Κίνδυνος να γίνει μη διαχειρίσιμη η κατάσταση με τους μετανάστες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Σειρά μέτρων αποφάσισε υπουργική επιτροπή για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς και πιο οξύ πρόβλημα άφιξης μεταναστών, από νόμιμες και παράνομες εισόδους

Σε τρεις κατευθύνσεις κινούνται τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ροές μεταναστών, που εισέρχονται είτε παρανόμως είτε νομίμως στο έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και υποβάλλουν αιτήσεις για παροχή πολιτικού ασύλου. Το πρώτο μέτρο είναι η καλύτερη επιτήρηση και ο πιο αποτελεσματικός έλεγχος, αλλά και οι ταχύτερες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, το δεύτερο η συνεργασία με χώρες της περιοχής και χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών και το τρίτο η βοήθεια της ΕΕ στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης. Χθες πραγματοποιήθηκε υπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του υπ. Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη, Δικαιοσύνης Ι. Νικολάου και Εργασίας Ζ. Αιμιλιανίδου.

Μελανά σημεία

Το πρώτο μέτρο αφορά δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες μπορούν να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή, όπως η επιτήρηση των «μελανών» σημείων στην πράσινη γραμμή, αλλά και η αυστηρότερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. Επίσης θα γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στα αεροδρόμια, αλλά και θα εξετάζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα οι προδήλως αβάσιμες αιτήσεις πολιτικού ασύλου, οι οποίες υποβάλλονται κυρίως από άτομα που έρχονται στην Κύπρο ως εργάτες ή φοιτητές και προέρχονται από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και το Ιράκ. Στόχος είναι να εξετάζονται οι αιτήσεις μέσα σε έναν μήνα. Επίσης σύντομα θα λειτουργήσει το Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας που θα εξετάζει αποκλειστικά τις εφέσεις όσων αιτητών ζητούν επανεξέταση μετά από απόρριψη της αίτησής τους. Ένα άλλο μέτρο είναι η μείωση του χρόνου κατά τον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα εργοδότησης οι αιτητές ασύλου, ώστε από έξι μήνες να μειωθεί στον έναν μήνα σε συγκεκριμένους τομείς που θα καθοριστούν από τις ανάγκες και θα είναι διευρυμένοι.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του 2018, τα αιτήματα παροχής διεθνούς προστασίας συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητική τάση, και συγκεκριμένα παρουσιάζονται αυξημένα κατά 55% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, και σημείωσε πως τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 η Κύπρος δέχτηκε 4.022 αιτήσεις πολιτικού ασύλου σε σχέση με 2.600 την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Εξάλλου, πέρσι υπήρξε μια αύξηση 56% σε σχέση με το 2016. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εισόδου των αιτητών πολιτικού ασύλου κατά το 2018, ο κ. Πετρίδης είπε πως 1.520 άτομα εισήλθαν παράνομα μέσω των κατεχομένων, 1.659 εισήλθαν νόμιμα στη Δημοκρατία και 72 εισήλθαν διά θαλάσσης, αριθμός που αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Μόνο τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στο νησί 140 άτομα. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει παραχωρηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα σε 1.090 άτομα και το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας σε 6.784 άτομα, ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις 7.406 ατόμων.

Αναγκαιότητα η αλληλεγγύη

Η υπουργική σύσκεψη αποφάσισε επίσης να γίνουν επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στην Κύπρο για αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία έχει πλέον καταστεί ανησυχητική. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με την ύπατη εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι και με τον επίτροπο για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Παράλληλα, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν επαφές με ομολόγους τους χωρών μελών της ΕΕ, που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, ώστε να υπάρξει συντονισμός για αντιμετώπιση του προβλήματος με την απαίτηση επίδειξης αλληλεγγύης από τις υπόλοιπες χώρες. Όπως δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών Κ. Πετρίδης, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να μεταφραστεί σε ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής, το οποίο να περιλαμβάνει έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αυτόματης κατανομής των δικαιούχων ασύλου και αυξημένης προστασίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της Eurostat για το 2018, η Κύπρος είναι πρώτη χώρα όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου σε αναλογία πληθυσμού και αυτές ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ακολουθούν η Ελλάδα και η Ιταλία.

Να επιστρέφουν

Έχει παρατηρηθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο προέρχεται από τον Λίβανο (κυρίως Σύροι). Ο Λίβανος λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ ώστε να δέχεται επιστροφή όσων αφικνούνται σε χώρες μέλη της ΕΕ. Φαίνεται όμως ότι η Βηρυτός δεν εφαρμόζει επαρκώς τη συμφωνία. Γι’ αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών θα έχει επαφές με τις αρχές του Λιβάνου όσον αφορά τη σύναψη και εφαρμογή συμφωνίας επανεισδοχής, αλλά και για πρόληψη των ροών από τη χώρα αυτή. «Άρα», σημείωσε ο κ. Πετρίδης, «θα διερευνήσουμε το θέμα διεκπεραίωσης των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ μέσω και μιας συμφωνίας επανεισδοχής για την Κύπρο».
Εκτός από τον Λίβανο, κάποιοι έρχονται από την Αίγυπτο ή φτάνουν με πτήσεις στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας. Η Λευκωσία θα επιδιώξει να περιορίσει αυτές τις εισόδους και ενδεχομένως θα πρέπει να βοηθήσει η ΕΕ με υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται. Αν συνεχιστούν οι ροές των τελευταίων ημερών, η κατάσταση θα πάψει να είναι διαχειρίσιμη. Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος έξαρσης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού λόγω των παροχών προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τις οποίες εκμεταλλεύονται συγκεκριμένοι κύκλοι επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη.


Επιστροφή
στην αρχή