«Συγκάτοικοι» στο κελί Ηλιάδης και Ορφανίδης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Ηλιάδης την περίοδο της παντοδυναμίας του γνώριζε το κάθε τι για την κατάσταση της τράπεζας Κύπρου

Ο πρώην διεθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, μετά την επιβολή της ποινής του από το Κακουργιοδικείο και την μεταφορά του στις Κεντρικές Φυλακές, εξέφρασε την επιθυμία να διαμείνει στο ίδιο κελί με τον επιχειρηματίας Χρίστο Ορφανίδη, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για ακάλυπτες επιταγές. Ο Χρ. Ορφανίδης που μέχρι τώρα ήταν μόνος στο κελί της πτέρυγας 2 δέχθηκε την «συγκατοίκηση» καθώς με τον Α. Ηλιάδη είναι παλιοί γνώριμοι. Προφανώς ένας τραπεζίτης και ένας επιχειρηματίας έχουν πολλά να συζητήσουν. Ο Χρ. Ορφανίδης αναμένεται να αποφυλακιστεί πριν από τον Α. Ηλιάδη, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο καθώς εκκρεμούν εναντίον του αρκετές υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο κ.Ηλιάδης θα είναι τρόφιμος των Κεντρικών Φυλακών για τα επόμενα 2,5 χρόνια (χωρίς να υπολογιστούν μειώσεις ποινής). Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή το Κακουργιοδικείο ανακοίνωσε την ποινή του, όπως επίσης και την επιβολή προστίμου 120.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, ως νομικής οντότητας. Ο Ανδρέας Ηλιάδης είχε κριθεί ένοχος στις 14 Δεκεμβρίου όπως επίσης και η τράπεζα, ενώ είχαν αθωωθεί οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης. Ο Α. Ηλιάδης είχε κριθεί ένοχος στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς μέσω παραπλανητικών δηλώσεων για κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας στην ετήσια γενική συνέλευσή της στις 19 Ιουνίου 2012.

Έφυέν του

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λένα Δημητριάδου ανέφερε ότι αν ο κ. Ηλιάδης ήθελε να ενημερώσει τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό μπορούσε πολύ απλά να εξηγήσει την πραγματική κατάσταση, να αναφέρει τις δυσκολίες που υπήρχαν και τους αστάθμητους παράγοντες. Κάτι παρόμοιο έπραξε, πρόσθεσε η δικαστής, την επόμενη ημέρα το πρωί, γράφοντας επιστολή στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.


Η κ. Δημητριάδου σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εισήγηση της υπεράσπισης πως ο κ. Ηλιάδης λειτούργησε χωρίς ψύχραιμη σκέψη και «έφυέν του» η άστοχη απάντηση.
Κατά το δικαστήριο ο Ανδρέας Ηλιάδης «δεν ήθελε εκείνη τη χρονική στιγμή να δώσει την αληθή εικόνα», αλλά επιχείρησε να καθησυχάσει τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό. Σε αναφορά στην αγγλική νομολογία, σε παρόμοιες υποθέσεις, σημειώθηκε ότι από υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών «αναμένονται υψηλά επίπεδα ακεραιότητας, τήρηση υψηλών προτύπων αμεροληψίας και διαφάνειας και κυρίως εντιμότητας». Οι μέτοχοι και οι επενδυτές, όπως αναφέρθηκε, είχαν το απόλυτο δικαίωμα να ενημερωθούν εντίμως για την κατάσταση πραγμάτων που επικρατούσε στην τράπεζα. Η σοβαρότητα του αδικήματος έγκειται ακριβώς στη στέρηση αυτού του δικαιώματος ελαφρά την καρδία.

Ατυχές

 Η κ. Δημητριάδου στην απόφαση που ανακοίνωσε χαρακτήρισε ως «ατυχές και λυπηρό», το γεγονός ότι τα ΜΜΕ παρουσίασαν την υπόθεση, ως υπόθεση που αφορούσε την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας και τους κατηγορούμενους ως υπαίτιους.

   

  Διαβάστε επίσης: Ποινή φυλάκισης 2,5 ετών σε Ηλιάδη- Πρόστιμο σε Τρ. Κύπρου

 

Ήταν αυτός που έλυνε και έδενε στην τράπεζα

Το δικαστήριο στην απόφασή του, αρχικώς στάθηκε στο αδίκημα της χειραγώγησης και στο γεγονός ότι αποτελεί εκτροπή της διαδικασίας διαμόρφωσης της τιμής των μετοχών, καθώς και στη σημασία που αποδίδεται στην ομαλή λειτουργία των αγορών ως προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Σημείωσε επίσης ότι αποδίδεται τεράστια σημασία στη διασφάλιση της ακεραιότητας των αγορών χρηματοπιστωτικών μέσων και στη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τις αγορές, καθώς και στη διασφάλιση συνθηκών πλήρους διαφάνειας.
Ο Α. Ηλιάδης γνώριζε όταν μιλούσε στη γενική συνέλευση τον Ιούνιο του 2012 πως το έλλειμμα δεν ήταν κάτω των 200 εκατ. αλλά ήταν τουλάχιστον 280 εκατ. και υπήρχαν σαφείς δυσοίωνες προοπτικές, που δημιουργούσαν τουλάχιστον σοβαρές και βάσιμες ανησυχίες περί αύξησης του ελλείμματος πέραν των 280 εκατ., σε μια περίοδο μάλιστα που επίκειτο από μέρα σε μέρα η ένταξη της Κύπρου σε πρόγραμμα βοήθειας. Όπως είχε σημειώσει το δικαστήριο στην καταδικαστική απόφαση ο Α. Ηλιάδης «δεν ήταν κάποιο τυχαίο πρόσωπο στην ιεραρχία της τράπεζας. Ήταν ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του συγκροτήματος και δεν υπήρχε εξέλιξη, διαδικασία ή λεπτομέρεια την οποία να μην γνώριζε καθηκόντως και στις πλείστες μάλιστα φορές ενεπλέκετο (ως όφειλε βέβαια), προσωπικά στην καθημερινή διαχείριση και λειτουργία της τράπεζας και των θεμάτων που την απασχολούσαν». Συνεπώς γνώριζε πολύ καλά ότι παραπλανούσε τους μετόχους.


Επιστροφή
στην αρχή