Ανησυχίες ΚΕΒΕ για shell companies - Να μην βάλουμε αυτογκόλ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την ανησυχία της για την εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τις shell companies εξέφρασε χθες η ηγεσία του ΚΕΒΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την ανησυχία της για την εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τις shell companies εξέφρασε χθες η ηγεσία του ΚΕΒΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας να υπάρξουν παρεμβάσεις από την πολιτεία προκειμένου να μην πληγεί ο τομέας των υπηρεσιών.

Το θέμα δεν αναφέρεται στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ωστόσο το ανέδειξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στις δηλώσεις που έκανε μετά τη χθεσινή συνάντηση την οποία απασχόλησε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής του τόπου.

«Συζητήσαμε επίσης την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζάς σχετικά με τις shell companies και εκφράσαμε τη θέση ότι δεν μπορεί οι αλλαγές που θα γίνουν στον χειρισμό που θα υπάρξει σε σχέση με το θέμα να κάνουν την Κύπρο λιγότερο ανταγωνιστική από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε μετά από αυτήν ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Ο ίδιος διευκρίνισε στον «Π» πως το ΚΕΒΕ ζητά από την κυβέρνηση αλλά και από την Κεντρική Τράπεζα οι οποιοιδήποτε κανονισμού τυχόν προωθηθούν στην Κύπρο για shell companies να διασφαλιστεί ότι οι ίδιοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα και σε άλλους ανταγωνιστικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Μάλτα προκειμένου να μην σκοτώσουμε τον τομέα των υπηρεσιών.

Για το ίδιο θέμα εξέφρασε μέχρι στιγμής ανησυχίες και το κόμμα «Εγώ ο Πολίτης» ενώ απασχολεί έντονα αρκετές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παροχή νομικών και λογιστικών υπηρεσιών στον τόπο. Όπως γράψαμε ξανά η ΚΤΚ με εγκύκλιό της προς τις τράπεζες ενημερώνει πως επίκειται αναθεώρηση της οδηγίας της για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ότι θα υιοθετηθεί νέος ορισμός για τις εταιρείες-κέλυφος και ζητείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να επανεξετάσουν την πελατειακή τους βάση έχοντας υπόψη τις αλλαγές που προωθούνται.

Επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση του Επιμελητηρίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέθηκε και το θέμα του Συνεργατισμού με το ΚΕΒΕ να τονίζει την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης των ανοικτών ζητημάτων του τραπεζικού τομέα.

Συγκεκριμένα σε σχέση με τον Συνεργατισμό η ηγεσία του ΚΕΒΕ μετέφερε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάγκη ότι, ταυτόχρονα με τη ψήφιση από την Βουλή του σχεδίου εγγυήσεων για την Ελληνική την οποία το ΚΕΒΕ στηρίζει, θα πρέπει να ψηφιστεί και το σύνολο των νομοθεσιών που αφορούν τη διαχείριση των ΜΕΔ με τρόπο που να καθίσταται σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η εξυπηρέτηση των δανείων δεν αποτελεί επιλογή αλλά υποχρέωση του κάθε δανειολήπτη. «Σωστά η κυβέρνηση έχει διασώσει με ένα τεράστιο κόστος τον Συνεργατισμό, αλλά χωρίς την πλήρη και οριστική λύση των ΜΕΔ με βάση τις νομοθεσίες στη Βουλή είναι αδιανόητη η διάσωση του Συνεργατισμού. Ελπίζουμε μέχρι την Παρασκευή παράλληλα με το θέμα της διάσωσης του Συνεργατισμού να λυθεί και το θέμα των ΜΕΔ», ανέφερε χθες ο κ. Αγκαστινιώτης.

Υφυπουργείο ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ αποκάλυψε επίσης χθες πως ο Πρόεδρος βλέπει θετικό το ενδεχόμενο σύστασης υφυπουργείου για ψηφιακό μετασχηματισμό. Στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό, ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε πως ζητήθηκε χθες ο διορισμός επιτρόπου ή και η δημιουργία υφυπουργείου σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, «κάτι που ο Πρόεδρος είδε πάρα πολύ θετικά», όπως είπε.

Για το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, το υπόμνημα που κατέθεσε το ΚΕΒΕ χθες σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς της οικονομίας είναι δεδομένη και θα εντείνεται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. «Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η ψηφιοποίηση και αποθήκευση δεδομένων, η ηλεκτρονική υποβολή και διαχείριση εγγράφων, τιμολογίων (e-invoicing), ο σχεδιασμός νέων προϊόντων και η μετέπειτα παραγωγή τους στηρίζονται όλο και περισσότερο στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η Κύπρος υστερεί σημαντικά στον τομέα αυτό. τόσο στο επίπεδο του κράτους όσο και των επιχειρήσεων. Η μελέτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που διεξάγουν το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ με τη χρηματοδότηση των εταιρειών Logicom, Τράπεζας Κύπρου και cyta αναμένεται να δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες και εισηγήσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και που θα αφορούν τόσο τους τομείς των υποδομών και των νομοθεσιών που θα χρειαστεί να αναπτυχθούν, όσο και στα θέματα της κατάρτισης και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού», προστίθεται στο υπόμνημα.

«Άμεσα συνυφασμένα είναι και τα θέματα της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Η πρόσφατη νομοθεσία δημιουργεί σοβαρές υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις με σημαντικό κόστος σε υποδομές και εκπαίδευση όλων των στελεχών των επιχειρήσεων και της Κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity) που σχετίζεται με την ασφαλή φύλαξη και προστασία των επιχειρήσεων από κυβερνοεπιθέσεις. Και για τα δύο θέματα το ΚΕΒΕ έχει έγκαιρα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες που θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα», συμπληρώνει το επιμελητήριο.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Κύπρου: Δεν ήταν μοναδική η υπόθεση της αδελφής Νικολάτου

Πολίτης News, 21:30 (τελευταία ενημέρωση 21:30)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το Brexit

Πολίτης News, 21:25 (τελευταία ενημέρωση 21:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: 1,4 δις δολάρια στην Σερβία για τον Turkish Stream

Πολίτης News, 20:56 (τελευταία ενημέρωση 20:56)

Επιστροφή
στην αρχή