Ανταλλαγή ωρών με μόρια και χρήμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο προβληματισμός των ηγεσιών των εκπαιδευτικών οργανώσεων είναι έντονος αφού ουσιαστικά οι προτάσεις διαφοροποιούνται αλλά δεν αποσύρονται

Ενώπιον των συλλογικών οργάνων των εκπαιδευτικών οργανώσεων τίθεται σήμερα η νέα κυβερνητική πρόταση, η οποία ουσιαστικά ανταλλάζει τη μείωση των ωρών για εξωδιδακτικό έργο με χρήμα και μόρια. Το Υπουργείο Παιδείας, όπως ο «Π» πληροφορείται, στη βάση της νέας αυτής πρότασης αυξάνει τον διδακτικό χρόνο με ισοδύναμο 214 εκπαιδευτικούς, εξοικονομώντας 7,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,1 εκατ. επιστρέφονται στον εκπαιδευτικό κόσμο (σε αντάλλαγμα των μειώσεων των απαλλαγών), ενώ τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ μένουν στο υπουργείο και θα διατεθούν προς ενίσχυση συγκεκριμένων δράσεων. Άσπρος καπνός ωστόσο δεν φαίνεται να βγαίνει, με τη νέα σχολική χρονιά να παραμένει στον αέρα.

Ο προβληματισμός των ηγεσιών των εκπαιδευτικών οργανώσεων είναι έντονος αφού οι τέσσερις εγκριθείσες από το Υπουργικό εξορθολογιστικές προτάσεις διαφοροποιούνται αλλά δεν αποσύρονται. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πλειονότητα των εκπαιδευτικών πνέει τα μένεα κατά του Υπουργείου Παιδείας, θεωρώντας ότι «πρόκειται για πρόταση που εξαγοράζει την αξιοπρέπειά τους» και καλούν τις ηγεσίες τους να την απορρίψουν. Όπως ο «Π» πληροφορείται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, είχε θέσει ως όρο την αναστολή όλων των μέτρων που είχαν αποφασίσει, μεταξύ των οποίων και την πορεία διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου, στην περίπτωση που η πρότασή του γίνει αποδεκτή. Τους είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι εάν το σύνολο των προτάσεών του υιοθετηθεί, θα εφαρμόσει για χρονική διάρκεια έξι μηνών ειδική διευθέτηση για δυνατότητα πρόωρης αφυπηρέτησης στην εκπαιδευτική υπηρεσία από το 56ο έτος για τη δημοτική εκπαίδευση και από το 60ό έτος για τη μέση εκπαίδευση, χωρίς την εφαρμογή των επιβαρύνσεων που ισχύουν σε περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης.

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, αξιολογώντας την πρόταση η οποία τίθεται σήμερα στο δ.σ. της οργάνωσης. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς κύκλους, η πρόταση παρουσιάζει κάποια θετικά σημεία αλλά και πολλά αρνητικά. Εκπαιδευτικοί κύκλοι εκτιμούν επίσης ότι η νέα πρόταση περισσότερο επηρεάζει τη μέση εκπαίδευση. Σήμερα εξάλλου το πρωί συνεδριάζουν και τα δ.σ. των ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, ενώ πιθανότατα οι οργανώσεις θα παρακαθίσουν και σε κοινή συνεδρία. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης δηλώνει πάντως σίγουρος για το πρώτο σχολικό κουδούνι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΕ για Εκπαιδευτικούς:«Συντεχνίες που περί χρημάτων ποιούν αγώνα»

 

Η πρόταση

H πρόταση, όπως κατατέθηκε χθες γραπτώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αφορά:

 • Βιολογικό παράγοντα. Η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο σε μια διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί με μια προσαύξηση για κάθε επηρεαζόμενο.
 • Παράγοντα αρχαιότητας. Όσον αφορά τους βοηθούς διευθυντές, περιορίζεται η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από τις 12 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 13, από τις 10 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 12 και από τις οκτώ διδακτικές περιόδους να πάνε στις εννέα.
 • Υπεύθυνο τμήματος. Η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο σε μια διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί από «μοριοδότηση» της μίας περιόδου των αντίστοιχων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του σχεδίου αξιολόγησης που θα συζητηθεί στη συνέχεια. Θα εξασφαλισθεί τρόπος ούτως ώστε να μεταφερθούν κάποιες αρμοδιότητες του υπεύθυνου τμήματος στην εκάστοτε γραμματεία του σχολείου.
 • Νεοεισερχόμενους. Αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο κατάργησης της απαλλαγής για τον βιολογικό παράγοντα σχετικά με τους νεοεισερχόμενους και θα ακολουθήσει διάλογος επί του θέματος.
 • Τον χρόνο που μέχρι τώρα παραχωρείται στους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ), ο οποίος θα είναι ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε οργάνωση και συμπληρωματικά θα δοθεί κρατική χορηγία ύψους 100.000 ευρώ στην ΟΛΤΕΚ, 175.000 ευρώ στην ΟΕΛΜΕΚ και 175.000 ευρώ στην ΠΟΕΔ.

Ιδού τι θα συζητηθεί

Στη νέα πρόταση προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η υιοθέτησή της θα οδηγήσει σε άμεση έναρξη
διαλόγου, με τακτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του, επί των ακολούθων:

 • Συνολικό εξορθολογισμό του συστήματος απαλλαγών, με στόχο την ενσωμάτωση των απαλλαγών στο νέο σύστημα αξιολόγησης
 • Σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και μαθητών
 • Ταμείο προνοίας νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών
 • Ασφάλεια και υγεία στα σχολεία
 • Υλικοτεχνική υποδομή. Ανεγέρσεις - αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων
 • Επιπλέον επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων
 • Ενίσχυση προγράμματος πρόληψης ουσιών
 • Πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ (Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης)
 • Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (για παραβατικότητα)
 • Ειδική Εκπαίδευση για άτομα ΑμεΑ (με αναπηρίες)
 • Μονάδες ειδικής εκπαίδευσης
 • Στήριξη αναλφάβητων (ενισχυτική διδασκαλία)
 • Παιχνιδότοποι και αθλητικές εγκαταστάσεις
 • Γραμματειακό προσωπικό στην προδημοτική.

Στα πιο πάνω αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου στη δήλωσή του αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης των οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας επιπρόσθετα ότι η η φιλοσοφία της κυβερνητικής προσέγγισης είναι η ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών, η στήριξη των παιδιών και ταυτόχρονα να βρεθούν οι τρόποι ώστε τα αποτελέσματα του σχολείου μας να είναι αντίστοιχα της προσπάθειας σε χρηματοδότηση και άλλως πως, που είναι έτοιμη να κάνει η Πολιτεία.


Επιστροφή
στην αρχή