Από Γενάρη με υφυπουργείο Τουρισμού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αρμοδιότητές του ΚΟΤ αναλαμβάνονται από το υφυπουργείο,το οποίο θα είναι υποχρεωμένο να διαβουλεύεται με τους τουριστικούς φορείς

Σε χαμηλούς τόνους μετά από συζητήσεις που κράτησαν σχεδόν 21 μήνες, η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες σε νόμους τα νομοσχέδια για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και για τη θεσμοθέτηση υφυπουργού παρά τω Προέδρω, αρμόδιου σε θέματα Τουρισμού. Τα νομοσχέδια στήριξαν 32 βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη Συμμαχία Πολιτών και την Αλληλεγγύη, ενώ καταψηφίστηκαν από 17 βουλευτές του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων. Προηγουμένως απορρίφθηκαν από πλειοψηφία 29 βουλευτών οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ που προέβλεπαν τη διατήρηση του ΚΟΤ υπό την αιγίδα του υφυπουργείου, με περιορισμένες αρμοδιότητες σε σχέση με θέματα προώθησης του τουρισμού, εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος και διασφάλισης της ποιότητάς του. Επ’ αυτού του θέματος κινήθηκε και η συζήτηση χθες στην ολομέλεια, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλοι οι ομιλητές, πλην ΔΗΣΥ, διατύπωσαν αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα του νέου νόμου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε, ενδεικτικά, συνταγματική ντρίπλα την ενέργεια της κυβέρνησης να «παρκάρει», όπως είπε, το νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Ανάπτυξης. Εξέφρασε την άποψη ότι ψηφίζοντας τον νόμο επιχειρείται «πήδημα στο κενό αφαιρώντας από την πλάτη μας το αλεξίπτωτο». Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ο ΚΟΤ διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία που επιβαλλόταν να αξιοποιηθεί. Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανάφερε ότι στην πορεία της συζήτησης κρίθηκε πιο σωστό το υφυπουργείο χωρίς τον ΚΟΤ, του οποίου οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στο υφυπουργείο. Σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα του νόμου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πρώτη η κυβέρνηση Χριστόφια είχε καταθέσει πρόταση για Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το 2012. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για τη συνεργασία κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και υπέδειξε ότι τα κόμματα έχουν κοινό παρονομαστή ότι «στον κύριο αιμοδότη της οικονομίας απαιτείται υφυπουργείο».


Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, που πήρε πρώτος τον λόγο, διατύπωσε τη θέση ότι ορθώς η ευθύνη και οι αρμοδιότητες θα ανήκουν στο υφυπουργείο και μόνο, όπως και η διαχείριση των χρημάτων, ώστε να μπορεί να ασκηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος.


Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης διευκρίνισε ότι ο ΚΟΤ δεν απέτυχε στο έργο του, αλλά με την υφιστάμενη δομή δεν μπορεί να δράσει οριζόντια. Είπε ακόμα πως υπήρξαν παλινδρομήσεις από την κυβέρνηση στην προώθηση της νομοθεσίας.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως το κόμμα του στηρίζει τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας είπε πως συμφωνεί όχι μόνο με τα τρία υφυπουργεία, αλλά και με τέταρτο Υφυπουργείο Ενέργειας.
Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης υπερψήφισε επίσης το νομοσχέδιο, αν και δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει σε διαφορετικές θεσμικές αλλαγές.

Τροπολογίες ΕΔΕΚ


Αντίθετα με τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ, η τροπολογία του ΔΗΣΥ για έναρξη λειτουργίας του υφυπουργείου σε έξι μήνες αντί σε τρεις υπερψηφίστηκε, όπως και οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ για υποχρέωση διεξαγωγής διαβούλευσης της συμβουλευτικής επιτροπής που συστήνεται βάσει του νόμου, με τους εμπλεκόμενους φορείς, σε όλα τα στάδια ετοιμασίας και υλοποίησης της ολοκληρωμένης στρατηγικής τουρισμού. Παράλληλα, με τροπολογία της ΕΔΕΚ καθορίζεται ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού ως ο αρμόδιος λειτουργός για την άσκηση της διοίκησης του υφυπουργείου.

Χαιρετίζουν οι τουριστικοί φορείς

«Σταθμός» λέει η κυβέρνηση

Την απόφαση της Βουλής για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού χαιρέτισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, σημειώνοντας πως «αποτελεί σταθμό για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα, ενός εκ των βασικότερων πυλώνων της οικονομίας μας. Σε γραπτή της δήλωση, η κ. Βασιλείου αναφέρει ότι με τη σύσταση του υφυπουργείου και την έναρξη των εργασιών του στις 2 Ιανουαρίου 2019 ξεκινά και η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό που διαμορφώθηκε κατά την προηγούμενη πενταετία, ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Μπορούμε μεσοπρόθεσμα να αναμένουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, ως προς τον όγκο των αφίξεων, την παροχή ακόμα πιο ποιοτικών υπηρεσιών, την αύξηση των εσόδων από την τουριστική βιομηχανία, την αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας και την ανάπτυξη νέων εξειδικευμένων αγορών», εκτιμά η κυβέρνηση.


ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA χαιρέτισαν από την πλευρά τους την ψήφιση του νομικού πλαισίου για τη δημιουργία υφυπουργείου, χαρακτηρίζοντας την μια «ιστορική» απόφαση. «Η δημιουργία υφυπουργείου με δυνατότητα υιοθέτησης και προώθησης οριζόντιων πολιτικών αποτελεί μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη και θωράκιση ενός από τους πιο ζωτικούς τομείς της οικονομίας της χώρας μας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των τριών συνδέσμων.
Η Ένωση Υπαλλήλων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ΕΥΚΟΤ ΟΗΟ-ΣΕΚ, καλωσόρισε επίσης την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής για δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού. «Είμαστε βέβαιοι πως αυτή η απόφαση θα δώσει τα απαραίτητα εφόδια στον οργανισμό για να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη και ενδυναμωμένη ενιαία αρχή τουρισμού, ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και προσδοκίες της πολιτείας», σημειώνει η συντεχνία.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 15χρονου μαθητή

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός της Interpol το Κόσοβο - Τα νέα μέλη

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή