Από πού πάμε στο διάολο, είπαμε;

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
(Μετάφραση) «Τέλειωνε ρε, Κρίστιαν! Εν να κλείσει το εκλογικό κέντρο τζαι ποιος ακούει τη στετέ μου αν δεν ψηφίσουμε Άιντε μετά που το έλυσε!».

Από όλες τις μπηχτές που εισπράξαμε από τα Ηνωμένα Έθνη τις τελευταίες βδομάδες –και τις οποίες, όλες όμως, κάναμε πως δεν τις καταλάβαμε– εγώ ξεχώρισα τη χθεσινή.

Όχι γιατί ήταν η εντονότερη –δεν ήταν– ούτε και γιατί ήταν η πιο αιχμηρή – που ίσως και να ήταν αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που κέρδισε την προτίμησή μου.

Ήταν η πιο έξυπνη και η πιο δίκαιη. Μια από εκείνες τις στιγμές που αντιλαμβάνεσαι τη σπουδαιότητα της διπλωματίας, όπως την αποτυπώνει η φοβερή εκείνη ρήση η οποία αποδόθηκε (και) στον Τσόρτσιλ αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν όντως αυτός την είχε πει…

«Διπλωματία είναι η ικανότητα να λες στον άλλον να πάει στο διάολο με τέτοιο τρόπο που τον κάνεις να σου ζητάει να του εξηγήσεις τον δρόμο».

Ρώτησαν τον Έσπεν Μπάρθ Άιντε μετά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο Πρόεδρό μας, Νίκο Αναστασιάδη, για μια νέα Γενεύη. Και εκείνος αφού τους είπε πως εάν οι δύο ηγέτες «νιώθουν έτοιμοι» ο ΟΗΕ είναι πρόθυμος, πρόσθεσε πως η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού ανήκει στους δύο ηγέτες. Και από εκείνους εξαρτάται η πραγματοποίηση μιας τέτοιας διάσκεψης.

Με άλλα λόγια, ο Άιντε μας έστειλε το μήνυμα πως μετά από τόσον καιρό συνομιλιών «κυπριακής ιδιοκτησίας», χωρίς επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα αλλά και με τις όποιες κινήσεις τού εδώ απεσταλμένου του ΟΗΕ δεν μας άρεσαν ή δεν μας συνέφεραν να βαφτίζονται τέτοια, ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να αναλάβει την όποια ευθύνη για το αδιέξοδο που θα προκαλέσουμε.

Από πού πάμε στο διάολο, είπαμε; Έτσι!

Βεβαίως, όπως έγινε και με κάθε προκάτοχό του αλλά και με τον ίδιο ουκ ολίγες φορές, ο Άιντε θα κατηγορηθεί για δικές του ατζέντες, για εξυπηρέτηση συμφερόντων εις βάρος μας και για πολλά άλλα. Και στις δύο πλευρές. Αλλά και αυτό κάνουμε ότι δεν το ξέρουμε.

Και «τέτοιες συμπεριφορές» (sic) θα χρησιμοποιηθούν περίπου ως απόδειξη του πόσο λίγο ενδιαφέρεται για μια δίκαιη λύση, από τους γνωστούς. Και από τους υπόλοιπους που κινούνται τελευταίως στην ίδια γραμμή.

Δεν πρέπει άλλωστε να μας διαφεύγει πως ο συγκεκριμένος κατηγορήθηκε (και) πως θέλει να κλείσει το Κυπριακό «άρον-άρον», (= μόλις 54 χρόνια μετά τις πρώτες ταραχές, 48 χρόνια μετά τις πρώτες δικοινοτικές συνομιλίες και τρία σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη της σημερινής τους φάσης) προκειμένου;...

Προκειμένου, λέει, να πάει στη Νορβηγία διότι έχουν εκλογές το φθινόπωρο και θέλει να είναι ο υποψήφιος των Εργατικών! Και το Κυπριακό, λέει, θα είναι ατού στις εκλογές εάν το λύσει.

Μην μου πείτε πως δεν το κάνατε και εσείς εικόνα εκείνο το δημοτικό στο Τρόμσε, βορείως του Αρκτικού Κύκλου και εκείνη την ηλικιωμένη κυρία να μπαίνει με δυσκολία στο εκλογικό κέντρο αποφασισμένη να ψηφίσει, απτόητη για τον λεκέ στο σημείο των οπισθίων αφού στον δρόμο χέστηκε από τη χαρά της που ο Άιντε έλυσε το Κυπριακό!

Άμα δεν είναι αυτό πολιτικό χαρτί στη Νορβηγία, τι άλλο είναι; Ο μέσος Νορβηγός, σε μια από τις πιο πλούσιες και ευημερούσες κοινωνίες του πλανήτη (το ΑΕΠ τους είναι μόλις το 12πλάσιο του δικού μας, πέντε εκατομμύρια είναι όλοι κι όλοι) όπου οι προεκλογικές εκστρατείες αφορούν το περιβάλλον και δεν ξέρω τι άλλο…

… θα ψηφίσει Εργατικούς διότι ο Άιντε έλυσε το πρόβλημα σε ένα κωλονήσι δίπλα στη Συρία στο οποίο οι περισσότεροι από τους Νορβηγούς έτυχε να πάνε διακοπές κάποτε επειδή είχαν βρει πιο φτηνό το all inclusive σε ένα Hadjipakkos Sylviana Maroulla Hotel Appartments.

Πώς πήγαιναν κάτι δικοί μας «ε, χωρίς τες γεναίτζιες!» για «κυνήγι» στη Ρουμανία, όπου τα μοναδικά πουλιά που έβλεπαν συνήθως ήταν τα δικά τους, άντε και κάναν παπαγάλο στο λόμπι του φολκλόρ καταλύματος;

Σκεφτείτε να καταφέρει ένας Κύπριος να λύσει το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας με τη Μολδαβία παραδίπλα. Δεν είναι λογικό ότι ο Μπλάκκης που το Καμπίν και ο κουμπάρος του ο Πιρτζιιπής που την Οδούν θα τον ψηφίσουν για Πρόεδρο;

Αν σας φαίνεται ακόμα και εδώ εξωφρενικό, σκεφτείτε στη Νορβηγία!

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε λοιπόν, μας προϊδέασε για να πάμε όχι στο διάολο αλλά στο άλλο το οποίο στον ελληνικό χώρο αρχίζει με το… επώνυμό του.

Αλλά εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα. Το τραγικό είναι πως ο Άιντε θα φύγει από το νησί σε κάποια φάση ενώ εμείς θα μείνουμε εδώ.

Τι έγινε; Δεν ακούω κανέναν να σφυρίζει πια.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κουβέντες στα δικαστήρια και στο Σαράι

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 25.05.2018

ΑΠΟΨΗ

Κολλήσαμε στα ίδια και τα ίδια...

Πολίτης News, 24.05.2018

ΑΠΟΨΗ

Όσοι κι αν είμαστε! / No matter how many we are!

ΤΖΕΝΚ ΜΟΥΤΛΟΥΓΙΑΚΑΛΙ, 23.05.2018

Επιστροφή
στην αρχή