όπως στην Τουρκία, μεταπραξικοπηματικά, ως οργανώσεις πολιτών απολύτως πιστών στον Πρόεδρο Ερντογάν.

(β) Ότι αν και υπάρχουν, η δυναμική τους παραμένει περιορισμένη σε αριθμό εξαιτίας του γεγονότος ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα (εξ αριστερών αλλά κι εκ δεξιών) δείχνει να ελέγχει ακόμη τους μηχανισμούς της πολιτικής εξουσίας. Το τελευταίο ας μην το ξεχνάμε κάθε φορά που επικαλούμαστε είτε τον Σενέρ Λεβέντ και τη δράση του, αλλά κι όποτε, έστω κι αυθαίρετα, συνδέουμε τις εξελίξεις στην Τουρκία με τα κατεχόμενα. Προχθές κυριολεκτικά αυτά τα ακραία στοιχεία ήταν μερικές δεκάδες. Τι θα συμβεί αν, μελλοντικά, χωρίς λύση πολλαπλασιαστούν; Αυτό οφείλει να είναι και το βασικό ερώτημα της δικής μας κοινότητας, όταν σε συνθήκες εδραίωσης της διχοτόμησης η πλάστιγγα της πολιτικής ισχύος στον βορρά κλείσει υπέρ αυτών των δυνάμεων. Η παρουσία του τρίπτυχου ισλαμισμού - εθνικισμού - συντηρητισμού που ενυπάρχει, μαζί με την πολιτική τοξικότητα, στην Τουρκία πιέζει τα τελευταία χρόνια την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων, χωρίς η δική μας κοινότητα να αντιλαμβάνεται ότι οι τελευταίοι παραμένουν στο τέλος της ημέρας… Κύπριοι, παρά τα τζαμιά και τα θρησκευτικά σχολεία που η Τουρκία του Ερντογάν χτίζει απέναντί μας. Και παρά την παρουσία Τούρκων εποίκων που φιλοδοξούν να ζούνε ως «καλοί μουσουλμάνοι», οι Τουρκοκύπριοι κάθε φορά προβάλλουν και διασφαλίζουν την κοσμική τους ταυτότητα.

 

Αντί επιλόγου

Για ακόμη μια φορά τα όσα συμβαίνουν στη Συρία από την Τουρκία αλλά και τα γεγονότα στην εφημερίδα «Afrika» στάθηκαν αφορμή όχι για ουσιαστικό προβληματισμό ή εγρήγορση αλλά για καιροσκοπικό, με δόση προεκλογικής υπερβολής, σχολιασμό ο οποίος είτε συνέδεσε τις κινήσεις της Άγκυρας με το Κυπριακό και το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είτε τα επεισόδια στον βορρά με το αφήγημα της παραμονής των εποίκων (ή του δικαιώματος του χρήστη κ.ο.κ.). Οι εκλογές είναι σήμερα και το διακύβευμα είναι ουσιαστικό για τον επόμενο Πρόεδρο: Ή λύνει το Κυπριακό ή η εδραίωση της κατοχής θα μεταλλάξει τα κατεχόμενα σε κάτι τόσο άγνωστο που πρώτο του θύμα θα είναι ο ίδιος ο φυσικός χώρος των Τουρκοκυπρίων και η κατάκτησή του. Γιατί όταν αντί για 40 εξαγριωμένους στο μέλλον υπάρχουν 4.000 ή 40.000 να πετροβολούν την αντίθετη άποψη, τότε είναι που η κλεψύδρα θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα και για την επιβίωση της δικής μας κοινότητας.

 

*Twitter: @JohnPikpas

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Η αξιοπιστία κερδίζεται (Του Χρύσανθου Μανώλη)

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 19.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Διορισμοί και ξάφνιασμα πάνε μαζί. Γιατί, όμως, μάνα μου;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 19.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Χειροπέδες στα χέρια που αρνούνται να πιάσουν όπλο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή