Αννίτα Δημητρίου στον «Π»: Ο Αναστασιάδης διέσωσε την Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Εκπρόσωπος Τύπου του Νίκου Αναστασιάδη, Αννίτα Δημητρίου, σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εφημερίδα «Πολίτης»

«Αναλαμβάνοντας την προεδρία της Δημοκρατίας, το 2013, ο Νίκος Αναστασιάδης βρήκε μπροστά του ένα χάος το οποίο έπρεπε να διαχειριστεί αμέσως: το τραπεζικό μας σύστημα μπροστά στην πλήρη κατάρρευση και τα δημόσια ταμεία να έχουν ρευστότητα μόνο για 30 μέρες» υπενθυμίζει η Αννίτα Δημητρίου, βουλευτής του ΔΗΣΥ και εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος επαναδιεκδικεί την προεδρία του κράτους. Ένας ηγέτης, σημειώνει η κ. Δημητρίου, εκείνη την ώρα έπρεπε να προτάξει εκείνο που ήταν ωφέλιμο για την Κύπρο και όχι εκείνο που ήταν αρεστό στη μεγάλη πλειοψηφία. «Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις αυτή την πενταετία. Δεν υπήρξαν όμως λάθη και παραλείψεις που να κόστισαν στην Κύπρο, και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Κατά γενική ομολογία -και αυτό δεν το διαπιστώνουμε μόνο εμείς αλλά το διαπιστώνει η ΕΕ, το διαπιστώνουν οι ξένες κυβερνήσεις, το διαπιστώνουν οι οίκοι αξιολόγησης- ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε πρώτα να διασώσει την Κύπρο από την οικονομική κατάρρευση και ακολούθως να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που πολλοί υποσχέθηκαν στους Κύπριους πολίτες (ΓεΣΥ, μείωση στρατιωτικής θητείας, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, κοινωνική μεταρρύθμιση κ.ά.). Αυτή την ώρα η Κύπρος τρέχει με 4% ρυθμό ανάπτυξης, τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη» συμπληρώνει. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Νίκου Αναστασιάδη, ο Κύπριος ψηφοφόρος σήμερα δεν πρόκειται να επιλέξει να επιστρέψει σε συνταγές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, ούτε βεβαίως να δοκιμάσει ομιχλώδεις στρατηγικές και προτάσεις ανεφάρμοστες. «Πιστεύω, ότι οι Κύπριοι πολίτες θα επιλέξουν τον Νίκο Αναστασιάδη, γιατί απέδειξε στην πράξη ότι είναι ο συναινετικός και συνενωτικός ηγέτης που ξέρει να φέρνει αποτελέσματα» προσθέτει.

Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέτυχε να μεταρρυθμίσει τον δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν απέτυχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μεταρρυθμίσει τον δημόσιο τομέα ή την τοπική αυτοδιοίκηση. Να θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση τόλμησε να καταθέσει προτάσεις εκσυγχρονιστικές που φιλοδοξούν να φέρουν βαθιές τομές. Ωστόσο και για τα δύο, δυστυχώς η Βουλή επέδειξε ατολμία να περάσει τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο που αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση εκκρεμεί από το 2015 και τα υπόλοιπα απορρίφθηκαν. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα συνεχίσει με την ίδια τόλμη και βούληση και θα επανακαταθέσει συγκεκριμένα νομοσχέδια. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις απόψεις των κομμάτων και να συνεργαστούμε με όλους προκειμένου να ολοκληρωθεί το μεγάλο μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα παραμένει μια σημαντική πρόκληση και επιτρέψετέ μου να πω, αναγκαία πολιτική προς το συμφέρον του κράτους και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Η αποκρατικοποίηση της cyta είναι ακόμα στο τραπέζι;

Η ανάγκη μερικής έστω αποκρατικοποίησης και προσέλκυσης στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή εξακολουθεί να υφίσταται και έχει επιβεβαιωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, με την έγκριση του διαφοροποιημένου νομοσχεδίου το οποίο ήδη ευρίσκεται ενώπιον της Βουλής.

Εάν επανεκλεγεί Πρόεδρος ο κ. Αναστασιάδης, θα ξαναδεί το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές;

Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θεωρώ ότι πρέπει να επανεξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το συμφέρον των εργαζομένων όσο βεβαίως και των καταναλωτών. Θα πρέπει να θυμίσω ότι πριν η Βουλή αφαιρέσει το δικαίωμα της κυβέρνησης να ρυθμίζει το θέμα με διάταγμα, το ωράριο περιοριζόταν από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 19:00, που σαφώς θα ήταν πιο λειτουργικό από ό,τι τώρα. Σίγουρα η απουσία της δυνατότητας ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δεν είναι η ορθή λύση, αλλά βεβαίως ούτε και το κλείσιμο καταστημάτων σε ώρες και μέρες που μπορεί το κοινό να εξυπηρετηθεί, αλλά και να παρέχονται θέσεις εργασίας σε πρόσωπα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν άνεργοι. Χρειάζεται, επομένως, να ζυγιστούν και να ρυθμιστούν τα ζητήματα αυτά με ένα λογικό ωράριο προς όφελος της αγοράς και των εργαζομένων, αλλά και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων και αυτό πρέπει να είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Οι πρόσφυγες, οι ξεγελασμένοι του Χρηματιστηρίου, οι κουρεμένοι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και άλλες ομάδες πληθυσμού, θεωρούν ότι πρέπει να αποζημιωθούν για το πλήγμα που έχουν υποστεί εξ υπαιτιότητας τού κράτους. Τι θα κάνει ο κ. Αναστασιάδης για όλους αυτούς, εάν επανεκλεγεί Πρόεδρος;

Ουδέποτε μοιράσαμε ψεύτικες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις που κοστίζουν δισεκατομμύρια. Έχουμε όμως ετοιμάσει μια υλοποιήσιμη πρόταση, η οποία -στη βάση μιας σειράς από οικονομικά, νομικά και κοινωνικά κριτήρια και χωρίς να υπεισερχόμαστε σε λογικές αποζημίωσης- θα αμβλύνει το κόστος που συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών μας έχουν υποστεί. Και λυπούμαι που ένα πρώτο χειροπιαστό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση δεν είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όσον αφορά στην προσφυγική πολιτική, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την έμπρακτη και δικαιότερη στήριξη του προσφυγικού κόσμου μέσα από τη γενικότερη αναθεώρηση της προσφυγικής και στεγαστικής πολιτικής, αλλά και μέσα από τη σταδιακή εισαγωγή νέων προγραμμάτων που θα ενισχύουν αποτελεσματικά τους πρόσφυγες και θα ενισχύουν τη διαφάνεια.

Γυναίκες;

Ο κ. Μαλάς έχει δηλώσει ότι το μισό Υπουργικό του θα είναι γυναίκες. Ο κ. Αναστασιάδης έδειξε να μην εμπιστεύεται εύκολα σε μια γυναίκα ένα σημαντικό πόστο. Γιατί να τον εμπιστευτούν οι γυναίκες και να τον ψηφίσουν;

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα και η παραγωγή έργου, δεν έχει σχέση με το φύλο αλλά με την επάρκεια του επιλεγόμενου προσώπου, και είναι αλήθεια ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν υπήρξε αντιπροσωπευτικός αριθμός γυναικών. Βέβαια, θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι στις σοβαρές θέσεις των επιτρόπων Διοικήσεως, Νομοθεσίας και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Ισότητας, Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καθώς και στο κρίσιμο πόστο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας επέλεξε γυναίκες, όπως και άλλες θέσεις κλειδιά στη δημόσια υπηρεσία. Θα μπορούσα να προσθέσω και τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του επιτελείου του, όπου και πάλι επέλεξε γυναίκα. Οι γυναίκες, βεβαίως, δεν θα τον εμπιστευτούν για τον διορισμό των γυναικών που προανέφερα, αλλά γιατί πέτυχε στην αποστολή του δίνοντας ίσες και νέες ευκαιρίες στο σύνολο της κοινωνίας. Εξάλλου, η γυναίκα πάντοτε ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Υλοποιήθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών 2014-17 και ετοιμάζεται νέο σχέδιο 2018-21, με ακόμη περισσότερες δράσεις και προτάσεις. Κυρώθηκε επίσης η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια και κάθε μορφής διάκριση σε βάρος της γυναίκας, ενώ ήδη έχουν προωθηθεί σημαντικές νομοθεσίες για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά της γυναίκας, αλλά και για την ποινικοποίηση της παρενοχλητικής παρακολούθησης και παρενόχλησης.

 

«Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για λύση»

 

Μετά τις προεδρικές εκλογές «πρέπει να υπάρξει κινητικότητα» και «πρέπει να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει η Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ή να επενδύουμε στη μισή μας πατρίδα». Ναι, συμπληρώνει η εκπρόσωπος Τύπου του Νίκου Αναστασιάδη, θεωρώ ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες επίτευξης λύσης και πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. «Τα μηνύματα που άφησε ο Τούρκος Πρόεδρος στην επίσκεψή του στην Αθήνα μας επιτρέπουν μια κάποια αισιοδοξία» συμπλήρωσε.

Τι έχει κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για να ενημερώσει τον κόσμο και να τον προετοιμάσει για μια λύση ΔΔΟ στο Κυπριακό;

Είναι σίγουρο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατέβαλε πολύ μεγάλη προσπάθεια για την ενημέρωση των πολιτών, είτε με τη γνωστή ομιλία του στη Βουλή, είτε με σειρά διαγγελμάτων, είτε ακόμη και με τη συμμετοχή του σε διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες περισσότερο στόχευε να αποδείξει πως μπορούμε να συνυπάρξουμε με τους Τουρκοκύπριους Επί πλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε ξεκάθαρα και εξήγησε τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, εκφράζοντας όμως, ορισμένες φορές, και την αγωνία του, ειδικότερα για την πτυχή της ασφάλειας του Κυπριακού. Εξ ου και αυτή την ώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το παράδοξο, ο μεν κ. Νικόλας Παπαδόπουλος να ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα έδωσε όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο δε κ. Σταύρος Μαλάς και το ΑΚΕΛ ότι έπρεπε να δώσει ακόμη κάτι. Τελικά, τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά ο γγ των Ηνωμένων Εθνών μίλησε για το κανονικό κράτος που πρέπει να δημιουργηθεί στην Κύπρο, αλλά και την κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Το πιο πάνω ασφαλέστατα κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής το πιστώνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και προσθέτω και τη στήριξη που είχε ο Πρόεδρος από το ΑΚΕΛ, μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Η αντιπολίτευση επικρίνει τον κ. Αναστασιάδη ότι καθυστέρησε αδικαιολόγητα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, τις γεωτρήσεις κ.λπ.

Ταπεινά, αν ήμουν επικοινωνιολόγος θα εισηγούμουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης να βρουν άλλο πεδίο για να κάνουν ισοπεδωτική αντιπολίτευση, γιατί ειδικά στον συγκεκριμένο τομέα έχουν γίνει πολλά και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι προχωρήσαμε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Και αυτή τη στιγμή, η γεώτρηση εκ μέρους του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ είναι πλέον γεγονός, εννέα μόλις μήνες μετά, σε χρόνο ρεκόρ σύμφωνα και με τον ίδιο τον CEO της ΕΝΙ. Μέχρι το τέλος του μήνα θα ακολουθήσει ακόμη μια γεώτρηση από την ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 και άλλες δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από την Exxon Mobil, που είναι προγραμματισμένες το καλοκαίρι.

Οι ανθυποψήφιοι τού Νίκου Αναστασιάδη, τον κατηγορούν ότι απέτυχε να αξιοποιήσει/ πωλήσει το φυσικό αέριο του «Αφροδίτη».

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο στο κοίτασμα «Αφροδίτη», η άποψή μας είναι πως δεν θα μπορούσαμε να πουλήσουμε σε μη συμφέρουσες τιμές, κι εδώ είναι που επικεντρώνεται η διαπραγματευτική προσπάθεια. Θα ήθελα να ληφθεί υπόψη πως το κόστος ανάπτυξης των αποθεμάτων στο συγκεκριμένο τεμάχιο είναι ιδιαίτερα υψηλό, λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους στο οποίο εντοπίστηκε. Επί πλέον οι τιμές διεθνώς, σήμερα -παρά τη σχετική αύξηση που παρουσιάστηκε τελευταία- δεν είναι ικανοποιητικές. Το μήνυμα που αποστέλλεται, παρόλες τις προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας, είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενδυναμωμένη και αναβαθμισμένη όσο ποτέ προχωρά συντονισμένα και στοχευμένα στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με σύμμαχο τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες δηλώνουν αισιόδοξες για τις προοπτικές που υπάρχουν και γι' αυτό εξάλλου έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Κύπρος μπορεί να καταστεί ενεργειακός πυλώνας στην περιοχή, με πρώτο λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση των γεωπολιτικών δεδομένων μεταξύ ΕΕ και χωρών της Μέσης Ανατολής.

kateliadi@politis-news.com  

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα χρυσά διαβατήρια ουκ ελάττω παραδώσω

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άφησαν «τάτσα» στους Δικαστές...

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κόψη του ξυραφιού η Βενεζουέλα - Πολιτικό χάος στη χώρα

Πολίτης News, 00:03 (τελευταία ενημέρωση 00:03)

Επιστροφή
στην αρχή