«Από την Κερύνεια ως τα διόδια» -Οδοιπορικό με τραγούδια και ποιήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Συναυλία - πολιτιστική εκδήλωση προς τιμή του ομογενή ποιητή - στιχουργού Πόλυ Κυριάκου.Ένας Κύπριος πατριώτης «γράφει» ιστορία από τη Nέα Υόρκη

Ο Πόλυς Κυριάκου είναι ένας Kύπριος δημιουργός της διασποράς ο οποίος τα τελευταία 34 χρόνια ζει στη Νέα Υόρκη. Στο βιογραφικό του καταγράφεται μια έντονη πολιτιστική δραστηριότητα στον χώρο της ομογένειας της μεγαλούπολης, αρχίζοντας απο την εθελοντική ενεργό του παρουσία στα δρώμενα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, της Επιτροπής "Justice for Cyprus Committee", των κοινωφελών ραδιοφώνων Cosmos FM και Aktina FM όπως και με τη δημιουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Ορφέας, Ίδρυμα για την Ελληνική Μουσική και Τέχνη”, έναν οργανισμό στόχος του οποίου είναι η διάδοση της ποιοτικής ελληνικής μουσικής στην Αμερική.

Ο Πόλυς Κυριάκου έχει παράλληλα μια έντονη παρουσία στην ελληνική δισκογραφία με την ιδιότητα του στιχουργού. Στίχους του μελοποίησαν σημαντικοί Έλληνες συνθέτες, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Σταύρος Σιόλας, η Σοφία Νάτσιου κ.α.

Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι Γιώργος Νταλάρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Παντελής Θαλασσινός, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Αρετή Κετιμέ, Γιώτα Νέγκα, Λιζέτα Καλημέρη, Σταύρος Σιόλας κ.α.

Η συναυλία με τίτλο “ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΩΣ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ – ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ  ΠΟΛΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, θα πραγματοποιηθεί στο Σκαλί Αγλαντζιάς την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016.

Στη συναυλία θα λάβουν μέρος σημαντικοί καλλιτέχνες απο την Ελλάδα οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια που έχουν γραφτεί σε στίχους του Πόλυ Κυριάκου:  O Παντελής Θαλασσινός, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Ευρυδίκη, η Αρετή Κετιμέ, η Ελεάννα Ζεγκίνογλου, η Ευτυχία Μητρίτσα, η Άννα Χρυσάνθου και ο Μάρκος Γιώργατσος.

Ποιήματά του θα απαγγείλουν: Μαρία Μαργέτη, Παντελίτσα Μαυρογιάννη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Φανή Πέτσα, Ανδρέας Τσέλεπος και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος.

Ο Πόλυς Κυριάκου βρέθηκε στη Νέα Υόρκη το 1982 για μεταπτυχιακά στο Communication Design στο Pratt Institute. Προηγήθηκαν σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα, πέραν των 90 τραγουδιών του έχουν δισκογραφηθεί και ακουστεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. 

Πρόκειται για την  πρώτη του προσωπική εκδήλωση στην ιδιαίτερή του πατρίδα μετά απο 34 χρόνια απουσίας.

 

Προπώληση εισιτηρίων:

  • tickethour.com.cy Τηλ: 77777040
  • στα καταστήματα ACS Courier
  • και στα γραφεία SPP Media

Βιογραφικό

Ο Πόλυς Κυριάκου γεννήθηκε στη Λευκωσία, με καταγωγή το χωριό Λαζανιά. Υπηρέτησε στη φιλαρμονική της Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας και στη Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει Communications Design (Masters Degree). Εξέδωσε ποιητικές συλλογές στην Κύπρο και την Ελλάδα και δημοσίευσε ποιήματά του σε ελληνικά και κυπριακά λογοτεχνικά περιοδικά. Η πρώτη του ποιητική συλλογή “Σχήματα” έλαβε το πρώτο βραβείο για νέο λογοτέχνη του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.

Επι σειρά ετών διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στην καθημερινή ελληνοαμερικάνικη εφημερίδα «Πρωινή» της Νέας Υόρκης.

Απο το 1983 υπήρξε μέλος στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, στην επιτροπή «Justice for Cyprus”. 

Απο το 2004 μέχρι το 2015 προσέφερε τις εθελοντικές του υπηρεσίες στο μη κερδοσκοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM ως μουσικός παραγωγός (Εκπομπή «Ένας κόσμος Ελληνικό τραγούδι») αλλά και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Προς όφελος του πιο πάνω οργανισμού οργάνωσε πολλές συναυλίες για την οικονομική ενίσχυση του σταθμού. Απο το 2015 μέχρι σήμερα προσφέρει τις εθελοντικές του υπηρεσίες στο μη κερδοσκοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Aktina FM (Εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου σε πέντε λεπτά» όπου γράφει και διαβάζει κείμενα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και τη διασπορά γενικότερα).

Τα τελευταία 5 χρόνια ο Πόλυς Κυριάκου έχει δημιουργήσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Ορφέας, Ίδρυμα για την Ελληνική Μουσική και Τέχνη”. Μέσα απο αυτό τον φορέα οργάνωσε αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αμερική, με ποιοτική ελληνική μουσική και θέατρο απο καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στόχος του οργανισμού είναι η προβολή του πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου στη χώρα που ζει και δημιουργεί.

Διαβάστε μια παλαιότερη συνέντευξη στην Πόπη Παπαγεωργίου

Οι περισσότεροι από εμάς σιγοψιθυρίζουμε τα τραγούδια του και χειροκροτούμε δυνατά τους σπουδαίους καλλιτέχνες που τα ερμηνεύουν. Όμως λιγότεροι γνωρίζουμε τον Πόλυ Κυριάκου, τον άνθρωπο πίσω από τις λέξεις τραγουδιών που μας έχουν κάνει να δακρύσουμε, να δούμε την ελπίδα να ξεπροβάλλει από εκεί που δεν την περιμένουμε, να ερωτευτούμε αλλά και να βρούμε τη χαμένη έμπνευσή μας.

Αφορμή για να τον ψάξει το pontos-news.gr στη Νέα Υόρκη στάθηκαν οι μαγικοί στίχοι του που έγιναν υπέροχα τραγούδια. Τραγούδια όπως τα «Διόδια», τα «Παραμύθια», το «Όνειρο που αργεί», η «Κερύνεια», το «Δυο μέτρα γης αγάπησα», το «Χωρίς αφέντες» και το «Ξέρω μια πόλη». Τελικά τον συναντήσαμε στον Κεραμεικό, μια πολύ όμορφη μέρα πριν από λίγο καιρό, και είπαμε πολλά. Για την Κύπρο του, την Ελλάδα όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, για την Αμερική και τα 34 χρόνια που ζει εκεί, τους πολιτικούς, την ποίηση και τη μουσική.

Είπαμε όμως και για την τελευταία δουλειά του, το δίσκο Χωρίς αφέντες που έφτιαξαν με την Σοφία Νάτσιου και τον Γιώτη Κιουρτσόγλου, όντας ο καθένας σε άλλο τόπο (τη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα) και κυκλοφορεί από την «Μικρός Ήρως».

Ο Πόλυς Κυριάκου βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα για την παρουσίαση της δισκογραφικής δουλειάς τους που θα γίνει την Δευτέρα 21 Μαρτίου, στις 21:00, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, παρέα με αγαπημένους καλλιτέχνες όπως ο Παντελής Θαλασσινός, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Βασίλης Λέκκας, η Αρετή Κετιμέ, η Μπέττυ Χαρλαύτη, ο Γεωργής Τσουρής, η Άννα Χρυσάνθου, η Εύη Σιαμαντά και η Κατερίνα Δούκα.

Από την Κύπρο στην Αθήνα, και μετά στη Νέα Υόρκη. Πολιτικές Επιστήμες, γραφικές τέχνες και ποίηση. Πολλά και διαφορετικά βήματα έχετε κάνει.Αλήθεια είναι. Έφυγα από την Κύπρο το '77, και μέχρι το '81 σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο. Το 1982 πήγα στην Αμερική, όπου ζω μέχρι σήμερα. Εκεί σπούδασα γραφικές τέχνες στο Pratt Institute. Εργάστηκα στην ελληνοαμερικανική εφημερίδα Πρωινή, τελείωσα το πανεπιστήμιο, έκανα μάστερ στις γραφικές τέχνες και στη συνέχεια μου έκαναν επαγγελματική πρόταση και έτσι έμεινα. Ήταν συμπτωματικό.

Άρχισα να ασχολούμαι με τα ομογενειακά, με κύριο παρονομαστή στην αρχή την Κύπρο. Βοήθησα στα πολιτιστικά της κυπριακής παροικίας, έγινα μέλος της φιλαρμονικής του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής και στη συνέχεια ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο. Έγινα μέλος ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του ραδιοφωνικού σταθμού Cosmos FM που έχει στόχο τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Εκεί έμεινα 12 χρόνια. Τώρα είμαι στο έτερο ελληνικό μη κερδοσκοπικό ραδιόφωνο το Aktina FM, όπου υπεύθυνη είναι η Έλενα Μαρουλέτη.

Ξέρετε, η υπόθεση «κοινωφελές ραδιόφωνο» είναι πολύ σπουδαία στην Αμερική. Πρόκειται για ένα μέσο με εμβέλεια σε τρεις πολιτείες (Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη και Κονέκτικατ), το οποίο μεταδίδει καλή ελληνική μουσική, ενημερώνει, ενώ και οι αγγλόφωνες εκπομπές του έχουν θέματα που αφορούν τον ελληνισμό. Μας ακούν και Αμερικανοί, οι οποίοι θέλουν να μάθουν τι γίνεται στην Ελλάδα σήμερα.

Όμως πιστεύω ότι η επαφή της Μητρόπολης και της ομογένειας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Γιατί εάν ήταν αυτή που θα έπρεπε, θα είχε λυθεί το ανθρωπιστικό θέμα που συγκλονίζει την Ελλάδα σήμερα. Υπάρχουν τόσο πολλοί ευκατάστατοι Έλληνες στην Αμερική, τον Καναδά, και σε άλλες ηπείρους, που πιστεύω ότι εάν υπήρχε σωστή συνεννόηση, δεν θα υπήρχαν σήμερα στην Ελλάδα άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε.

Επιτρέψτε μου όμως να σας πω, ότι έχοντας ζήσει στο εξωτερικό και έχοντας επαφή με την ομογένεια, ξέρω ότι υπάρχει δυσπιστία όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Οι ομογενείς δεν δίνουν με άνεση τα χρήματά τους.Έχετε δίκιο ως έναν βαθμό. Είναι γνωστό αυτό που λέτε. Υπήρξαν κρούσματα στο παρελθόν που έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της ομογένειας. Το 1974 είχαν συγκεντρωθεί πολλά χρήματα για την Κύπρο, που όμως ποτέ δεν έφτασαν στον προορισμό τους. Όμως από το να υπάρχει μια δικαιολογημένη ανησυχία μέχρι το να πεινάει ο άνθρωπος σ' αυτήν τη χώρα, υπάρχει απόσταση και είναι κάτι παραπάνω από απάνθρωπο.

Η Ελλάδα μάς έχει ανάγκη. Δεν επιτρέπεται να πεινάνε οι άνθρωποι στον τόπο μας. Να σας πω ότι οι ευκατάστατοι Έλληνες της διασποράς πάντα βοηθούν, και μάλιστα πολύ. Όχι όμως οι εύποροι της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν με ενδιαφέρει ποιος κυβερνά. Ο ελληνισμός θα έπρεπε να είχε ήδη οργανωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να αγοράσει γάλα για το παιδί του.

Τα τραγούδια σας τα σιγοψιθυρίζουν εκατομμύρια Έλληνες και Κύπριοι σε όλο τον πλανήτη. Όμως, δυστυχώς, τουλάχιστον οι μισοί δεν θα γνωρίζουν ποιος είναι ο δημιουργός τους. Γιατί πιστεύετε ότι ο στιχουργός εξακολουθεί να είναι «αόρατος» ακόμα και σήμερα;

Η εμπορευματοποίηση της μουσικής στην Ελλάδα, πριν από χρόνια, οδήγησε στο εξής παράδοξο: ο συνθέτης έπαψε να είναι ο σημαντικός στις συνεργασίες, και ο τραγουδιστής που ήταν πλέον το «μεγάλο όνομα» επέλεγε ποιος θα γράψει τους στίχους.

Να σας πω, όμως, ότι για μένα σημασία έχει στο τέλος τα τραγούδια να έχουν κάτι να σου πουν. Συνολικά κρίνω το αποτέλεσμα.

Το τραγούδι είναι ένα πάντρεμα τριών συντελεστών. Εάν με ρωτάτε, προτιμώ να κάνουμε καλά τραγούδια από το να ξέρουν όλοι ποιος είναι ο Πόλυς Κυριάκου. Εξάλλου πιστεύω ότι οι άνθρωποι που αγαπούν το λόγο, ψάχνονται και γνωρίζουν.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι ή δίσκος που αγαπάτε πολύ;Ναι. Την «Κερύνεια». Αγαπώ πολύ κι ένα δίσκο που έχω κάνει για την Κύπρο, το Δυο μέτρα γης αγάπησα, σε μουσική του Δημήτρη Κοργιαλά. Αυτός ο δίσκος περιλαμβάνει τρία ποιήματα και επτά τραγούδια. Θα μπορούσα επίσης να πω και για το δίσκο Διόδια, αλλά εγώ δεν ξεχωρίζω μόνο το ομώνυμο τραγούδι. Σ' αυτόν το δίσκο υπάρχει κι ένα τραγούδι με τίτλο «Όλοι έχουμε μια θεία στην Αμερική», που μου αρέσει.

Πάντως εγώ αγαπώ τα «Διόδια» που είναι σε μουσική του Σταύρου Σιόλα, και η πρώτη εκτέλεση με τη μοναδική Φωτεινή Βελεσιώτου. Θα ήθελα να μας πείτε την ιστορία αυτού του τραγουδιού.

Η Φωτεινή... Ο Σταύρος... Δεν πιστεύω στη μοίρα, αλλά στη ζωή καμιά φορά οι συμπτώσεις κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές συναντούμε ανθρώπους για κάποιο λόγο.

Τα «Διόδια» γράφτηκαν πολύ βιαστικά, πολύ γρήγορα. Το έγραψα μέσα σε λίγα λεπτά• βγαίνοντας ένα απόγευμα από το γραφείο μου στην Αστόρια, που ένιωσα ότι εκείνη η γειτονιά έχει τόσες φυλές, τόσους ανθρώπους... Και θα σας πω αλήθεια.

Το είχα ονομάσει «Ζεστή βροχή η αγάπη», από το ρεφρέν. Αυτές οι λέξεις, «ζεστή βροχή η αγάπη», είναι ένα όνειρο μαζί. Είμαι της λυρικής σχολής. Λατρεύω τον Μάνο Ελευθερίου. Γράφει τόσο αβίαστα. Με τόση αλήθεια. Με τόσες εικόνες. Προσεγμένες λέξεις. Είναι υπέροχος.

Η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν είστε Κύπριος μόνο στην ταυτότητα. Έχετε συνείδηση...

Έχω γεννηθεί στην ελεύθερη Λευκωσία. Δεν θεωρούμαι πρόσφυγας. Όμως όταν το 40% του τόπου σου είναι υπό κατοχή δεν μπορείς να μην αισθάνεσαι πρόσφυγας, δεν μπορείς να μην συμπάσχεις. Όταν στα 25 μου βρέθηκα για σπουδές στην Αμερική, γνώρισα ομογενείς που πάσχιζαν να προσφέρουν στην Κύπρο. Όχι μόνο οικονομικά.

Προσπαθούσαν να ενημερώσουν όλους για το τι συμβαίνει στην πατρίδα, να ευαισθητοποιήσουν. Δεν μπορείς να μην πονάς γι' αυτό το θέμα, όπου κι αν είσαι, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει!

Πώς είναι να είναι η πατρίδα σου σκλαβωμένη; Να έχεις χάσει ή να έχουν χάσει οι γύρω σου τους ανθρώπους τους;

Αυτή η υπόθεση για μένα είναι γρίφος! Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 41 χρόνια τώρα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Και για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι όσο περνούν τα χρόνια δεν θα δοθεί λύση. Θεωρώ πως αυτό που θέλουν να κάνουν τώρα θα μοιάζει με το Σχέδιο Ανάν (2004), το οποίο δεν θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου.

Εάν δεν φύγουν οι έποικοι, είναι ορατός ο κίνδυνος. Σκεφτείτε μόνο τις γεννήσεις. Κάθε οικογένεια κάνει πολλά παιδιά, σε αντίθεση με εμάς που κάνουμε από ένα. Σε 30 χρόνια θα έχει αλλάξει το δημογραφικό της χώρας.

Προσθέστε σ’ αυτό και το θέμα της μεταφοράς του νερού από την Τουρκία.

Οι σωλήνες που τοποθετήθηκαν και «γεφυρώνουν» την Τουρκία με τα Κατεχόμενα είναι ένα τετελεσμένο, παράνομο γεγονός. Με το δικό μου το φτωχό μυαλό είναι σαν να μας στέλνουν μήνυμα: «θα είμαστε για πάντα εκεί». Η σκέψη με ανατριχιάζει. Τόσα εγκλήματα, τόσες παρανομίες σ' αυτό τον τόπο!

Συνεπώς, δεν θεωρείτε ότι ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, ως πρόσωπο, μπορεί να κάνει τη διαφορά;

Όχι! Εγώ είμαι από εκείνους που ήξεραν από την πρώτη στιγμή πως φοράει προσωπείο. Τα πολλά χαμόγελα, οι θερμές χειραψίες και οι θεατρικές παραστάσεις στα Κατεχόμενα – δυστυχώς πολλοί συμπατριώτες μου βιάστηκαν να πάνε να χειροκροτήσουν.

Άποψή μου είναι πως είναι λάθος και το άνοιγμα της Πράσινης Γραμμής και το ότι έχουμε την ευχέρεια να πηγαίνουμε όποτε θέλουμε. Έχουμε δολοφονήσει τη νοσταλγία! Ξέρετε, έτσι το πρόβλημα δεν φαίνεται πια στην ολότητά του, αλλά κάπως μικρότερο.

Πάντως δη&

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Γενική Συνέλευση της Interpol στο Ντουμπάι ο Αρχηγός Αστυνομίας

Πολίτης News, 14:32 (τελευταία ενημέρωση 14:32)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Enaerios Complex ή πλατεία Εναερίου;

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 14:25 (τελευταία ενημέρωση 14:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 18χρονο

Πολίτης News, 13:50 (τελευταία ενημέρωση 13:50)

Επιστροφή
στην αρχή