Ο πρέσβης της Γεωργίας στην Κύπρο Revaz Lominadze μιλά στον «Π»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουλτούρας στην Κύπρο,ο πρέσβης της Γεωργίας στην Κύπρο κ. Lominadze μιλά στον «Π» για τη ξεχωριστή Γεωργία

Η Γεωργία είναι ένας άγνωστος σχετικά τουριστικός προορισμός για την Κύπρο. Με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουλτούρας στην Κύπρο (16-18 Νοεμβρίου), ο πρέσβης της Γεωργίας στην Κύπρο κ. Lominadze μας εξηγεί γιατί στα κρασοχώρια της χώρας του έφτιαχναν κρασί πριν από 4.000 χρόνια, πώς η γεωργιανή ανθρώπινη πολυφωνία τραγουδά με απόκοσμους ήχους και γιατί η χώρα του παραμένει ένα σταυροδρόμι πολιτισμού που συνδέει την Ευρώπη με την Ανατολή. Επίσης, μας προσκαλεί το τριήμερο του Νοεμβρίου σε Λευκωσία και Λεμεσό για να δοκιμάσουμε τα φημισμένα κρασιά της χώρας του.

Πώς βρίσκετε τη μέχρι στιγμής θητεία σας στην Κύπρο;

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που εκπροσωπώ τη Γεωργία στην Κύπρο. Νιώθω μεγάλη ευθύνη να στέκομαι σε μια αρχαία, ιστορική γέφυρα που συνδέει τα έθνη μας. Κάθε κοινό μας βήμα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον. Επιπλέον, είμαι ευγνώμων σε όλους τους φίλους που έκανα στη σεβαστή σας χώρα. Η Κύπρος στηρίζει σταθερά τις αξίες και κατευθύνσεις που έχει θέσει η χώρα μου, η Γεωργία, ιδίως σε σχέση με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και την ένταξή της στην ΕΕ, τα οποία αποτελούν για εμάς πρωτίστως μια πολιτιστική επιλογή. Θα ήταν να παράλειψη, επίσης, να μην αναφερθώ στον ρόλο του επίτιμου προξένου της Κύπρου στη Γεωργία, του κ. Λοΐζου Μαρκίδη, η παρουσία του οποίου και η συνεργασία μας είναι εξαιρετικής σημασίας.

Γενικώς η Γεωργία θεωρείται ένας τουριστικός προορισμός;

Η χώρα μου διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική ζωή, η οποία διαφέρει σε κάθε εποχή και έκφανση του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Γεωργίας, για το 2013-2014, το 23% των τουριστών επισκέφθηκαν τη χώρα μας επειδή επιθυμούσαν να βιώσουν την εμπειρία της γεωργιανής κουλτούρας. Η χώρα διαθέτει ευρεία και πολυποίκιλη βάση, η οποία συμπεριλαμβάνει από μνημεία αρχαίας κληρονομιάς μέχρι μια πολυσύνθετη ιστορία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η σύγχρονη γέννηση του κρασιού, οινοποιεία που χρησιμοποιούν παμπάλαιες τεχνικές, σταυροδρόμια πολιτισμών, μιας και η χώρα μας αποτέλεσε μέρος του «Δρόμου του Μεταξιού», συνδυάζονται με τη σύγχρονη κοσμοπολίτικη ζωή της Τιφλίδας. Τα φεστιβάλ, το θέατρο και οι συναυλίες είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και η παραγωγή πολιτισμού έχει αυξητικές τάσεις για το 2017. Πρόσφατα καθιερώσαμε το πρόγραμμα «Check in Georgia», με το οποίο υπήρξαν 66 συναυλίες σε 19 διαφορετικές πόλεις μας. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι τη χώρα μας επισκέπτονται διάσημοι καλλιτέχνες, όπως ο Έρος Ραμαζότι, ο Ρόμπι Ουίλιαμς, οι Maroon 5 αλλά και θρυλικοί τραγουδιστές της όπερας όπως ο Χοσέ Καρέρας.


Σε σχέση με το γεγονός πως συχνά επιλέγουμε έναν τουριστικό προορισμό εποχικά σε σχέση με τις πολιτιστικές δραστηριότητες, τι έχετε να προσθέσετε;

Η Γεωργία ενδείκνυται για υψηλής αξίας πολιτιστικό τουρισμό. Διαθέτουμε 12.000 ιστορικά μνημεία σχεδόν, 202 μουσεία και τρία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η χώρα μας φημίζεται για το κρασί. Γέννησε τη σύγχρονη οινοποιεία και το 12% των ξένων τουριστών επισκέπτονται τη φημισμένη περιοχή του Κακέτι για να βιώσουν αυτή την εμπειρία. Στο Κακέτι υπάρχουν 32 από τα 36 οινοποιεία της χώρας, με πολλές επιλογές για να βιώσει κανείς την παραγωγή του φημισμένου γεωργιανού κρασιού αλλά και να εισπράξει το πώς το εν λόγω προϊόν αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας μας αλλά και της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η Γεωργία είναι η πρώτη παραγωγός κρασιού στην Ευρώπη. Πιστεύεται ευρέως ότι εδώ είναι όπου η παραγωγή κρασιού άρχισε πρώτη 7.000 χρόνια πριν. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι ήδη από το 4.000 π.Χ. χυμός σταφυλιού είχε τοποθετηθεί σε υπόγεια πιθάρια, ή quevri (επίσης γνωστά ως kvevri), για τη ζύμωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η παραδοσιακή μέθοδος οινοποίησης της Γεωργίας, της ζύμωσης δηλαδή σταφυλιών σε πήλινες σχήματος αβγού σκάφες, έχει προστεθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Επιπλέον, η χώρα μας είναι φημισμένη για τη θερμή φιλοξενία των ανθρώπων της. Έχουμε ένα ρητό το οποίο λέει πως κάθε επισκέπτης είναι θεόσταλτος. Αυτή η κουλτούρα φιλοξενίας προς τους επισκέπτες –η οποία εδράζεται στην αγάπη και στην ικανοποίηση των απαιτήσεών του– έχει θεσμοθετηθεί αλλά και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι το 2015 και το 2016 είχαμε μια θεαματική αύξηση των ξένων τουριστών με νούμερα που ξεπερνούν τα 4 και 5 εκατομμύρια αντίστοιχα. Μια ετήσια αύξηση-ρεκόρ της τάξης του 8%-9%.


Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουλτούρας στην Κύπρο, που πραγματοποιείται στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου σε Λευκωσία και Λεμεσό. Τι να αναμένουμε;

Η πρεσβεία της Γεωργίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Κύπρου, τους Δήμους Λεμεσού και Στροβόλου και την αξιόπιστη εταιρεία TRAVELHOUSE, παρουσιάζει το 1ο Φεστιβάλ Γεωργιανού Πολιτισμού στην Κύπρο. Θα παρακολουθήσετε τα φημισμένα εθνικά γεωργιανά μπαλέτα Sukhisvilli. Πρόκειται για ένα φημισμένο παγκοσμίως χορευτικό σύνολο, που συνδυάζει έντονους ρυθμούς και χορογραφίες, αρμονία και συγχρονισμό και στο οποίο αποτυπώνονται τα σύμβολα αλλά και οι σύγχρονες αντιλήψεις της Ιστορίας μας. Τα μπαλέτα Sukhisvilli μετρούν εμπειρία 70 χρόνων και πάνω από 20.000 παραστάσεις σε 98 διαφορετικές χώρες. Παράλληλα, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε το πολυφωνικό σχήμα Georgian Voices. Η γεωργιανή πολυφωνική μουσική έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως ένα Προφορικό Αριστούργημα της Ανθρωπότητας. Η δεύτερη γενιά του σχήματος Georgian Voices αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας και το ρεπερτόριό τους είναι πλούσιο και ποικίλλει, από φολκλορικά τραγούδια μέχρι… κοσμικούς ήχους! Φυσικά από το φεστιβάλ δεν θα έλειπε το κρασί! Στο φουαγιέ θα προσφέρουμε γευσιγνωσία κρασιού από τα πιο διάσημα γεωργιανά οινοποιεία, όπως το JSC Chateau Mukhrani, L.L.C. «Vazisubnis Mamuli» και L.L.C Royal. Khvanchkara».


Ποιες είναι οι προσδοκίες σας σε σχέση με το εν λόγω φεστιβάλ;

Απλές, αλλά μεγάλης σημασίας. Από τις 24 Σεπτεμβρίου η WIZZ AIR εγκαινίασε απευθείας πτήσεις μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας και επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία για αυτό το βήμα που φέρνει τους ανθρώπους των δύο χωρών κοντά. Ο πολιτισμός είναι ο τελειότερος δρόμος για τη διπλωματία προκειμένου οι λαοί να γνωρίζονται, να αλληλοκατανοούνται και να εργάζονται για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η σύγχρονη αντίληψη για τον ρόλο των συνδέσμων του πολιτισμού στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και η παρουσίαση των πολιτιστικών παραδόσεων αποκτά τη σημασία τής εταιρικής σχέσης σε πολύ ζωτικής σημασίας τομείς, στον τομέα του τουρισμού μεταξύ τους. Είμαι πολύ ευγνώμων στην Travelhouse, η οποία μας βοηθά στη διοργάνωση του φεστιβάλ και επιπλέον περιμένω η εταιρεία να αρχίσει να εργάζεται για την ανταλλαγή των τουριστών μεταξύ Κύπρου και η Γεωργίας. Το φεστιβάλ θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καταπληκτικό γεωργιανό χορό, το πολυφωνικό τραγούδι και φυσικά το φανταστικό γεωργιανό κρασί και, σε γενικές γραμμές, για την Ιστορία της χώρας μου, τις παραδόσεις και τις σύγχρονες προσδοκίες της.


Κλείνοντας, κ. πρέσβη, υπάρχουν προορισμοί στη Γεωργία που θα μας προτείνατε ως μέρη εξαιρετικού ενδιαφέροντος για να επισκεφθεί κανείς;

Ενδεικτικά να σας αναφέρω το Ιμερέτι, και συγκεκριμένα τη σπηλιά του Προμηθέα, που ανακαλύφθηκε το 1984 μόλις και προσφέρει υπόγειες διαδρομές με βάρκα μέσα στη σπηλιά. Τους καταρράκτες του Μαρτβίλι στον ποταμό Αμπάσα, όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει στα παγωμένα νερά και να απολαύσει το θέαμα των υδάτων που πέφτουν. Το χωριό Σατίλι στα νοτιοανατολικά, όπου τα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στους λόφους και μοιάζουν με φωλιές πουλιών! Τα κρασοχώρια φυσικά στο Κακέτι ή τις σπηλιές του οικισμού Βάρζια, ηλικίας 900 ετών, όπου διέμεναν οικιστικά 20.000 άνθρωποι, καθώς και η θρυλική βασίλισσα Ταμάρ. Στη χώρα υπάρχουν άπειροι προορισμοί που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή