Αορίστου οι «30μηνοι» εκπαιδευτικοί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Την απόφαση να καταστούν αορίστου χρόνου οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί που έχουν εργαστεί πέραν των 30 μηνών έλαβε σήμερα το Υπουργικό.

Την απόφαση να καταστούν αορίστου χρόνου οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί που έχουν εργαστεί στο εκπαιδευτικό μήνυμα πέραν των 30 μηνών έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του σώματος ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, εκφράζοντας την πεποίθηση πως με αυτή την εξέλιξη αίρονται όλες οι επιφυλάξεις για την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως σήμερα συζητήθηκε ενώπιον του Υπουργικού το θέμα που αφορά το νέο σύστημα διορισμών. "Τέθηκαν όλες οι πτυχές αυτού του ζητήματος και λήφθηκε η πολιτική απόφαση να προχωρήσουμε στη διασφάλιση των μη μόνιμων εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάστηκαν στο εκπαιδευτικό σύστημα πέραν των 30 μηνών, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας, καθιστώντας τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου", πρόσθεσε.
 
Επεσήμανε πως από την αρχή της συζήτησης αυτού του θέματος η θέση της Κυβέρνησης ήταν ότι "θα έπρεπε να δούμε με ευαισθησία αυτούς τους εκπαιδευτικούς.  Το έχουμε κάνει μέσα από τις διαδικασίες και τα δεδομένα που είχαμε ενώπιόν μας και τις συμβουλές της Νομικής Υπηρεσίας, και πιστεύω ότι με αυτή την εξέλιξη αίρονται όλες οι επιφυλάξεις για την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών".

Πρόσθεσε πως "εμείς ετοιμαζόμαστε για τις πρώτες εξετάσεις, στο πλαίσιο του νέου συστήματος, μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο".

 

Προς αναβολή η ψήφιση του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση

Στο μεταξύ, προς αναβολή βαίνει η προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση και ψήφιση του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση από την Ολομέλεια της Βουλή, σύμφωνα με τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας όπου, σύμφωνα με βουλευτές φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφική απόφαση για αναβολή της συζήτησης για 15 μέρες.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας είπε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση αποτελεί ανάγκη για την κοινωνία της Κύπρου με στόχο την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης.
 
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Παιδείας εξέτασε σήμερα την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση των 30μηνων εκπαιδευτικών και πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
 
Ερωτηθείς τι θα γίνει αύριο στην Ολομέλεια, ο κ. Κάρουλας είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα εξετάσει το θέμα στη σύνοδο της κοινοβουλευτικής του ομάδας και θα τοποθετηθεί αύριο στην Ολομέλεια.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν την Ολομέλεια της Βουλής στην οποία θα τεθεί για ψήφιση η τροποποίηση της νομοθεσίας και οι κανονισμοί για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν κρίσιμα ερωτήματα.
 
Ερωτήματα όπως, ποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών (συμβασιούχοι, έκτακτοι, αντικαταστάτες) θα αναγνωριστούν ως αορίστου χρόνου και πώς θα υπολογιστεί η υπηρεσία τους, ποιες είναι οι τελικές πραγματικές ανάγκες στην εκπαίδευση και πόσες θέσεις θα μπορούν να διεκδικηθούν μέσα από τους νέους καταλόγους διορισίμων και πως θα κλείσει η στρόφιγγα που δημιουργεί νέους αντικαταστάτες, έκτακτους και συμβασιούχους.
 
«Αυτά και άλλα ζητήματα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στη Βουλή, αν θέλει να παραμείνει σοβαρή και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους υφιστάμενους εκπαιδευτικούς, τους νέους πτυχιούχους, το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα και τα παιδιά μας, από το να αναμένει πρώτα απαντήσεις στα πιο πάνω ζητήματα και μετά να πάρει τις αποφάσεις της» είπε, προσθέτοντας ότι το στήσιμο σκηνικού αναβολής ή αναστολής της εφαρμογής της νομοθεσίας για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση βαραίνει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, και είναι αποτέλεσμα της προχειρότητας που έχει επιδείξει και των παλινδρομήσεων του.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο θα ζητηθεί αύριο αναβολή της συζήτησης, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι υπάρχει μια απόφαση πλειοψηφική στην Επιτροπή Παιδείας για να ζητηθεί αύριο σε πρώτο στάδιο αναβολή της συζήτησης της σχετικής νομοθεσίας για 15 μέρες ευελπιστώντας ότι θα προκύψουν προτάσεις από το Υπουργείο που να απαντούν σα καίρια ερωτήματα που έχουν τεθεί.
 
Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή το ΑΚΕΛ θα εισηγηθεί τροπολογία η οποία θα προνοεί αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για ένα χρόνο στην περίπτωση που αυτή συζητηθεί και ψηφιστεί τελικά αύριο.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι ενόψει της συζήτησης για την ψήφιση των κανονισμών για σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων εκπαιδευτικών θα προτείνει τροπολογία προς άρση της αδικίας που υφίστανται, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί.
 
«Χωρίς να θέλουμε να παρέμβουμε στη διαδικασία του καταλόγου και της σταδιακής κατάργησης του, χωρίς να περιορίζουμε τις ελπίδες των νέων παιδιών που αναμένουν από την πολιτεία να συμβάλει στο να υπάρξει απασχόληση των νέων μέσα από τις νέες διαδικασίες και τις εξετάσεις, έχουμε υποβάλει αυτή την πρόταση» ανέφερε και εξήγησε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ προβλέπει όπως καλούνται αντικαταστάτες μόνο από τον κατάλογο διοριστέων μέχρι το 2027 οπότε και θα καταργηθούν όλοι οι κατάλογοι και θα εφαρμοστεί στο σύνολο της η νέα νομοθεσία και οι προσλήψεις θα γίνονται με τη διαδικασία των εξετάσεων μόνο.
 
Εξήγησε με άλλα λόγια ότι για τις αντικαταστάσεις θα προηγούνται, σύμφωνα με την τροπολογία, αυτοί που εργάζονται σήμερα με βάση τη σειρά στον υφιστάμενο κατάλογο.


Επιστροφή
στην αρχή