Από ποιους κινδυνεύει ο Αναστασιάδης;

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Οι ηγέτες-υποψήφιοι του ενδιάμεσου, τουτέστιν Νικόλας Παπαδόπουλος, Ελένη Θεοχάρους και Γιώργος Λιλλήκας, ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις

Κάποιοι, προφανώς επειδή θεωρούν ότι το Κυπριακό μάς έχει τελειώσει, μπήκαν στη λογική των προεδρικών του 2018. Αυτοί που δεν μπορούν να το κρύψουν, είναι τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου. Πρόκειται για κόμματα που θεωρητικά ενδιαφέρονται περισσότερο από κάθε άλλον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στην πραγματικότητα, ωστόσο, φαίνεται να επενδύουν περισσότερο στην κατάρρευση των συνομιλιών.

Οι ηγέτες-υποψήφιοι του ενδιάμεσου, τουτέστιν Νικόλας Παπαδόπουλος, Ελένη Θεοχάρους και Γιώργος Λιλλήκας, ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τις προεδρικές με ένα και κυρίαρχο ζητούμενο προς το παρόν: ποιος θα ηγηθεί του χώρου αυτού; Το ερώτημα συμπλήρωσε την περασμένη Κυριακή ο Γιώργος Λιλλήκας: Ποιος υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου κερδίζει τον Νίκο Αναστασιάδη;

Η κακή αριθμητική

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο δεν εννοούν βέβαια να κατανοήσουν οι του ενδιάμεσου, είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Επιπλέον δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι άλλο προεδρικές, άλλο βουλευτικές και άλλο δημοτικές. Στις τελευταίες βουλευτικές και δημοτικές εκλογές η αποχή πλησίασε το 40%. Στις προεδρικές του 2013 η αποχή ήταν μόλις 16,8%. Στις προεδρικές κρίνεται κατά κύριο λόγο ο υποψήφιος, οπότε τα κριτήρια των ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές και τις δημοτικές είναι διαφορετικά.

Στην πολιτική, επίσης, η πρόσθεση ποσοστών δεν είναι ενδεδειγμένη, οπότε η θέση ότι ο ενδιάμεσος χώρος έχει δυνατότητα στον πρώτο γύρο να φτάσει το 40% είναι μάλλον ευσεβοποθισμός. Στη φάση που βρισκόμαστε, εξάλλου, δηλαδή 11 μήνες πριν από τις προεδρικές, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων παρά τα αριθμητικά. Μελετώντας δημοσκοπήσεις τις τελευταίες μέρες που δεν προορίζονται για δημοσιοποίηση, οπότε γίνονται με τον σωστό τρόπο για να χρησιμοποιηθούν ως σοβαρό εργαλείο πολιτικής, μπορεί να διαπιστώσει κανείς πολλές ποιοτικές ανεπάρκειες κάποιων φερόμενων υποψηφίων. Ρωτήθηκαν σε μια δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου οι 1.200 συμμετέχοντες να υποδείξουν από 60 προσωπικότητες ποια είναι αυτή που τους επηρεάζει στο Κυπριακό. Σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Ελένη Θεοχάρους ήταν στις πρώτες 5 θέσεις με 42% θετικές απαντήσεις. Ο Νικόλας στην 21η θέση με περισσότερες αρνητικές ψήφους, ο Γιώργος Λιλλήκας στην 38η θέση και ο Μαρίνος Σιζόπουλος στην 41η, επίσης με αρνητικό πρόσημο. Ας δούμε και την αξιοπιστία των ανθρώπων που π.χ. ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει στο πλευρό του και αύριο θα φέρουν την ευθύνη της καμπάνιας του: Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου βρίσκεται στην 46η θέση, ο Άθως Αντωνιάδης στην 56η θέση και ο Χρύσης Παντελίδης στην 60ή θέση, δηλαδή στην τελευταία θέση.

Κυπριακό

Το Κυπριακό στις προεδρικές του 2018, αν γίνουν βέβαια, θα έχει κυρίαρχη θέση. Οπότε, με βάση τα προαναφερθέντα νούμερα, καταλληλότερη να ηγηθεί του ενδιάμεσου είναι μάλλον η Ελένη Θεοχάρους. Το θέμα όμως είναι πιο περίπλοκο: Ποιες είναι οι πραγματικές θέσεις της πλειοψηφίας των Κυπρίων στο Κυπριακό; Πώς αυτές συγκρίνονται με τις θέσεις των υποψηφίων του ενδιάμεσου, οι οποίες είτε δημόσια είτε συγκεκαλυμμένα, τάσσονται εναντίον της λύσης διζωνικής ομοσπονδίας;

Σε ποσοστό που ξεπερνά το 70% οι Κύπριοι στηρίζουν τη λύση διζωνικής ομοσπονδίας, όχι γιατί είναι η επιλογή της καρδιάς τους, αλλά διότι αυτήν βλέπουν ως μια ρεαλιστική λύση επανένωσης της χώρας. Γιατί λοιπόν να ψηφίζουν υποψηφίους που δεν θέλουν ομοσπονδία και την ίδια στιγμή δεν έχουν να προτείνουν κάτι διαφορετικό και κυρίως αξιόπιστο;

Με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις, η διάσταση της κοινής γνώμης σε επιμέρους πτυχές του Κυπριακού με τις θέσεις των ηγετών του ενδιάμεσου είναι τεράστια. Για παράδειγμα, η ηγεσία του ενδιάμεσου θέλει από την πρώτη μέρα της λύσης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Μεταξύ μας, όλοι το θέλουμε, ωστόσο η κοινή γνώμη της Κύπρου στη μεγάλη της πλειοψηφία δεν πετά στα σύννεφα. Αποδέχεται λοιπόν ότι ένα χρονικό όριο 3-5 χρόνων είναι αποδεκτό αφού τα ποσοστά αποδοχής ξεπερνούν το 55%. Επιπλέον η ηγεσία του ενδιάμεσου δεν δέχεται την εκ περιτροπής προεδρία. Όταν όμως η κοινή γνώμη ερωτηθεί αν η υλοποίηση της εκ περιτροπής προεδρίας θα σημαίνει ελάχιστες ή καθόλου εγγυήσεις της Τουρκίας, ή έναν καλύτερο χάρτη στο εδαφικό, την αποδέχεται στο πλαίσιο ενός πάρε-δώσε.

Ο μετριοπαθής

Με λίγα λόγια ο μέσος Κύπριος δεν είναι ανόητος, ούτε φανατικός. Είναι στην πραγματικότητα μετριοπαθής. Τον ξεγέλασε μια φορά ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2003. Αλλά ο κόσμος τον τιμώρησε το 2008 όταν τον άφησε εκτός δευτέρου γύρου. Οι επίγονοι του Τάσσου δεν έχουν ούτε τα προσόντα του, ούτε το κύρος του, οπότε έχουν δύο επιλογές: Είτε θα αλλάξουν, είτε θα βρουν μετριοπαθείς υποψηφίους να προτείνουν. Το ίδιο ισχύει και για το ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα ενδιαφέροντος των Κυπρίων, δηλαδή την οικονομία. Αν κατέλθει με κομματικό, μάλλον θα δυσκολευθεί να περάσει στον δεύτερο γύρο γιατί όλα θα θυμίζουν την οικονομική διαχείριση Χριστόφια. Χρειάζεται έναν υποψήφιο τύπου Γιώργου Βασιλείου για να πείσει. Αν ενδιάμεσος και ΑΚΕΛ κινηθούν στη λογική κομματικών υποψηφίων μάλλον όλοι δουλεύουν για την εκλογή Αναστασιάδη. Εν ολίγοις ο νυν Πρόεδρος δεν κινδυνεύει από τον Νικόλα ή έναν κομματικό υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Από ένα πράγμα μόνο κινδυνεύει. Από την απαξίωση των δικών του ανθρώπων στους οποίους υποσχέθηκε ότι θα είναι Πρόεδρος λύσης.      

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή