Αντιφάσεις για τη χρήση MDMA - Προβληματίζει η Λεμεσός

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταθερά τα ποσοστά χρήσης κάνναβης και οπιοειδών, αυξάνεται όμως η χρήση κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης σε όλα τα κράτη της ΕΕ

Στην ταυτόχρονη παρουσίαση των τάσεων και εξελίξεων γύρω από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, προχώρησε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών (ΕΚΠΝ), με την Αρχή Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΑΑΕΚ) να παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση τα δεδομένα για την Κύπρο. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες καλύπτουν μέχρι το 2016 καταγράφοντας 501 άτομα σε θεραπεία απεξάρτησης στην κάνναβη, 111 στην κοκαΐνη και 142 σε οπιοειδή.


Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα δεδομένα γύρω από τη χρήση μεθαμφεταμίνης (MDMA). Στα επίσημα στοιχεία της ΑΑΕΚ και του ΕΚΤΝ φαίνεται ότι η χρήση MDMA σταθεροποιείται στο 0,4% ανάμεσα στις ηλικίες 15-34 ετών. Στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο, οι χρήστες MDMA που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης αυξάνονται τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας τους 18 το 2016 σε σύνολο 44 ατόμων. Το 2012 δεν καταγράφηκε ούτε ένα άτομο σε πρόγραμμα απεξάρτησης από MDMA. Η αυξητική τάση αποτυπώνεται και στις αναλύσεις αστικών λυμάτων, όπου τα στοιχεία του 2017 δείχνουν ότι στη Λεμεσό 8,8% του πληθυσμού ενδέχεται να είναι χρήστες MDMA. Το ποσοστό τοποθετεί τη Λεμεσό στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις πόλεις που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα του ΕΚΤΝ. Σε δήλωσή της χθες, η εκτελεστική γραμματέας της ΑΑΕΚ Ιωάννα Γιασεμή ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα γύρω από τη χρήση MDMA, οπότε η ΑΑΕΚ θα είναι σε θέση να εισηγηθεί πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος.


Οι νέοι χρήστες κάνναβης φαίνεται να σταθεροποιούνται τα τελευταία τρία χρόνια γύρω στα 300 άτομα κάθε χρόνο (σ.σ. ο μεγάλος αριθμός αιτητών για απεξάρτηση από κάνναβη σχετίζεται όπως λέχθηκε χθες με το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται, σύμφωνα με το οποίο οι συλληφθέντες για κατοχή δεν αντιμετωπίζουν τον Νόμο όταν επιλέγουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης). Αντίθετα οι νέοι χρήστες κοκαΐνης αυξάνονται στα προ δεκαετίας επίπεδα (γύρω στους 50). Η τακτική χρήση κάνναβης στον γενικό πληθυσμό σταθεροποιείται μεταξύ 1,2% και 2,2% με το ποσοστό των πολιτών που έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά κάνναβης να αυξάνεται κατά 2,3% τα τελευταία 15 χρόνια, φτάνοντας το 12,1%. Το αντίστοιχο ποσοστό στον μαθητικό πληθυσμό είναι 7%.

Σταθεροί οι θάνατοι χωρίς μεθαδόνη

Σταθερή είναι η είσοδος νέων χρηστών ηρωίνης σε θεραπευτικά προγράμματα με περίπου 30 άτομα κάθε χρόνο.


Οι εκτιμήσεις της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΑΑΕΚ) για τους προβληματικούς χρήστες οπιοειδών δείχνουν πάντως μείωση των αριθμών τα τελευταία δύο χρόνια από 1.161 άτομα σε 838, εκ των οποίων οι 453 είναι Ελληνοκύπριοι. Ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, η Κύπρος καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ενέσιμης χρήσης οπιοειδών (κάτω από 1% των χρηστών), γεγονός που εξηγείται από τη διάδοση των σκευασμάτων Οξυκοδόνης τα τελευταία πέντε χρόνια, οπότε δίνονταν ως υποκατάστατα για θεραπεία απεξάρτησης σε ιδιωτική κλινική. Την πενταετία 2012-16, στην Κύπρο έχασαν τη ζωή τους από χρήση οπιοειδών 29 άτομα, σαφώς μικρότερος αριθμός από τους 59 της προηγούμενης πενταετίας (σ.σ. η ΑΑΕΚ δεν αναφέρεται σε θανάτους από οπιοειδή, αλλά σε θανάτους από υπερβολική δόση, η οποία όμως αφορά κυρίως τη χρήση οπιοειδών). Το 2016 οι άμεσοι θάνατοι από υπερβολική δόση ήταν έξι. Το πιο απογοητευτικό δεδομένο που καταγράφηκε χθες αφορά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών μείωσης της βλάβης από χρήση ναρκωτικών, με την Κύπρο μαζί με την Πολωνία να καταγράφουν τη μικρότερη κάλυψη θεραπείας στους προβληματικούς χρήστες. Κατά την παρουσίαση των συγκεκριμένων στοιχείων, η εκτελεστική γραμματέας της ΑΑΕΚ στάθηκε ιδιαίτερα στη διαχρονική απουσία προγράμματος χορήγησης μεθαδόνης για απεξάρτηση. Σήμερα από τους 838 προβληματικούς χρήστες οπιοειδών, οι 229 είναι ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα υποκατάστασης.

Ναρκωτικά
895 συλλήψεις το 2016

 

Όσοι αντιμετώπισαν τον νόμο το 2016 για αδικήματα που έχουν σχέση με απαγορευμένες ουσίες ανέρχονται σε 895 άτομα. Οι 737 συνελήφθησαν για κατοχή ή χρήση ναρκωτικών και μόνο οι 158 για προμήθεια. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών (ΕΚΠΝ), τα περισσότερα αδικήματα σχετίζονται με την κάνναβη. Από τον συνολικό αριθμό των νέων αιτητών για ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης, το 58% ήταν χρήστες κάνναβης. Αντίθετα, στις κατασχέσεις απαγορευμένων ουσιών, πρώτευσε η κοκαΐνη με 182,3 κιλά έναντι 170,5 κιλών κάνναβης, 3,3 κιλών ηρωίνης και 2 κιλών ρητίνης κάνναβης. Η παράνομη αγορά των ναρκωτικών, σύμφωνα με την έκθεση, κυριαρχείται στην Κύπρο από το λαθρεμπόριο κάνναβης.


Στη χθεσινή εκδήλωση της Αρχής Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, παρουσίασε θέμα για τις ευρωπαϊκές τάσεις στη χρήση ναρκωτικών, η Nicola Singleton εκ μέρους του ΕΚΠΝ. Η κ. Singleton στάθηκε ιδιαίτερα στους νέους κινδύνους που προκύπτουν από τη διάδοση συνθετικών κανναβινοειδών τα οποία, λόγω των επιπρόσθετων ουσιών που περιέχουν, είναι υψηλού κινδύνου για την πρόκληση θανάτων. Άλλο θέμα που ανέδειξε η κ. Singelton είναι η ανάγκη διάθεσης σε διάφορους χώρους ναλοξόνης, ουσίας που μπλοκάρει την επίδραση των οπιοειδών στον οργανισμό και αποτρέπει τους θανάτους από υπερβολική δόση. Τέλος, η κ. Singleton στάθηκε στη βιομηχανία κάνναβης που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ μετά τη νομιμοποίηση της χρήσης της. Η ανάπτυξη της εν λόγω βιομηχανίας και τα νέα προηγμένα προϊόντα κάνναβης θέτουν προκλήσεις στην ΕΕ, και στις διαφορετικές πολιτικές που ακολουθεί όσον αφορά την κάνναβη.


Επιστροφή
στην αρχή