Ανοδικά τιμές και πωλήσεις στα ακίνητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι περισσότεροι ξένοι αγοράζουν στην Πάφο, αλλά η Λεμεσός κρατά τα σκήπτρα των αγοραστών από τρίτες χώρες λόγω … διαβατηρίων

Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) αποτελεί όχι μόνο πρόκληση για τις τράπεζες, αλλά και για τον τομέα των ακινήτων. Αυτό σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) στο οικονομικό δελτίο Ιουνίου. Σε αυτό, η Κεντρική καταγράφει πάντως την ανάπτυξη που συνεχίζει να παρουσιάσει ο κλάδος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τόσο η κατασκευαστική δραστηριότητα όσο και η ζήτηση για ακίνητα και οι τιμές τους συνέχισαν να παρουσιάζουν άνοδο, μετά από σημαντικές μειώσεις που καταγράφηκαν από το 2008 μέχρι το 2017». Πρόκληση για τον τομέα παραμένει η επιτυχής αντιμετώπιση των ΜΕΧ, προσθέτει η Κεντρική, σημειώνοντας, πάντως, πως η αυξημένη ζήτηση για ακίνητα συνεχίζεται και φέτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ), τα οποία επικαλείται για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018 η Κεντρική, τα πωλητήρια έγγραφα παρουσίασαν ετήσια άνοδο 38,4%. Η Κεντρική αφού σημειώνει πως λόγω αλλαγών στην κωδικοποίηση του ΤΚΧ για την κατηγοριοποίηση των ντόπιων και των αλλοδαπών αγοραστών ακινήτων δεν μπορεί να γίνει ακριβής σύγκρισης με πέρσι, παρατηρεί πως η Λεμεσός διατηρεί την πρωτιά όσον αφορά τους αγοραστές από τρίτες χώρες και συνδέει το γεγονός με το σχέδιο κατ’ εξαίρεσης πολιτογραφήσεων επενδυτών. Παρά τις αλλαγές του ΤΚΧ, αναφέρει η Κεντρική, «παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων αγοραστών κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018 εντοπίζεται στην Πάφο και μάλιστα οι μισοί περίπου από αυτούς είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι. Αντίθετα, στη Λεμεσό, όπου παρατηρείται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός αγοραστών, το 76% των αλλοδαπών αγοραστών είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, και κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονται με το σχέδιο επενδύσεων για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου».


Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η ανοδική πορεία στη ζήτηση ακινήτων στηρίζει τη συγκρατημένη αύξηση που παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων. Η Κεντρική σημειώνει πως βάσει του Δείκτη Τιμών Κατοικιών που καταρτίζει η ίδια οι τιμές κατοικιών παρουσίασαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 τριμηνιαία αύξηση της τάξης του 0,4%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης σημείωσε αύξηση 1,5%, η οποία ήταν και η υψηλότερη από το ξεκίνημα της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η Κεντρική αναφέρει πως η μεγαλύτερη αύξηση στους επί μέρους δείκτες καταγράφηκε στα διαμερίσματα Λεμεσού (6,3%). Όσον αφορά τον δανεισμό για ακίνητα, αναφέρει πως η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρουσιάζει αύξηση, κάτι που στηρίζεται, μεταξύ άλλων, και στα χαμηλά επιτόκια, σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων της ΚΤΚ. Σημειώνει ακόμα το γεγονός ότι τα κριτήρια δανεισμού έχουν εδώ και καιρό σταματήσει να γίνονται αυστηρότερα, παραμένοντας όμως στα ίδια αυστηρά επίπεδα που εφαρμόζονται από το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Στο σημείο αυτό επαναλαμβάνει πως πρόκληση για τον τομέα αλλά και για την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν παραμένει το υψηλό ποσοστό ΜΕΧ, αφού ενδεικτικά σημειώνει πως το ποσοστό των ΜΕΧ στον κατασκευαστικό τομέα στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, ανερχόταν κατά το τέλος του 2017 στο 76,3%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ήταν μόλις 21,1%.

Ανοδικά και οι άδειες οικοδομής

Η άνοδος στις κατασκευές εκτιμάται πως θα έχει και συνέχεια, αφού βάσει των τελευταίων στοιχείων της Στατιστικής οι άδειες οικοδομής κατέγραψαν νέα άνοδο. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αδειών οικοδομής κατέγραψε ετήσια αύξηση 14,4% τον Απρίλιο του 2018, ενώ αύξηση 6,6% καταγράφει το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις τον Απρίλιο του 2018 ανήλθε στις 469, σε σύγκριση με 410 τον Απρίλιο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 14,4%. Η συνολική αξία των αδειών αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αυξήθηκε κατά 17 εκατ. ευρώ, στα 106,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 89,6 εκατ. τον Απρίλιο του 2017.

Αύξηση σημείωσε και το συνολικό εμβαδόν, το οποίο ανήλθε στις 101,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, σε σύγκριση με 87,6 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τον περσινό Απρίλιο.
Με τις άδειες που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2018 προβλέπεται να ανεγερθούν 418 οικιστικές μονάδες, σε σύγκριση με 289 που προβλεπόταν να ανεγερθούν τον περσινό Απρίλιο. Εξάλλου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, εκδόθηκαν 1.984 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 1.861 την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 6,6%. Η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 27,5% και το συνολικό εμβαδόν κατά 24,5%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 22,3%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Aιτήσεις «μόνιμης κατοικίας» μέσω κινητού για τους Eυρωπαίους

Πολίτης News, 21.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνελήφθη στην Κερύνεια ο Σλοβάκος συνεργός του «Σήφη»

Πολίτης News, 21.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Walk for Truth: Παραδόθηκαν για επαναπατρισμό τέσσερις τοιχογραφίες

Πολίτης News, 21.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή