Ανόητοι, περήφανοι και θρήσκοι

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Προχθές στη Βαρκελώνη, ο 18χρονος Μούσα Ουκαμπίρ, οδηγώντας ένα βαν θέριζε τις ζωές αθώων πολιτών φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»

Το ακούμε σε όποια χώρα και να πάμε. Το ακούμε και στη χώρα μας, αφού πρώτοι και καλύτεροι το παπαγαλίζουν οι πολιτικοί: «Είμαι περήφανος που είναι Αμερικάνος, είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, Τούρκος, Άγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος». Την ίδια στιγμή όλοι αυτοί οι περήφανοι άνθρωποι έχουν και μια σιγουριά που σκοτώνει, αφού είναι βέβαιοι ότι η περηφάνια τους αυτή δεν είναι άσχετη με τις Βουλές του Κυρίου. «God bless America», λένε οι Αμερικανοί, «ο Θεός φυλάσσει και προστατεύει την Ελλάδα», λένε οι απανταχού Έλληνες, η δε Μήτηρ Θεού, δηλαδή η Παναγία, αν κρίνουμε από τις προχθεσινές δηλώσεις πολιτικών και αρχιερέων κατά την εορτή του Δεκαπενταυγούστου έχει τις δύο αυτές χώρες στην καρδιά της, μεσιτεύοντας προστασία από τον Θεό. Στην Αγγλία επίσης ο Θεός προστατεύει τη βασίλισσα, με το «God Save the Queen» να αποτελεί τον εθνικό και βασιλικό ύμνο της χώρας.

Προχθές στη Βαρκελώνη, ο 18χρονος Μούσα Ουκαμπίρ, οδηγώντας ένα βαν θέριζε τις ζωές αθώων πολιτών φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε πρόσφατα σε συνέντευξη του ότι είναι «περήφανος Τούρκος και μουσουλμάνος», ενώ «οι υπερέχοντες Λευκοί Χριστιανοί» της Βιρτζίνια άρχισαν τις εκκαθαρίσεις εναντίον όσων πάλεψαν για ίσα δικαιώματα λευκών και μαύρων στις ΗΠΑ, κυνηγώντας στους δρόμους αλλόθρησκους μετανάστες, υπό την ανοχή του Τραμπ.

Κάποιοι βέβαια, κυρίως χριστιανοί, είμαι σίγουρος, θα διαφωνήσουν με αυτού του είδους, δίκην πολιτικής ομελέτας, ταύτιση, καταπίνοντας υποκριτικά π.χ. τη δολοφονία 8.000 μουσουλμάνων από τους Σέρβους στη Σρεπρένιτσα το 1995. Είτε καλοπροαίρετα, διότι θεωρούν ότι ο χριστιανικός κόσμος έχει ξεπεράσει πλέον αυτές τις ακρότητες, είτε κακοπροαίρετα, διότι πλέον θεωρούν ότι οι μουσουλμάνοι έχουν μεταμορφωθεί στο τέρας της Αποκαλύψεως και απειλούν πλέον ολόκληρο τον κόσμο. Απάντηση σε αυτό το δίλημμα θα μπορούσαν να δώσουν εξίσου πειστικά ένας καλός σεφ ή ένας πολιτικός επιστήμονας: Κατά βάση, αυτά τα ακραία φαινόμενα, χριστιανικά ή μουσουλμανικά, θα μπορούσαν να μας πουν, στηρίζονται στην ίδια συνταγή. Διαφοροποιούνται ωστόσο σε ό,τι αφορά τις εντάσεις στην τελική γεύση και το αποτέλεσμα. Σοβαρό ρόλο στο περιτύλιγμα παίζει και το marketing. Για παράδειγμα, όταν οι Δυτικοί ισοπεδώνουν τη Χομς και άλλες πόλεις στη Συρία και στο Ιράκ προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς, αυτό γίνεται για σκοπούς απελευθέρωσης της πόλης. Πίσω από τη λέξη ελευθερία κρύβονται η φθηνή ζωή των μουσουλμάνων και τα ακριβά συμφέροντα αυτών που θέλουν να ελέγξουν το πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή. Αιδώς Αχρείοι: Θύματα αυτής της ανοησίας, ο τρίχρονος Aylan Kurdi στα παράλια της Μικράς Ασίας και ο εφτάχρονος Julian Cadman να κείτεται μέση οδώ προχθές στη Βαρκελώνη.  

 

Ανακύκληση

Ο πλανήτης μας τα τελευταία χρόνια, σε μια πρωτόγνωρη ανακύκληση συντηρητισμού, καθοδηγείται από δύο παραδοσιακά κλασικές αξίες: Τον εθνικισμό και τη θρησκεία. Η μίξη αυτών των δύο επανέρχεται ως αντίδοτο στην παγκοσμιοποίηση, κονιορτοποιώντας την πρόοδο που σημείωσε η ανθρωπότητα μετά τον Διαφωτισμό, τη Γαλλική Επανάσταση και την επικράτηση του φιλελεύθερου δημοκρατικού πνεύματος.

Ο  εθνικισμός, ο χριστιανισμός, ακόμα και ο μουσουλμανισμός, ξεκίνησαν ως προοδευτικά κινήματα, το καθένα στην εποχή του. Κατέληξαν ως πηγή όλων των δεινών του σύγχρονου ανθρώπου. Από την πιο απλή καθημερινή πράξη μέχρι τον ανελέητο βομβαρδισμό της Βαγδάτης ή τις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι, στο Λονδίνο και τη Βαρκελώνη. Όλοι παντού βλέπουν εχθρούς. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι «ο Ελληνισμός βάλλεται από παντού», οπότε στην πασχαλινή του εγκύκλιο κάλεσε σε «εθνική αφύπνιση, η οποία οδηγεί σε εθνική αυτογνωσία και ενότητα, που είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε ως κυπριακός Ελληνισμός».

Εθνική περηφάνια

Στην πράξη, εθνική αφύπνιση και αυτογνωσία σημαίνει «μείνετε κολλημένοι στο παρελθόν. Απομονωθείτε από τους…άλλους. Ψηφίστε Brexit, ψηφίστε Τραμπ, ψηφίστε φοβικούς φασίστες». Τι άλλο μπορεί να σημαίνει; Αυτό ήταν και το μήνυμα των μουλάδων της Αραβικής Άνοιξης. «Επιστρέψτε στον μουσουλμανισμό, βγάλτε στην εξουσία τους Μουντζαχεντίν, ακονίστε τα χαντζάρια και πάρτε τα κεφάλια των απίστων». Έτσι και πάντα στο πλαίσιο μιας εθνικής αφύπνισης οι ηγέτες σήμερα καλούν τις μάζες να είναι περήφανοι Έλληνες, Αμερικάνοι, Άραβες, Τούρκοι, Γάλλοι, Βρετανοί.  Όλοι επίσης οι ηγέτες θεωρούν ότι οι χώρες τους είναι ευλογημένες από τον Θεό, κλέβοντας από τους Εβραίους την αποκλειστικότητα «του περιούσιου Λαού».

Αλλά γιατί κάποιος πρέπει να είναι περήφανος Έλληνας σήμερα; Έκανε κάτι γι' αυτό; Το να είναι Έλληνας ή Γάλλος ή Πορτογάλος κάποιος οφείλεται σε μια τυχαία γενετική επιλογή. Μπορούσαν να γεννηθούν Μάο-Μάο, Ινδιάνοι ή Πακιστανοί. Η περηφάνια είναι κάτι που κερδίζεται. Δεν γεννιέται κανείς περήφανος. Οπότε, κάποιος μπορεί να επιμένει να ρωτά: Γιατί κάποιοι λαοί θέλουν να αισθάνονται περήφανοι ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα;

Όλοι οι λαοί επίσης αισθάνονται ότι βρίσκονται κάτω από τη φύλαξη, τη σκέπη του Θεού, ο οποίος είναι ο ίδιος ένας μεγάλος πολέμαρχος που θα τους οδηγήσει στη νίκη. Την ίδια στιγμή, όλοι συμφωνούν ότι ο Θεός είναι ένας και ότι αγαπά εξίσου όλους τους ανθρώπους. Οπότε, αν υπάρχει Θεός, γιατί όλα αυτά τα ανόητα έθνη θεωρούν ότι επιλεκτικά τους αγαπά ο Θεός περισσότερο; Γιατί επίσης αυτή η σχιζοφρενής αντίκρυση του Θεού, από τη μια ως εκπρόσωπος της αγάπης και από την άλλη ως εθνικός στρατηλάτης; Προφανώς για να μπορούν κάποιοι ανόητοι, είτε στο παρελθόν λέγονταν σταυροφόροι ή τσέτνικ ή τζιχαντιστές, να σκοτώνουν στο όνομά του. Με αγάπη βέβαια... 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή