Ανήλικοι αθλητές όμηροι σωματείων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σωματεία-ομοσπονδίες εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου και θυματοποιούν τα παιδιά αναγκάζοντάς τα να αποσυρθούν από τον αθλητισμό

Η αυθαίρετη πρακτική που ακολουθούν τα αθλητικά σωματεία να αρνούνται να παραχωρήσουν ελευθέρας σε αθλητές τους κάτω των 18 που επιθυμούν να πάρουν μεταγραφή συνεχίζεται, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό έχει στην ψυχοσύνθεση και στο μέλλον των εφήβων. Με βάση καταγγελίες που ήρθαν ενώπιον του «Π» υπάρχουν περιπτώσεις που σωματεία ή προπονητές αξιώνουν παρανόμως, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου, την καταβολή χρηματικών ποσών για να δώσουν στα παιδιά την ελευθέρας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι γονείς πληρώνουν για να συμμετέχουν στις προπονήσεις τα παιδιά τους και συνεπώς οι αθλητές δεν αποτελούν «ιδιοκτησία των σωματείων».

Σωρεία παραπόνων

Παρότι το θέμα των ανήλικων αθλητών δεν ρυθμίζεται με νομοθεσία, κανονισμό ή καταστατικό σωματείου ή ομοσπονδίας –ο ΚΟΑ επιχειρεί να το ρυθμίσει μέσα από τη νέα αθλητική νομοθεσία η οποία βρίσκεται στα σκαριά– η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε έκθεσή της από το 2016 έδινε διέξοδο για ειρηνική επίλυση τέτοιων περιπτώσεων που παρουσιάζονται. Επικαλούμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ επισήμαινε πως σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν παιδιά πρέπει πρώτιστα να λαμβάνεται υπόψη το συμφέρον του παιδιού, το δικαίωμά του να εκφράζει τη γνώμη του και η προστασία του από την οικονομική εκμετάλλευση. Η επίτροπος έχει δεχτεί σωρεία παραπόνων για άρνηση σωματείων να παραχωρήσουν μεταγραφή κι αυτό αφορά αρκετά αθλήματα, μεταξύ των οποίων η κολύμβηση, το ποδόσφαιρο, η πετόσφαιρα, η ποδηλασία, η κωπηλασία και η καλαθόσφαιρα. Όπως επισημαίνει το γραφείο της κ. Κουρσουμπά τα παιδιά που είδαν τον αθλητισμό ως διέξοδο από την καθημερινότητα ή για να καλλιεργήσουν ένα ταλέντο, στο τέλος απογοητεύονται με αποτέλεσμα να αποσύρονται με σοβαρές συνέπειες στην υγιή ανάπτυξη και στην άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Πέραν των εισηγήσεων της επιτρόπου, και ο ΚΟΑ όπως δήλωσε στον «Π» η γενική διευθύντρια του οργανισμού Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, συστήνει την παραχώρηση της ελευθέρας χωρίς να προτάσσονται εμπόδια.

Δύο κατηγορίες αθλητών

Ο δικηγόρος Λύσανδρος Λυσάνδρου, ο οποίος ειδικεύεται στο αθλητικό δίκαιο, καταγγέλλει πως είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στα σωματεία και στις ομοσπονδίες. «Είναι στη διακριτική ευχέρεια του σωματείου και των παραγόντων κατά πόσο ο αθλητής θα παραμείνει ελεύθερος ή εγκλωβισμένος είτε του αρέσει αυτό είτε όχι». Είναι μια κατάσταση, επισημαίνει, που οδηγεί τα παιδιά να σταματήσουν τον αθλητισμό. Όπως μας εξηγεί υπάρχουν δύο κατηγορίες «εγκλωβισμένων» αθλητών:

  • Αυτοί που κάνουν πρωταθλητισμό και τα σωματεία αρνούνται να τους παραχωρήσουν ελευθέρας γιατί πιστεύουν πως είτε θα βγάλουν χρήματα από τους αθλητές αυτούς (π.χ. στο ποδόσφαιρο), είτε επειδή θα τους προσδώσει γόητρο η νίκη που θα φέρουν (π.χ. κολύμβηση).
  • Και αυτοί που μπορεί να μην είναι πρωταθλητές αλλά επειδή οι γονείς ίσως έχουν μιλήσει έντονα στον πρόεδρο ενός σωματείου ή στον προπονητή και θέλουν να τιμωρήσουν το παιδί. «Αυτό το βλέπουμε σε όλα τα αθλήματα», επισημαίνει ο κ. Λυσάνδρου.

Δεν είναι ιδιοκτησία

Θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ οι αθλητές σε όλα σχεδόν τα αθλήματα πληρώνουν, υπό τύπο φροντιστηρίου για να βρίσκονται σε ένα σωματείο, δεν τους δίνεται η ελευθέρας. «Στο εξωτερικό», εξηγεί, «σε αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό τα παιδιά δεν πληρώνουν μηνιαίως το σωματείο, αντίθετα παίρνουν και υποτροφίες ύψους 400-800 στερλινών την εβδομάδα εάν μιλάμε για την Αγγλία, για να μπορούν να προπονούνται και να βγάζουν τα έξοδά τους. Εκεί ίσως έχουν δικαίωμα στη μεταγραφή. Στην Κύπρο συμβαίνει το αντίθετο. Οι γονείς πληρώνουν και το σωματείο τους προσφέρει απλώς τα βασικά».

Και χρήματα

Ο κ. Λυσάνδρου μας μίλησε για συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό, με στόχο να πάρουν και κάποια όρια για να εξασφαλίσουν υποτροφίες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ετσιθελικά χωρίς οποιαδήποτε δικαιολογία δεν τους δίνουν ελευθέρας, υποδεικνύοντάς τους εμμέσως να σταματήσουν την προπόνηση. Ο δικηγόρος σημειώνει πως ενώπιόν του έχουν φτάσει και υποθέσεις στις οποίες σωματεία ή και προπονητές ζητούν τεράστια χρηματικά ποσά για να «πειστούν» να δώσουν την ελευθέρας, κάτι που χαρακτηρίζει παράνομο.

Ελεύθερη μεταγραφή μέχρι τα 15

Την επικρατούσα κατάσταση που περιγράφεται πιο πάνω επιβεβαιώνει και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ). Η γενική διευθύντρια του οργανισμού Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη αναφέρει πως και ενώπιον του ΚΟΑ υπήρξε καταγγελία ότι προπονητές ή παράγοντες σωματείων ζήτησαν χρηματικά ποσά για να δώσουν ελευθέρας σε παιδιά. Ρωτήσαμε την κ. Παπαμιλτιάδη κατά πόσο δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές από τον ΚΟΑ, έστω και συμβουλευτικά, προς τις ομοσπονδίες ώστε στο μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που ετοιμάζεται, να πάψουν αυτές οι αυθαιρεσίες από τα σωματεία. Μας απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο ΚΟΑ δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν να συμμορφωθεί...

Η γενική διευθύντρια του οργανισμού εξήγησε στον «Π» ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, βρίσκεται στα σκαριά μια νέα νομοθεσία η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν στον σύγχρονο αθλητισμό. Διότι με το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και τα παμπάλαια καταστατικά δεν δίνονται λύσεις. Για τη δημιουργία αυτού του πλαισίου εργάζονται εντατικά οι νομικοί σύμβουλοι του ΚΟΑ και πολύ σύντομα η εργασία αυτή θα ολοκληρωθεί και θα οδηγηθεί σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως στη Βουλή. Η νομοθεσία, όπως μας εξήγησε η κ. Παπαμιλτιάδη, θα περιλαμβάνει πρόνοιες και για τις μεταγραφές των ανήλικων αθλητών.
Σύμφωνα με το κείμενο που διαμορφώνεται, οι μεταγραφές ανηλίκων μέχρι και 15 ετών θα γίνονται χωρίς τη συναίνεση του σωματείου στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Νέοι 16-18

Όσον αφορά νέους 16-18 ετών, ηλικίες στις οποίες ξεκινά η επαγγελματική συμμετοχή στον αθλητισμό, θα μπουν σαφή κριτήρια στη νομοθεσία ώστε όπου δεν παραχωρείται ελευθέρας, να επιτρέπεται η μεταγραφή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες χωρίς συναίνεση του σωματείου. Το αρμόδιο όργανο που θα εξετάζει αυτές τις συνθήκες θα είναι μια επιτροπή μεταγραφών. Κριτήρια που θα μπουν στη νομοθεσία και θα επιτρέπουν τη μεταγραφή χωρίς έγκριση του σωματείου είναι η μετακόμιση του αθλητή σε άλλη επαρχία, η έλλειψη κατάλληλων αθλητικών εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπεται να αθληθεί σωστά κ.λπ. Ως κριτήριο θα μπει στη νομοθεσία και η διαφωνία με παράγοντες του σωματείου ή τον προπονητή ή και ο ισχυρός κλονισμών των σχέσεων του αθλητή με τον προπονητή ή άλλο παράγοντα, κάτι που δημιουργεί ψυχολογική πίεση στα παιδιά. «Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε ένα παιδί 16-17 χρόνων που βιώνει μια ψυχολογική πίεση σε ένα σωματείο να παραμένει εκεί επειδή δεν μπορεί να μεταγραφεί», πρόσθεσε η γ.δ. του ΚΟΑ. Σημειώνοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου διαφωνίες αθλητών με παράγοντες σωματείων ή προπονητές μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά σε αγωνιστική απραξία, σε χάσιμο αγωνιστικής περιόδου και σε χάσιμο υποτροφιών.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομισιόν: Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαίρει άκρας υγείας

Πολίτης News, 19:05 (τελευταία ενημέρωση 19:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαλύεται το ίδρυμα Τραμπ λόγω «σοκαριστικού μοτίβου παρανομίας»

Πολίτης News, 18:54 (τελευταία ενημέρωση 18:54)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναταράξεις για το ενδεχόμενο συνένωσης δήμων με κοινότητες

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 18:37 (τελευταία ενημέρωση 18:37)

Επιστροφή
στην αρχή