Aνθεί ο τσαρλατανισμός στην Υγεία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Κρυσταλλοθεραπεία, οξυγονοθεραπεία και βδέλλες στο σώμα. Θεραπευτικό άγγιγμα, ουροθεραπεία, χαρούμενο άγγιγμα και... «θεραπευτικές» κρουαζιέρες.

Οι άγγελοι που βγήκαν στο σεργιάνι και πλαισιώνουν ανθρώπους και η θεραπεία της ψυχής μέσω… messanger. Μηχανάκια που τοποθετούνται στο σώμα διά πάσα νόσο. Κρυσταλλοθεραπεία, οξυγονοθεραπεία και βδέλλες στο σώμα. Θεραπευτικό άγγιγμα, ουροθεραπεία, χαρούμενο άγγιγμα και... «θεραπευτικές» κρουαζιέρες. Βότανα, από τα… χεράκια των «θεραπευτών» που υπόσχονται από… σώμα λαμπάδα μέχρι ίαση του καρκίνου. Σκευάσματα φτιαγμένα από ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους: Από φίδι και φύκι, από μύδι και στρείδι, από μαγικά συστατικά που μόνο ο «θεραπευτής» γνωρίζει. Στη λίστα και οι γιατροί που… δεν είναι γιατροί. Και αυτοί που είναι γιατροί όμως δεν υποστηρίζουν τη συμβατική ιατρική. Βροχή οι καταγγελίες που δέχεται το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια οι καταγγελίες παρουσιάζουν αυξητική τάση, με τον ΠΙΣ να εκφράζει σοβαρότατες ανησυχίες. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και η δημόσια υγεία βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο. Στα ηλεκτρονικά μας ταχυδρομεία έχουμε άλλωστε πολλές φορές δεχτεί μηνύματα για «θαυματουργές θεραπείας», για «αποκλειστικά προϊόντα», για «μυστικά συστατικά», για «αρχαία γιατρικά». Ακόμη και θάνατοι σημειώθηκαν στην Κύπρο όταν ασθενείς με σοβαρές νόσους κλήθηκαν από τους «θεραπευτές» τους να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, αναφέρει στον «Π» ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ Βάσος Οικονόμου. Χρόνια στην αρμόδια επιτροπή του ΠΙΣ, ο γιατρός δέχθηκε σωρεία σοβαρών καταγγελιών για «ασθενείς που κλείνονταν σε δωμάτιο -κατόπιν αυστηρών οδηγιών- και για τη γιατρειά τους έκαναν… τρία κλύσματα το 24ωρο». Ή όταν θεραπευτής διοργάνωνε «θεραπευτικές» κρουαζιέρες με συγκεκριμένη διατροφή, με αποτέλεσμα καρδιοπαθής να επιστρέψει βαριά άρρωστος.

Ο δρ Οικονόμου αναφέρεται και σε καταγγελίες που δέχθηκε για άνδρα από την Ελλάδα που έρχεται στην Κύπρο, παρουσιάζεται ως γιατρός με πολλές, μάλιστα, ειδικότητες, παίρνει σβάρνα τα χωριά και κάνει διαλέξεις με θέματα τη διατροφή, τον καρκίνο και τη χημειοθεραπεία. Είναι ο ίδιος που προτρέπει γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τον δρα Οικονόμου, όταν οι καταγγελίες συνιστούν ποινικό αδίκημα μεταφέρονται στην Αστυνομία, με την οποία ο ΠΙΣ συνεργάζεται στενά. Ανάμεσα στις καταγγελίες που δόθηκαν στην Αστυνομία είναι και δύο περιπτώσεις ατόμων που παρουσιάζονται ως… γιατροί. Ουδεμία όμως σχέση έχουν με την ιατρική. Ο ένας εκ των οποίων παρουσιάζει στις διαλέξεις του και πλαστά πτυχία. «Σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την ιατρική ασκούν ιατρικές πράξεις, εκμεταλλευόμενοι με απάνθρωπο τρόπο την απόγνωση, την απελπισία, τον σωματικό και ψυχικό πόνο σοβαρά πασχόντων συνανθρώπων μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Οικονόμου.

Διάλεξη… ιατρικού περιεχομένου

Στις καταγγελίες που δέχεται κατά καιρούς ο ΠΙΣ είναι και το… «θαυματουργό» μηχανάκι για το οποίο γίνονταν και… «ιατρικές διαλέξεις». Η καταγγελία που έφτασε στα χέρια του δρος Οικονόμου αναφερόταν σε μηνύματα SMS τα οποία αποστέλλονταν σε ανυποψίαστους πολίτες, καλώντας τους σε διάλεξη με θέμα «πρόληψη για μια όμορφη ζωή χωρίς φάρμακα». Κατά τη διάλεξη εντέχνως πλάσαραν στους πολίτες το «μηχανάκι βιοσυντονισμού», το οποίο εξ όσων πληροφορούμαστε πωλείται στην τιμή των 450 ευρώ και «θεραπεύει» από τις ημικρανίες μέχρι τον πονόδοντο και τις αλλεργίες. Υπάρχει όμως και πρόσθετο κόστος 60 ευρώ την εβδομάδα που παίρνει ο θεραπευτής για να ρυθμίζει το μηχανάκι το οποίο κουβαλάς στην τσέπη σου και… γιατρεύεσαι. Πλην των αναλύσεων του… σάλιου, καταγγελίες υπήρξαν και για αναλύσεις τριχών από το κεφάλι, τις οποίες μάλιστα διενεργούσε η… ΝASA. Η εν λόγω καταγγελία, που βρίσκεται στην Αστυνομία, αφορούσε άτομο που υποσχόταν σε ανυποψίαστους πολίτες θεραπεία για κάποιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν κατόπιν αναλύσεων σε τρίχες από το κεφάλι τους. Οι αναλύσεις από τη ΝASA κόστιζαν βεβαίως ο κούκος αηδόνι. Γιατρειά όμως οι ασθενείς δεν έβλεπαν…

Συνήθως λένε…

Οι διαφημιστές τέτοιων προϊόντων συνήθως ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση, το ιατρικό κατεστημένο, οι επιστήμονες ερευνητές και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν συνωμοτήσει για να «πνίξουν» το προϊόν, λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ. «Η διαφήμιση συμπεριλαμβάνει μη καταγεγραμμένες και διαπιστωμένες περιπτώσεις ασθενών με εντυπωσιακά αποτελέσματα και το προϊόν διαφημίζεται σαν να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο από μια πηγή», σημειώνει. Προσθέτει δε ότι το κείμενο συνήθως είναι γραμμένο σε «ιατρικοφανή» -εντυπωσιακή- ορολογία για να καλύψει την έλλειψη της πραγματικής επιστήμης.

 Αλαλούμ με την εναλλακτική ιατρική

 Ο δρ Οικονόμου αναφέρεται και στην εναλλακτική ιατρική. «Οι αριθμοί που καταγράφουν τη νέα αυτή τάση είναι αμείλικτοι και επιβαρυντικοί για εκείνους που εξακολουθούν να αφήνουν χωρίς κανονιστικό πλαίσιο την εφαρμογή εναλλακτικών θεραπειών, επιτρέποντας να λειτουργούν αρκετοί μη καταρτισμένοι 'ιατροί' και τσαρλατάνοι σε βάρος αφελών ασθενών, που τους πουλούν φύκια σε τιμή μεταξωτών κορδελών», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά αναφέρει ότι:

  • Πάνω από 20 εκατ. Ευρωπαίοι το 1990 υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βελονισμό και η ετήσια τάση είναι αυξητική. Οι γιατροί που εφαρμόζουν τον βελονισμό είναι 62.000 στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  • Στις ΗΠΑ 10 με 15 εκατ. ασθενείς δαπανούν ετησίως 500 εκατ. δολάρια που καταλήγουν σε 4.000 βελονιστές.

Τι να προσέχουν οι πολίτες

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, λόγω και των αυξημένων κρουσμάτων τσαρλατανισμού, θεωρεί την παραπληροφόρηση των ασθενών και την εκμετάλλευση του πόνου των πασχόντων συνανθρώπων μας, με στόχο το οικονομικό όφελος, πράξη «ανήθικη, αντιεπιστημονική, επικίνδυνη και παράνομη». Διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι παρακολουθεί πολύ στενά το πρόβλημα και τους καλεί όταν «εξαπατώνται με οποιονδήποτε τρόπο από τσαρλατάνους να μην διστάζουν να επικοινωνούν με τα αρμόδια όργανα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, καθώς η δική τους συμβολή στην πάταξη του θλιβερού αυτού φαινομένου είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία». Για πολλοστή φόρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση στους ασθενείς να είναι προσεκτικοί και να επιλέγουν τον ιατρό της επιλογής τους, που είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Ιατρών Κύπρου και κατέχει την ετήσια άδεια άσκησης του επαγγέλματός του από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο ιατρός έχει την υποχρέωση να έχει αναρτημένα, σε ευκρινές σημείο, τόσο την εγγραφή του στο Μητρώο Ιατρών Κύπρου όσο και την ετήσια άδεια άσκησης του επαγγέλματός του. 

«Θεραπεία» μέσω… messanger

 Ο τσαρλατανισμός ανθεί όμως και στον τομέα της ψυχολογίας. Με τα τόσα προβλήματα που ο άνθρωπος σήμερα αντιμετωπίζει, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που ζητούν βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο. Στην Κύπρο ενημερωνόμαστε, κακώς βέβαια, από λανθασμένες πηγές. Αναζητούμε ψυχολόγους ακόμη και από ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Σαφώς, ο κίνδυνος να «πέσουμε» πάνω σε λανθασμένες πληροφορίες ή σε ψυχολόγους που δεν είναι… ψυχολόγοι είναι ορατός. Το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων και ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων δέχονται αρκετές καταγγελίες σε σχέση με «τσαρλατάνους» που υπόσχονται θεραπεία της ψυχής. Ο «Π» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ψυχολόγων Γιώργο Μεταξά, ο οποίος αναφέρθηκε γενικώς στο αλαλούμ που επικρατεί, αλλά και στις συχνές καταγγελίες που δέχεται ο σύλλογος από πολίτες. Δυστυχώς, αναφέρει, υπάρχουν νομικά κενά και τα χέρια πολλές φορές ακόμη και της Αστυνομίας είναι δεμένα για να προχωρήσει μια υπόθεση. Καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τους συμβουλεύει πριν επισκεφτούν έναν ψυχολόγο να ανατρέξουν στο Μητρώο Εγγεγραμμένων Ψυχολόγων, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων και στον Παγκύπριο Σύλλογο Ψυχολόγων. Σε σχέση με τις καταγγελίες, ο κ. Μεταξάς σημείωσε ενώπιον του συλλόγου ότι είχε καταγγελθεί και… θρησκευτικό παραλήρημα. «Ψυχολόγος» έβλεπε αγγέλους να πλαισιώνουν τους πελάτες του. Τις τελευταίες μέρες το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων δέχτηκε άλλη μια καταγγελία που αφορούσε γυναίκα, από την Ελλάδα, που ασκεί το επάγγελμα του ψυχολόγου μέσω… messanger. Οι πελάτες της την πληρώνουν μέσω τραπεζικού λογαριασμού ενώ, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, τον περασμένο Μάρτιο ασθενής της στην Κύπρο «κινδύνεψε να πεθάνει επειδή η συγκεκριμένη γυναίκα της έδινε λανθασμένες οδηγίες για το πώς να διακόψει τη θεραπεία της με ψυχοφάρμακα, τα οποία είχε συνταγογραφήσει Κύπριος ψυχίατρος». Ανάλογη καταγγελία έγινε και στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία εκτός ΓεΣΥ

Πολίτης News, 16:31 (τελευταία ενημέρωση 16:31)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2η κινητή μονάδα από την Ελληνική Τράπεζα

Πολίτης News, 16:29 (τελευταία ενημέρωση 16:29)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κριμαία: Στους 20 οι νεκροί από πυρκαγιά σε δύο πλοία

Πολίτης News, 16:26 (τελευταία ενημέρωση 16:26)

Επιστροφή
στην αρχή