Aνήθικη δεν είναι καμιά άποψη. Ανήθικη είναι η υποκρισία

ΑΠΟΨΗ /NON SERVIAM
Όλη η προηγούμενη βδομάδα αναλώθηκε σε συζητήσεις για την παρουσία του ακαδημαϊκού Άγγελου Συρίγου στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

«Τίποτε δεν μπορεί να είναι πολιτικά ορθό, αν είναι ηθικά λάθος», Daniel O’ Connell

Όλη η προηγούμενη βδομάδα αναλώθηκε σε συζητήσεις για την παρουσία του ακαδημαϊκού Άγγελου Συρίγου στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Κατά πόσο ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου μίλησε για δύο κράτη, υπονόησε τη λύση δύο κρατών, την επικινδυνότητα του να εκφράζονται τέτοιες θέσεις.

Ο Άγγελος Συρίγος στην ομιλία του είπε πως οι συνθήκες επιβάλλουν να μην βιαστούμε, να περιμένουμε, αναλαμβάνοντας το όποιο πιθανό ρίσκο, και ότι «τυχόν ενσωμάτωση των κατεχομένων (που θα αποτελεί θλιβερή εξέλιξη) θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα την πραγματικότητα». Aπό κάποιους αυτή η τοποθέτηση χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη, αφού θεώρησαν ότι παραπέμπει σε λύση δύο κρατών. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τη χαρακτήρισε εξαιρετική και απέδωσε τις αντιδράσεις σε «διαστρέβλωση» και «αδυναμία κατανόησης του κειμένου ενός ακαδημαϊκού».

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρχε καμιά ανάγκη για διαστρέβλωση. Όπως δεν θα μπορούσε να είχε υπάρξει και καμιά δυσκολία κατανόησης. Ακόμα και γι’ αυτούς με τεράστια προβλήματα αντίληψης. Έστω κι αν δεν αναφέρθηκε σε δύο κράτη στο μνημόσυνο, έστω κι αν κάποιος δεχθεί πως δεν το υπονόησε καν. Διότι το τι θεωρεί ιδανική λύση ο Άγγελος Συρίγος το εξήγησε την ίδια μέρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», όπως έπραξε σε κάθε τοποθέτηση και παρέμβασή του που αφορούσε το Κυπριακό, κυρίως μετά το 2004: «Να δημιουργηθούν στο έδαφος της Κύπρου δυο κράτη, που θα είναι μέλη στην ΕΕ» (αυτός ήταν και ο λόγος που προσκλήθηκε να μιλήσει ως κύριος ομιλητής στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου). Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον «Φιλελεύθερο» που, ενώ το υπονόησαν -ο πρώτος επιλέγοντας ως κύριο ομιλητή στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου έναν άνθρωπο που ανοιχτά στηρίζει λύση δύο κρατών και ο δεύτερος φιλοξενώντας την ίδια μέρα συνέντευξη του στην οποία αναφερόταν στα πλεονεκτήματα της συμφωνημένης διχοτόμησης- δεν το είπαν.

Καμιά θέση δεν είναι επικίνδυνη. Όπως καμιά θέση για το Κυπριακό από μόνη της δεν είναι ανήθικη. Αντίθετα κάθε πολιτική πρόταση, εφόσον είναι ολοκληρωμένη, παραθέτει με ειλικρίνεια τα δεδομένα και τις προεκτάσεις της, είναι και σεβαστή, μπορεί να είναι και επωφελής. Έστω κι αν διαφωνούμε. Αφού προσθέτει και προσφέρει στον δημόσιο διάλογο. Επικίνδυνη και ανήθικη είναι η υποκρισία, το ψέμα. Διότι ο Συρίγος απλώς επανέλαβε όσα φορτικά επαναλαμβάνει την τελευταία 12ετία ο χώρος του Κέντρου. Στήριξε ανοικτά τη λύση που με τις ενέργειες και συνολική τους στάση στηρίζουν πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Τη δεύτερη καλύτερη λύση, σύμφωνα με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, που στην πορεία ανήγαγαν σε πρώτη.

Αυτή είναι η διαφορά του Άγγελου Συρίγου από τον Νικόλα Παπαδόπουλο που χαρακτήρισε εξαιρετική την ομιλία του, τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Γιώργο Λιλλήκα που πρόσφατα απέρριψαν την επιδιωκόμενη για 42 χρόνια λύση ως απαράδεκτη. Την Αλληλεγγύη και τους Οικολόγους. Ο Συρίγος σε αντίθεση με αυτούς παραθέτει τα ρίσκα, αποδέχεται τους κινδύνους, παραδέχεται και πού μια τέτοια πολιτική δυνατόν να οδηγεί. Δεν υποκρίνεται ότι θέλουμε πολύ να ζήσουμε με τους Τ/Κ αλλά δεν μας αφήνει η Τουρκία. Πως η ίδια πολιτική πρόταση μπορεί να έχει και διαφορετικό τέλος. Ότι ως διά μαγείας κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε σε μια ιδεατή συμφωνία.

Στηρίζει την πολιτική του επιλογή. Αντίθετα με όλους αυτούς που συνεχίζουν να επεξεργάζονται νέα σχέδια που θα μας φέρουν σε θέση ισχύος, υπόσχονται νέους αγώνες, νέα, πιο ηρωικά όχι«». Αφήνοντας απλώς την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει στη λύση δύο κρατών, χωρίς καν να διεκδικούν τα οποιαδήποτε ανταλλάγματα. Προτάσσοντας αλλαγή της επιδιωκόμενης βάσης λύσης, την αφερεγγυότητα της Τουρκίας, απαιτώντας να φύγει πρώτα η Τουρκία και μετά να συζητήσουμε, ή να φύγουν όλα τα στρατεύματα από την πρώτη μέρα. Θέτοντας χίλιες δύο προϋποθέσεις, κάνοντας τα πάντα ώστε η δεδηλωμένη θέληση για λύση να μείνει για πάντα θέληση. Να μην τερματιστεί η ψευδαίσθηση.

Αντί υποσημείωσης: Δεν μπορώ να μην σχολιάσω την απάντηση που έδωσε ο Νίκος Αναστασιάδης και η οποία σχολιάστηκε με διθυράμβους. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι Πρόεδρος. Οφείλει να απαντά πολιτικά σε οποιαδήποτε τοποθέτηση, κυρίως όταν αυτή είναι πολιτική. Και η τοποθέτηση του Άγγελου Συρίγου ήταν πολιτική. Όφειλε λοιπόν να απαντήσει με πολιτικά επιχειρήματα στο γιατί η τοποθέτηση του συγκεκριμένου καθηγητή είναι επικίνδυνη, ή, εφόσον θεωρούσε ότι η πρόσκλησή του στο μνημόσυνο ήταν πολιτική επιλογή, σ’ αυτούς που τον έφεραν. Η απάντηση «θα ήθελα να παρακαλέσω τους επισκέπτες εξ Ελλάδος να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό ή δική τους κωμόπολη ή πόλη που είναι υπό κατοχή, ας μην μας πουλούν λοιπόν πατριωτισμό από καθ’ έδρας», δεν ήταν πολιτική θέση. Δεν ήταν καν θέση. Προφανώς και εμείς είμαστε αυτοί που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι εκτός Κύπρου δεν μπορούν να έχουν άποψη ή δεν μπορούν να την λένε.

antopoly@cytanet.com.cy

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Το τρένο ξεκινά, τσαφ και τσ-ουστ

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 11:54 (τελευταία ενημέρωση 11:54)

ΑΠΟΨΗ

Ο Γιάγκος, ο Δέρβης, η διαχρονική τους σοφία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Κύπρος,η χώρα των θαυμάτων...

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 14.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή