Απέρριψε η Βουλή την αναπομπή Προέδρου για σύνταξη χηρείας σε άνδρες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Με την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Kανένας χήρος δεν θα δικαιούται σύνταξη μέχρι νεωτέρας...

Χωρίς σύνταξη χηρείας θα μείνουν ακόμη και οι άνδρες των οποίων οι σύζυγοι απεβίωσαν μετά την 1/1/2018, καθώς μετά τη χθεσινή απόρριψη της αναπομπής του Προέδρου από τη Βουλή η συνταγματικότητα του νόμου θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Εκεί που μέσω του γενικού εισαγγελέα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταχωρίσει αναφορά για να γνωματεύσει τελεσίδικα. Μέχρι ωστόσο να αποφανθεί το δικαστήριο, ο νόμος θα παραμένει ανεφάρμοστος, με τη σημερινή διάκριση σε βάρος των ανδρών οι οποίοι δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας, αλλά και σε βάρος των γυναικών που συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων χωρίς όμως οι σύζυγοί τους σε περίπτωση θανάτου τους να δικαιούνται σύνταξη χηρείας να συνεχίζεται.

Σε περίπτωση που γινόταν αποδεκτή η αναπομπή, ο νόμος θα εφαρμοζόταν με τη σχετική πρόνοια που είχε προωθηθεί αρχικά στο νομοσχέδιο με έναρξη ισχύος του δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας προς όσους κατέστησαν ή καθίστανται χήροι μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 και όχι όπως τροποποιήθηκε από τη Βουλή για να καταστούν όλοι οι χήροι δικαιούχοι ανεξάρτητα από την ημερομηνία θανάτου της συζύγου τους.

Ο νόμος αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο ως αντισυνταγματικός, επειδή η τροποποίηση της Βουλής συνεπάγεται σημαντική αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, τις οποίες δεν δύναται το νομοθετικό σώμα να αυξήσει, και του κόστους του ΤΚΑ από 3,4 εκατ. ευρώ σε 42,3 εκατ. ευρώ για το 2018, από 6,5 εκατ. σε 43,7 εκατ. για το 2019, με ανάλογες αυξήσεις και τα επόμενα έτη.

Επίσης ο νόμος αναπέμφθηκε ως αντισυνταγματικός επειδή συνιστά παρέμβαση της Βουλής στην εκτελεστική εξουσία, κατά παράβαση του συνταγματικού άρθρου για τον διαχωρισμό των εξουσιών.

Προ της απόρριψης της αναπομπής, βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον Πρόεδρο να εισέλθει σε κοινωνικό διάλογο με τις συντεχνίες, τους εργαζόμενους και τους εργοδότες ούτως ώστε να καλυφθεί το αναλογιστικό έλλειμμα μέσω των αναγκαίων αυξήσεων στις εισφορές του ΤΚΑ ή άλλως πως.
Όλοι, πλην του ΔΗΣΥ, υποστήριξαν πως η κυβέρνηση επιχειρώντας να διορθώσει μια αδικία και μια διάκριση που υπήρχε δημιούργησε άλλη.


Επιστροφή
στην αρχή