Απεγκλωβισμός τίτλων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Διέξοδο σε ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας εξ υπαιτιότητας του πωλητή του ακινήτου, δίνει νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών.

Διέξοδο σε ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας εξ υπαιτιότητας του πωλητή του ακινήτου, δίνει νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών.


Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί και προαπαιτούμενο στο επικαιροποιημένο μνημόνιο πριν την καταβολή νέας δόσης στην Κύπρο, αντιμετωπίζει στην ουσία το πρόβλημα «εγκλωβισμού» που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Όπως ανέφερε χθες ο υπ. Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «όλον αυτόν τον κόσμο, που είναι αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι κατέβαλαν το σύνολο του ποσού που όφειλαν για αγορά οικίας ή διαμερίσματος, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να πάρουν τίτλο, διότι το ακίνητο ήταν υποθηκευμένο, είτε διότι ο πωλητής το είχε υποθηκεύσει στην τράπεζα είτε διότι το ίδιο το κράτος, για οφειλές του πωλητή, έβαλε memo πάνω στην περιουσία επειδή ο πωλητής χρωστούσε ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος ή διότι δεν πλήρωνε κοινωνικές ασφαλίσεις».

 

Όπως εξήγησε και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση όλοι όσοι πλήρωσαν και εξόφλησαν δεν μπορούσαν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας και να έχουν κυριότητα στο ακίνητό τους.

 

Αποκτούν κυριότητα

Με το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί ίσως και αύριο στη Βουλή οι χιλιάδες αυτοί συμπολίτες μας, όπως είπε ο κ. Χάσικος, κατοχυρώνονται και θα μπορούν να εξασφαλίσουν την κυριότητα του ακινήτου τους με τίτλο ιδιοκτησίας. Είπε επίσης ότι θα έχουν τη δυνατότητα ως εκ τούτου είτε να πωλήσουν το ακίνητό τους είτε να το μεταβιβάσουν, είτε να το υποθηκεύσουν. Σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικών το νομοσχέδιο, εκτός από όσους ιδιοκτήτες εξόφλησαν πλήρως, καλύπτει επιπλέον και όσους κατέβαλαν ένα μεγάλο ποσοστό του ποσού αγοράς, 80% ή 90% για παράδειγμα, και οι οποίοι εφόσον διαθέτουν τα υπόλοιπα χρήματα, θα μπορούν να καταθέσουν το υπόλοιπο σε ένα ειδικό προσωρινό λογαριασμό ο οποίος θα τυγχάνει ελέγχου από τον διευθυντή του Κτηματολογίου.


Ο Σωκράτης Χάσικος εξήγησε επίσης πως η διαφορά του προωθούμενου νομοσχεδίου σε σχέση με την πρόταση που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο είναι ότι ο νόμος της Βουλής κατοχύρωνε απλά τη χρήση της ιδιοκτησίας. Δηλαδή οτιδήποτε και αν συμβεί να μην μπορεί να εκδιωχθεί ο αγοραστής από την οικία ή το διαμέρισμά του. Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, είπε, «κατοχυρώνεται η κυριότητα και επιλύεται κατά τρόπο οριστικό και τελεσίδικο η αδικία εις βάρος αυτών που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά ουδέποτε είχαν τίτλο ιδιοκτησίας».

 

Ακύρωση υποθηκών


Για τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων ιδιοκτητών λόγω, στην ουσία, αφερεγγυότητας των ντιβέλοπερς από τους οποίους αγόρασαν τα ακίνητα, το νομοσχέδιο δίνει συγκεκριμένες εξουσίες στον διευθυντή του τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ). Όπως ανέφερε χθες ο υπ. Εσωτερικών «με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και για σκοπούς έκδοσης τίτλου ιδιοκτησίας επ? ωφελεία του εγκλωβισμένου αγοραστή, παρέχεται εξουσία στον διευθυντή του ΤΚΧ να προχωρεί σε απαλλαγή, εξάλειψη, μεταφορά, ακύρωση υποθηκών ή και άλλων εμπράγματων βαρών επί του ακινήτου, ανάλογα με την περίπτωση και υπό προϋποθέσεις».


Όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει πρώτα να έχει καταβληθεί πλήρως, από τον αγοραστή, το τίμημα πώλησης ενώ σε περίπτωση που υπάρχει υπόλοιπο, τούτο θα πρέπει  να κατατεθεί σε ειδικό προσωρινό λογαριασμό ο οποίος θα τυγχάνει ελέγχου από τον διευθυντή ΤΚΧ.


Παράλληλα ο διευθυντής ΤΚΧ θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει υποθήκες σε άλλη ακίνητη περιουσία του πωλητή. Αν μάλιστα δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη ακίνητη ιδιοκτησία του πωλητή, ο διευθυντής ΤΚΧ θα μπορεί να μεταφέρει τα εμπράγματα βάρη σε φυσικά πρόσωπα που είχαν εγγυηθεί τις υποχρεώσεις του πωλητή, σε σχέση με την ακίνητη ιδιοκτησία, και τα οποία, τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης πώλησης, ενεργούσαν ως διοικητικοί σύμβουλοι του πωλητή ή κατείχαν πέραν του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του πωλητή.


Για να μπορεί κάποιος να επωφεληθεί των διατάξεων του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον περί μεταβιβάσεων και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση  για το ακίνητο ή μέρος αυτού να υπάρχει σύμβαση  πώλησης η οποία να έχει κατατεθεί στο ΤΚΧ μέχρι τις 31/12/2014.


Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε τέλος πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν όλα τα ακίνητα, τόσο οικοδομές όσο και οικόπεδα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απορρίπτεται η πρόταση για διαχείριση της αγοράς ηλεκτρισμού

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 14:54 (τελευταία ενημέρωση 14:54)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποδεσμεύθηκαν €33 εκ. για το Σχέδιο Εστία

Πολίτης News, 14:46 (τελευταία ενημέρωση 14:46)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναρχίζουν δρομολόγια τα λεωφορεία Πάφου

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 14:33 (τελευταία ενημέρωση 14:33)

Επιστροφή
στην αρχή