Ανησυχία στα κατεχόμενα για κατρακύλα της λίρας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Αναλυτές με εξαιρετική γνώση της τ/κ οικονομίας εξέφρασαν στον «Π» έντονη ανησυχία καθώς ανέμεναν τη συνέντευξη Τύπου του Τούρκου υπ. Δημοσιονομικών.

Οι εξελίξεις  στην τουρκική οικονομία και η νέα πτώση της τουρκικής λίρας έφεραν ξανά μούδιασμα στα κατεχόμενα όπου η οικονομική κατάσταση εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία.

Αναλυτές με εξαιρετική γνώση της τ/κ οικονομίας εξέφραζαν στον «Π» έντονη ανησυχία καθώς ανέμεναν τη συνέντευξη Τύπου του Τούρκου υπουργού Δημοσιονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ήδη δύσκολη κατάσταση στα κατεχόμενα. Δεν είναι τυχαίο πως η ανησυχία είχε ως αποτέλεσμα και πάλι Τ/Κ να αναζητούν τρόπους για να φέρουν καταθέσεις σε τράπεζες στις ελεύθερες περιοχές.

Το θέμα της οικονομίας κυριάρχησε στον χθεσινό τ/κ Τύπο, με την «Havadis» να κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Καταστροφική εικόνα», υπογραμμίζοντας πως πολλοί Τ/Κ έχουν δάνεια σε στερλίνα ή δολάρια. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συναλλαγματική κρίση στις αρχές της χρονιάς ωφέλησε ιδιαίτερα όσους έχουν καταθέσεις σε δολάρια.

 

Διαβάστε επίσης:

Τυφώνας Τραμπ χτυπά την τουρκική λίρα

 

Οι εξελίξεις όμως στην τουρκική οικονομία θα έχουν και έμμεσες επιπτώσεις στα κατεχόμενα, όπως προέβλεψε σε δηλώσεις του στην «Kibris Postasi» ο πρόεδρος της «αρχής» ηλεκτρισμού (Kib-Tek) Αχμέτ Χιουντάογλου. Όπως είπε ο κ. Χιουντάογλου, η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου καθιστά αναπόφευκτη την επιβολή αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων. Κάτι που θα επηρεάσει αλυσιδωτά την τ/κ οικονομία στο σύνολό της.

Μιλώντας στην «Kibris» ο πρόεδρος του Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου (KKTO) Τουργκάι Ντενίζ έκανε λόγο για καταστροφικές επιπτώσεις. Ο οικονομολόγος Ζεκί Μπεσίκτεπε, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, πρότεινε την υιοθέτηση του ευρώ από τους Τ/Κ και τη στήριξη από την Τουρκία της διασύνδεσης του ύψους των μισθών με την ισοτιμία του συναλλάγματος και τον πληθωρισμό. «Αν δεν γίνουν αυτά η οικονομία θα καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο επίσης οικονομολόγος Οκάν Σαφακλί προειδοποίησε πως οι Τ/Κ δεν μπορούν να εμποδίσουν την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, αλλά μπορούν να λάβουν μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων.
Επιστροφή
στην αρχή