Ανθρώπινο δικαίωμα για όλους η θρησκεία λένε τα ΗΕ σε ΚΔ και Τ/Κ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Συστάσεις προς τους Τ/Κ για περιορισμούς στις λειτουργίες, αλλά και προς την ΚΔ να σέβεται και θρησκευτικές επισκέψεις και εποίκων σε έκθεση του ΟΗΕ.

Συστάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία να διευκολύνει την πρόσβαση σε κατοίκους των κατεχομένων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας ταυτόχρονα από τις τ/κ «αρχές» να επανεξετάσουν τους περιορισμούς που θέτουν στην τέλεση λειτουργιών στα κατεχόμενα.

Στην έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα Καρίμα Μπενούν, που κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην 34η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού, η κ. Μπενούν - η οποία είχε επισκέφθηκε την Κύπρο πέρσι το καλοκαίρι - τονίζει πως «όλες οι πλευρές πρέπει να σταματήσουν να πολιτικοποιούν την πολιτιστική κληρονομία και θέματα που σχετίζονται με αυτήν».

Τα θέματα αυτά, υπογραμμίζεται, «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα απέναντι στους άλλους ή ως διαπραγματευτικό χαρτί», αλλά να γίνονται αντιληπτά ως θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δικαίωμα η θρησκεία

Αναφορικά με τους έποικους προσκυνητές, οι οποίοι διαμένουν στα κατεχόμενα και δεν έχουν πρόσβαση στους χώρους λατρείας στις ελεύθερες περιοχές λόγω του καθεστώτος τους, η κ. Μπενούν αναγνωρίζει τις ανησυχίες της ΚΔ σε σχέση με τον εποικισμό, ωστόσο τονίζει πως «αυτά τα άτομα, που συμπεριλαμβάνουν νέους που γεννήθηκαν στο νησί, δεν μπορούν να ταξιδέψουν στον νότο για πολιτιστικά γεγονότα ή για να επισκεφθούν πολιτισμικούς χώρους χωρίς ειδική παρέμβαση καθώς δεν κατέχουν τα απαραίτητα έγγραφα», κατάσταση της οποίας «τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μπορούν να είναι αρκετά αρνητικά».

Στις εισηγήσεις τονίζεται πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σέβεται τέτοιες επισκέψεις και προσκυνήματα ως μέρος του ανθρώπινου δικαιώματος στην πολιτισμική κληρονομιά και στην ελευθερία της άσκησης της θρησκείας, «τα οποία ως παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να παραγκωνίζεται από θέματα υπηκοότητας και πολιτικά ζητήματα».

Ακόμα, η ειδική εισηγήτρια αναγνωρίζει πως η ΚΔ έχει δεσμευτεί στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των Τ/Κ, δαπανώντας σημαντικά κονδύλια για τη συντήρηση τεμενών και κοιμητηρίων. Ωστόσο, σημειώνει, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν και να δημοσιοποιηθούν οι διαδικασίες και οι όροι πρόσβασης, ιδιαίτερα όσον αφορά μνημεία τα οποία αποτελούν κοινή αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων και των ιδιοκτητών τους, όπως το Εβκάφ και η Εκκλησία της Κύπρου. Καταγράφει ακόμα πρακτικές δυσκολίες πρόσβασης Τ/Κ σε αυτούς τους χώρους στις ελεύθερες περιοχές, που προκύπτει από την έλλειψη ενημέρωσης για το τι ακριβώς ισχύει, αλλά και του χαμηλού αριθμού Τ/Κ ή τουρκόφωνων εργαζομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, ζητείται η αποτελεσματική διερεύνηση περιστατικών προπηλακισμού και επιθέσεων σε Τ/Κ, αλλά και βανδαλισμού σε πολιτιστικά μνημεία.

Αποθαρρύνουν με περιορισμούς οι τ/κ «αρχές»

Όσον αφορά τα κατεχόμενα, η κ. Μπενούν σημειώνει πως οι «αρχές» θέτουν περιορισμούς σε σχέση με την συλλογική πρόσβαση σε χώρους λατρείας, αναφερόμενη σε πολλές μαρτυρίες που κάνουν λόγο «για μια μακρά και κουραστική διαδικασία έγκρισης που αποθαρρύνει τη χρήση (χώρων για θρησκευτικές τελετές) και την οποία κάποιοι βιώνουν ως εξευτελιστική».

Πολλές φορές η έγκριση έρχεται μερικές μέρες μόνο πριν την τελετή προκαλώντας οργανωτικά προβλήματα, ενώ αρκετές φορές οι αιτήσεις απορρίπτονται χωρίς εξήγηση. Οι κατοχικές αρχές, αναφέρει, ζητούν και εκ των προτέρων δήλωση για τις εικόνες που θα μεταφερθούν στα κατεχόμενα, επικαλούμενες θέματα ασφάλειας των εικόνων από κλοπή.

Αναφερόμενη στις ανησυχίες που της μεταφέρθηκαν από Τ/Κ «αξιωματούχους» πως η οργάνωση λειτουργιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προώθηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, η κ. Μπενούν απαντά πως οι περιορισμοί «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες» και αποτελούν «πισωγύρισμα σε σχέση με προηγούμενες διευθετήσεις, οι οποίες ούτε αυτές τηρούσαν τις διεθνείς αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι όποιοι περιορισμοί, τονίζεται, πρέπει να λαμβάνονται μόνο ως «έσχατη λύση». Αντιθέτως, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για αλληλοκατανόηση μεταξύ των κατοίκων και των προσκυνητών.

Ακόμα καταγράφεται πως υπάρχει μεγάλη σύγχυση σε σχέση με τα κριτήρια τα οποία θέσπισαν πρόσφατα οι «αρχές», και τα οποία ακολουθούνται «κατά τρόπο περιοριστικό και αδιαφανή». Επισημαίνει παράλληλα πως σύμφωνα με στατιστικές της τ/κ πλευράς, η τέλεση λειτουργιών αυξάνεται σταθερά από το 2013 μέχρι σήμερα.

Προβληματικές θεωρούνται και μαρτυρίες πως επισκέπτες της αρμενικής μονής Σουρπ Μαγκάρ στα κατεχόμενα πως παρακολουθούνταν και καταγράφονταν από «αστυνομικούς».

Η εισηγήτρια εισηγείται προς τους Τ/Κ να επαναθεωρήσουν τους περιορισμούς, να επεξεργάζονται τις αιτήσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια, αλλά και να αποφεύγεται ο εκφοβισμός των προσκυνητών. Ακόμα συστήνεται η αποτελεσματική διερεύνηση περιστατικών βανδαλισμού κοιμητηρίων.

Όχι σε αντίποινα ξεκαθαρίζει ο ΚΕ

«Εμείς δεν είμαστε ψευδοκυβέρνηση», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε ερώτηση κατά πόσο θα έπρεπε η ε/κ πλευρά να κινηθεί στην ίδια λογική με αυτή των τ/κ «αρχών» σε σχέση με το αυριανό προσκύνημα στο Χαλά Σουλτάν, μετά την απόρριψη του αιτήματος για λειτουργία στον Άγιο Μάμα της Μόρφου.

«Εμείς είμαστε η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της ΕΕ και δεν θα ακολουθήσουμε τακτικές μιας λεγόμενης κυβέρνησης που στόχο έχει την απομάκρυνση των Τ/Κ από τους Ε/Κ» υπογράμμισε.

Σε δηλώσεις του από τον Δωρό της επαρχίας Λεμεσού, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως η απόλαυση των θρησκευτικών δικαιωμάτων είναι μια από τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «και εμείς σεβόμαστε την απόλαυση των θρησκευτικών δικαιωμάτων στη χώρα μας και θα κινηθούμε ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

Έστειλε δε μήνυμα προς τις τ/κ δυνάμεις που επιθυμούν την επανένωση της χώρας ότι «είναι η ώρα να αντιδράσουν σε όλες αυτές τις ενέργειες που γίνονται στις κατεχόμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της λειτουργίας στον Άγιο Μάμα».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές, σημείωσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί καθημερινά και πολύ προσεκτικά «χωρίς δημόσιες δηλώσεις» και υπέδειξε πως αυτή η αξιολόγηση και παρακολούθηση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση «και κινούμαστε ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

Υπενθυμίζεται πως τη διασύνδεση Αγίος Μάμα - Χαλά Σουλτάν έσπευσε να κάνει σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να θέσει εμπόδια στην αυριανή ελεγχόμενη μετάβαση προσκυνητών από τα κατεχόμενα (μεταξύ τους και εποίκων που δεν έχουν άλλη ευκαιρία να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές) στο Χαλά Σουλτάν με την ευκαιρία του Κουρμπάν Μπαϊράμ, αλλά δεν θα το κάνει. Η διέλευση ατόμων που βρίσκονται παρανόμως στην κυπριακή επικράτεια, αξίζει να σημειωθεί, αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πούτιν: Δεν είχαμε ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές

Πολίτης News, 09:53 (τελευταία ενημέρωση 09:53)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ιράν αισιοδοξεί ότι η Συμφωνία μπορεί να σωθεί

Πολίτης News, 09:40 (τελευταία ενημέρωση 09:40)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: Η καρδιά πρόδωσε γνωστό βαρόνο των ναρκωτικών

Πολίτης News, 09:24 (τελευταία ενημέρωση 09:24)

Επιστροφή
στην αρχή