Ανταγωνιστική η Κύπρος στην εκπαίδευση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Τα τελευταία 10 χρόνια ο τομέας αναπτύχθηκε κατά 80% σε αριθμό φοιτητών, ξεπερνώντας συνολικά τους 44.000 φοιτητές κατά το 2016/2017

Είναι η ανώτερη εκπαίδευση ένας υποτιμημένος πυλώνας ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία; Την απάντηση δίνει έρευνα της Ernst & Young Κύπρου με τίτλο: «Συνεισφορά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο». Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία εκπονήθηκε μέσα από τη συνεργασία και τη βάση δεδομένων και πληροφοριών από εννέα κορυφαία τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, φανερώνουν ανάπτυξη της ανώτερης εκπαίδευσης (ΑΕ). Στην έρευνα γίνεται και καταγραφή διεθνών πρακτικών, τις οποίες θα μπορούσε να μελετήσει και να εφαρμόσει η Κύπρος για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Τα τελευταία 10 χρόνια ο τομέας αναπτύχθηκε κατά 80% σε αριθμό φοιτητών, ξεπερνώντας συνολικά τους 44.000 φοιτητές κατά το 2016/2017.
  • Το 2016 μόνο υπολογίζεται ότι η ΑΕ προσέφερε 739 εκατ. - 979 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία και απασχόλησε περίπου 9.500 εργαζομένους στον τομέα αυτό και σε άλλες υποστηρικτικές βιομηχανίες.
  • Η ΑΕ συνέβαλε στα έσοδα εξαγωγών του κράτους, με τους διεθνείς φοιτητές να αποτελούν το 47% του συνόλου των φοιτητών το 2016/2017, παρουσιάζοντας ένα ετήσιο ποσοστό αύξησης της τάξης του 13,5% κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
  • Η ετήσια συμβολή του τομέα είναι σε θέση να παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση κατά 50% και να δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
  • Η αγορά των «Σπουδών Εξ Αποστάσεως» παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο, καθώς η πιθανή προσβάσιμη αγορά εκτιμάται ότι φτάνει περίπου στο 1 δισ. - 4 δισ. ευρώ, όπου η Κύπρος θα ανταγωνίζεται αγγλόφωνες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία κ.ά.

Και ξένοι φοιτητές

Σε ό,τι αφορά την αγορά για διεθνείς, αγγλόφωνους φοιτητές, υπολογίζεται ότι ανέρχεται γύρω στα 50 δισ. και αυξάνεται κατά 5% ανά έτος. Σύμφωνα με την έρευνα, στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία για αγγλόφωνες χώρες, όπως η Κύπρος, να κερδίσουν μια θέση στην παγκόσμια ΑΕ, καθώς τα τριτοβάθμια ποσοστά εγγραφής αναμένεται να αυξηθούν ανά το παγκόσμιο. Μάλιστα, μέχρι το 2023, εάν τα υφιστάμενα επίπεδα της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο διατηρηθούν και υποστηριχθούν από περαιτέρω εφικτή ανάπτυξη στην εισδοχή διεθνών φοιτητών και στις δαπάνες για έρευνα, τότε η οικονομική συνεισφορά του τομέα θα αυξηθεί κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλη ευκαιρία

Η Κύπρος ενδεχομένως να πρέπει να μελετήσει τις διεθνείς πρακτικές ούτως ώστε να τις εκμεταλλευτεί περαιτέρω για την ανάπτυξη της οικονομίας. Έτσι, θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική στρατηγική για τον τομέα που να συνδυάζει: ισχυρή παροχή πληροφοριών, φιλόξενη πολιτική για έκδοση βίζας, ελκυστικά πακέτα χρηματοδότησης φοιτητών και μια συντονισμένη στρατηγική μάρκετινγκ. Πέραν τούτου, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση της διαδικασίας μετανάστευσης για τη διευκόλυνση της αύξησης του αριθμού διεθνών φοιτητών.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

CIIM - Cyprus International Institute of Management

Το CIIM ΜΒΑ είναι το πρώτο που προσφέρθηκε στην Κύπρο το 1990 και είναι πολύ διαφοροποιημένο από τα άλλα ΜΒΑ σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο

04 / 13
Επιστροφή
στην αρχή