Απαγορεύεται να τρως με τον Μουσταφά

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Εν κατακλείδι, αν δεν μπορείς να φας ένα πιάτο φαΐ με τον Τ/Κ ηγέτη, πώς μπορείς να συζητήσεις την επανένωση μιας χώρας;

Το ότι τα κόμματα στην Κύπρο έχουν διαφωνίες σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού ήταν μέχρι στιγμής πολύ γνωστό. Η προσέγγιση, ωστόσο, σύσσωμης της ηγεσίας του ενδιάμεσου χώρου σε ό,τι αφορά το γεύμα Μουσταφά Ακιντζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, μάλλον διαφωτίζει τα πράγματα περισσότερο: Οι ηγέτες του χώρου αυτού έδειξαν ότι διαφωνούν και με τις επαφές με Τουρκοκύπριους για λύση του Κυπριακού. Πρόκειται για μια οξύμωρο στάση βέβαια από τη στιγμή που υποστηρίζουν ότι θέλουν και επιδιώκουν λύση. Λύση με το σωστό περιεχόμενο λένε. Αλλά και πάλιν πώς; Αν δεν κάνεις συναντήσεις με αυτόν με τον οποίο θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, έστω με τον σωστό τρόπο, πώς μπορείς να το λύσεις τελικά; Επίσης πώς ένας ηγέτης μπορεί να είναι αξιόπιστος ότι επιδιώκει λύση -εντάξει, με το σωστό περιεχόμενο- αν μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιήσει ΚΑΜΙΑ επαφή με κάποιον Τουρκοκύπριο ηγέτη; Πότε είδαν Τουρκοκύπριους ηγέτες οι κύριοι Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας και Ελένη Θεοχάρους; Οπότε με ποιον θα λύσουν το Κυπριακό -αν ο Ενδιάμεσος εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας- αν δεν συνομιλούν με τους Τουρκοκυπρίους; Εν κατακλείδι, αν δεν μπορείς να φας ένα πιάτο φαΐ με τον Τ/Κ ηγέτη, πώς μπορείς να συζητήσεις την επανένωση μιας χώρας;

 

Προφανώς θα το λύσουν μόνοι τους. Θα καλέσουν τα Ηνωμένα Έθνη και θα τους ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους:

 

  • Σε 2 μήνες θα πρέπει να αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο

 

 

  • Σε 4 μήνες όλοι οι Τ/Κ που ζούσαν στον νότο πριν το 1974 πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους

 

 

  • Σε 6 μήνες όλοι οι Ε/Κ πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Κύπρο

 

 

  • Σε μερικούς μήνες -αν δείξουν τέτοια ανοχή- όλοι οι έποικοι πρέπει να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

 

  Όλοι οι ηγέτες του Ενδιάμεσου μάλλον θα έχουν διαβουλευθεί με τα Ηνωμένα Έθνη και θα έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι τα αιτήματά τους θα γίνουν αποδεκτά. Ίσως μάλιστα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε να τα έχει μεταφέρει στην Άγκυρα και να τους έχει απαντήσει καταφατικά. Θα τον ρωτήσω πάντως μόλις τον δω. Διαφορετικά δεν εξηγείται η μήνις κατά του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόλμησε να περιφέρει το αχαϊκό ελληνικό του κορμί σε τ/κ εστιατόριο για να φάει σουβλάκι αρνίσιο με τον Μουσταφά. Έναν Τ/Κ Λεμεσιανό που μέχρι το 1974 είχαμε του μπάτσου και του κλότσου και με σαφή εντολή να μην τολμήσει να περάσει τα τέσσερα φανάρια, γιατί ο Τάσσος και ο Γιωργκάτζης και η ομάδα τού σχεδίου Ακρίτας θα του έκοβαν τα πόδια.

 

Αν όμως όχι;

 Από την άλλη βέβαια αν ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε δεν έχει παραλάβει τον φετβά του Ενδιάμεσου και το τελεσίγραφο δεν έχει σταλεί στην Άγκυρα, θα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά. Γιατί δεν θέλουν να συναντιούνται οι του Ενδιάμεσου με Τουρκοκύπριους; Πώς θα διαχειριστούν εν τοιαύτη περιπτώσει τις συνομιλίες; Καλοί μου άνθρωποι, οι πατριώτες πάντοτε έχουν λύσεις. Υπάρχουν και προηγούμενα, ειδικά αν θεωρούμε ως δεδομένο ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να αποδώσουν τίποτα. Εξάλλου, από το 1974 έως και το 1988 συνομιλούσαμε; Δεν συνομιλούσαμε. Απλώς κάναμε πρόταξη. Όπως αυτή που ενδεχομένως να διατυπώσουν οι του Ενδιάμεσου αν εκλέξουν Πρόεδρο. Ο Σπύρος Κυπριανού έβαλε και αυτός όρους για την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών. Και επειδή οι Τούρκοι είναι και αυτοί ξεροκέφαλοι, πέρασε στο Plan B. Δηλαδή κήρυξε ανένδοτο αγώνα. Αγώνας για επιστροφή. Επειδή τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια. Έτσι θωρακιστήκαμε, με τις μίζες για τα εξοπλιστικά να δημιουργούν μια νέα τάξη πολυεκατομμυριούχων. Ο Γιατρός μας είπε ότι κάθε σπίτι πρέπει να γίνει κάστρο με αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε να κτίζουμε επαύλεις. Κάθε Μερσεντές και τανκς. Ξεκίνησε λοιπόν το οικονομικό θαύμα της Κύπρου με χαλαρώσεις στις ζώνες και άρχισαν να ξεπηδούν ξενοδοχεία, γκολφ, πολυώροφα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία. Αγώνας βέβαια χωρίς τράπεζες δεν γίνεται. Κάναμε και τράπεζες. Κλέβοντας τα λεφτά των Σέρβων και των Ρώσων και στη συνέχεια κλέψαμε και όλους τους Κυπρίους στο χρηματιστήριο, αφού προηγουμένως τους υπερχρεώσαμε. Πάντα όμως ήμασταν ρομαντικοί. Δεν θέλαμε να βάψουμε τα χέρια μας με αίμα, ακόμα και αν αυτό ήταν τουρκικό. Περιμέναμε να τους διώξει ο Πενταδάκτυλος. Να ανασηκώσει την πλάτη και να τους ρίξει στη θάλασσα. Να φυσήξει τέλος πάντων ένας αέρας και να φέρει λευτεριά.

 

Σοβαροί;

 Ας γίνουμε όσο σοβαροί το επιτρέπει η περίσταση. Με τη στάση που τήρησαν απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου, οι του Ενδιάμεσου απέδειξαν πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν αν κατά λάθος εκλέξουν κάποιο στέλεχός τους στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ναι, δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό. Από την άλλη όμως αυτοί αποδεικνύουν, και το δήλωσαν μάλιστα και ενώπιον του φίλου μου του Σενέρ Λεβέντ, ότι ακόμα και χωρίς εγγυήσεις δεν δέχονται λύση του Κυπριακού. Οπότε όταν μας λένε ότι έχουν σχέδιο Β κατανοούμε πλέον τι εννοούν. Πιστεύουν στην καλύτερη περίπτωση ότι πρέπει να διατηρήσουμε το status quo μέχρι οι 800.000 Ε/Κ να τρέψουμε την Τουρκία των 80 εκατ. σε άτακτη φυγή. Έως τότε θα αρκεστούν σε αυτά που μπορούν. Δηλαδή θα παίρνουν αποφάσεις στη Βουλή για καθιέρωση νέων εθνικών εορτών με το ΕΛΑΜ και θα κατηγορούν όποιον άλλο πολιτικό τολμήσει να φάει ένα πιάτο φαΐ με τον Μουσταφά Ακιντζί. Μέχρι να τους ξεφορτωθούμε οι Ε/Κ θα φορτωθούν και την ευθύνη της αποτυχίας λύσης, επιβραβεύοντας έτσι την Τουρκία για την εισβολή της στην Κύπρο το 1974.  

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Αλυσοδεμένοι και ηλίθια βολεμένοι

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 11:40 (τελευταία ενημέρωση 11:40)

ΑΠΟΨΗ

Ευρωεκλογές: Θα αλλάξουν τα πράγματα αυτή τη φορά

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 10:35 (τελευταία ενημέρωση 10:35)

ΑΠΟΨΗ

Πολιτικά ομιλούντες για τη Δικαιοσύνη και ποιοι πρέπει να παραιτηθούν;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 09:35 (τελευταία ενημέρωση 09:35)

Επιστροφή
στην αρχή