Ανησυχία για τα καμμένα τεκμήρια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Κάποιες ενδείξεις παραπέμπουν στο ότι η φωτιά δεν αποκλείεται τελικά να ξεκίνησε από την τουαλέτα η οποία εφάπτεται της αίθουσας των τεκμηρίων.

Κάθε άλλο παρά καθησύχασαν το προσωπικό του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οι προκαταρκτικές ενδείξεις ότι η προχθεσινή καταστροφή στο κτήριο 4 δεν οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια. Αντίθετα το ενδεχόμενο μιας τυχαίας πυρκαγιάς προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία αφού αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε εργάσιμες ώρες και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα θρηνούσαμε νεκρούς και μάλιστα πολλούς, εάν αναλογιστεί κανείς και πόσοι πολίτες συνωστίζονται καθημερινά κυρίως στο εν λόγω κτήριο αφού είναι αυτό που στεγάζει τις ποινικές υποθέσεις.


Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά συνοδεύτηκε από έκρηξη η οποία ήταν τόσο ισχυρή, που θραύσματα από γυαλιά, λαμαρίνες, σίδερα και ό,τι άλλο βάζει ο νους εκτοξεύθηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 35 μέτρων. Επίσης τα κάγκελα που κάλυπταν τα παράθυρα της αίθουσας των δικαστικών τεκμηρίων -η οποία υπενθυμίζεται ότι ήταν ο χώρος απ’ όπου ξεκίνησε η καταστροφή- εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον άλλα 15 μέτρα μακρύτερα, με το ένα μάλιστα να φέρει μάλλον πρόσφατο κόψιμο αφού δεν ήταν αγιωμένο, πιθανόν με σιγατσάκι.
Και ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν κατέληξε σε ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια και πλέον βασίζει τυχόν ευρήματα στις επιστημονικές εξετάσεις που γίνονται επί των τεκμηρίων που παραλήφθηκαν από τη σκηνή, κάποιες ενδείξεις παραπέμπουν στο ότι η φωτιά δεν αποκλείεται τελικά να ξεκίνησε από την τουαλέτα η οποία εφάπτεται της αίθουσας των τεκμηρίων, αφού από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι υπήρχε έντονη καύση από καλώδια και μπόιλερ. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοινώθηκε ότι τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων, οι οποίες γίνονται στο Κρατικό Χημείο, αναμένεται να είναι έτοιμα περί τα τέλη της βδομάδας.

Η επόμενη ημέρα

 

Στο μεταξύ το δικαστήριο προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς του, ενώ παράλληλα μετρά τις πληγές του. Το προσωπικό που στεγαζόταν στο κτήριο 4, το οποίο τέθηκε σε αχρηστία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να γίνει αποκατάσταση, λειτούργησε κατά κάποιον τρόπο κανονικά, υπό την έννοια ότι μετακινήθηκε σε άλλες αίθουσες και επιλήφθηκε υποθέσεων, ή όρισε νέες ημερομηνίες. Ενδεικτικά το ένα από τα κακουργιοδικεία επιλήφθηκε κανονικά της συνέχειας στην υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, με τους δικαστές μάλιστα να αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η εξέλιξη από άποψη τεκμηρίων αφού μπορεί να κάηκαν εκείνα που βρίσκονταν στην αποθήκη, αλλά έχουν στην κατοχή τους αντίγραφα των όσων μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί. Κίνδυνος δεν φαίνεται να υπάρχει και για όσα ακόμα δεν κατατέθηκαν, αφού αντίγραφα έχουν στην κατοχή τους οι διάδικοι.
Αναβολής έτυχαν κυρίως οι υποθέσεις στις οποίες οι κατηγορούμενοι τελούν ως υπόδικοι, αφού δεν μπορούσε να γίνει μεταφορά τους στο δικαστήριο. Και αυτό επειδή η αίθουσα στην οποία στεγάζεται το Τμήμα Μεταγωγών και η οποία εφάπτεται της αίθουσας των τεκμηρίων, έχει και αυτή καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, οπότε το τμήμα είναι «άστεγο». Δέον να σημειωθεί ότι τα κρατητήρια, τα οποία πρόσφατα έτυχαν διαμόρφωσης, δεν επηρεάστηκαν.

Ερώτημα τα τεκμήρια

 

Σημαντικό ερώτημα παραμένει το εάν λόγω απουσίας τεκμηρίων, θα μπορούσαν να «πέσουν» υποθέσεις, το οποίο στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα. Από άποψη τεκμηρίων που είναι έγγραφα δεν αναμένεται να υπάρξει επηρεασμός αφού σίγουρα αυτά υπάρχουν σε αντίγραφα, όμως από άποψη αντικειμένων, όπως π.χ. ναρκωτικά, όπλα κ.λπ., ενδεχομένως να υπάρξει αυξημένος βαθμός δυσκολίας. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, όπως εξήγησαν στον «Π» νομικοί κύκλοι αλλά και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρου Ιωαννίδη η απουσία τεκμηρίων είναι συνυφασμένη με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται μια δίκη, εάν υπάρχουν άλλα συνοδευτικά στοιχεία όπως εκθέσεις, φωτογραφίες ή έγγραφα που συνοδεύουν τα τεκμήρια κ.λπ. Συγκεκριμένα ο κ. Ιωαννίδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η έκβαση υποθέσεων, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι αυτή είναι μια πρώτης όψεως εκτίμηση.

Εάν επαληθευτεί το τυχαίο του συμβάντος

Μεγαλύτερη η ανησυχία

 

Το δικαστήριο επισκέφθηκε εκ νέου χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκο Τράγκολα, τη διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων Χρυστάλλα Μαλούππα, τον διοικητικό πρόεδρο του δικαστηρίου Χάρη Πογιατζή, τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρο Ιωαννίδη και την Αστυνομία, επιθεώρησαν τον χώρο.


Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τράγκολας επανέλαβε ότι από τις μέχρι τώρα εξετάσεις δεν έχουν εντοπιστεί εμφανή ίχνη κακόβουλης ενέργειας, αντίθετα, όπως είπε, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συνηγορούν σε ένα τυχαίο συμβάν. Την ίδια στιγμή παρέπεμψε στα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων.


Από πλευράς του ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να αμφισβητήσει το προκαταρκτικό πόρισμα της Πυροσβεστικής, εξέφρασε όμως τον προβληματισμό και την ανησυχία του για το ποιες θα ήταν οι συνέπειες εάν η έκρηξη σημειωνόταν σε ώρες λειτουργίας του δικαστηρίου. Όπως είπε, αυτό το ερώτημα το υπέβαλε και ο ίδιος στον κ. Τράγκολα, για να πάρει την απάντηση ότι δεν θα δημιουργείτο ωστικό κύμα λόγω του ότι το κτήριο δεν θα ήταν κλειστό και έτσι η πυρκαγιά θα γινόταν έγκαιρα αντιληπτή. Παράλληλα ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες, κάνοντας λόγο για ξέφραγο αμπέλι.
Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας Χρύσω Ιωαννίδου εξέφρασε επίσης την ανάγκη της λήψης μέτρων ασφαλείας. Επίσης χαρακτήρισε ως εξαιρετικά ανησυχητικό το ενδεχόμενο να πρόκειται όντως για ένα τυχαίο γεγονός, αποδίδοντας το συμβάν και στην ακαταλληλότητα των κτηρίων. Είπε ότι αυτό είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και προκαλεί προβλήματα στους δικηγόρους, αλλά και στο σύνολο του προσωπικού.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εννιά νεκροί εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων στη Μαδαγασκάρη

Πολίτης News, 07:48 (τελευταία ενημέρωση 07:48)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απάντηση της ΟΕΛΜΕΚ στις εξετάσεις τετραμήνου

Πολίτης Sports, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα του τραμ στη Λευκωσία

Πολίτης News, 02:00 (τελευταία ενημέρωση 02:00)

Επιστροφή
στην αρχή