Ανοικτό παράθυρο με πρωθυπουργούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Αν και δεν το ανέφερε, είναι προφανές ότι ο ΠτΔ αφήνει ένα ανοικτό παράθυρο για νέα διάσκεψη, στην παρουσία αυτή τη φορά των πρωθυπουργών.

Αν η Τουρκία επιστρέψει στο τραπέζι στο πλαίσιο που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, και το οποίο περιέχει κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση του στρατού, τότε η ε/κ πλευρά είναι ανοιχτή για να περάσει η διαπραγμάτευση για την ασφάλεια σε επίπεδο πρωθυπουργών, ήταν το ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την ψεσινή διάσκεψη Τύπου για τους λόγους αποτυχίας της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά και για τα επόμενα βήματα της πλευράς μας.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Π» ποιος θα ήταν ο κίνδυνος να αποφασιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ασφάλεια με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών μετά το Κραν Μοντανά, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως τυχόν αποτυχία σε τέτοιο επίπεδο θα ήταν και το οριστικό ναυάγιο της διαδικασίας. Διευκρινίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως για να περάσει η διαδικασία στο επίπεδο των πρωθυπουργών «θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία στον τερματισμό του δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων», διασύνδεση την οποία είχαν ζητήσει τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Δεν μπορούσε, σημείωσε ακόμα, να αφεθεί το θέμα του στρατού να συζητηθεί σε άλλο χρόνο.

Αν υπήρχε αυτή η συμφωνία, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κανένας δεν θα αρνείτο, όπως του είχε μεταφέρει και ο Αλέξης Τσίπρας, να έρθει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Κραν Μοντανά εφόσον ξεκαθάριζε η αβεβαιότητα που επικρατούσε μέχρι την ώρα της επικοινωνίας τους κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Κληθείς να σχολιάσει νωρίτερα προς τα πού θα κινηθεί το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και γιατί δεν έγιναν σχετικές αναφορές από τον γ.γ., ο κ. Αναστασιάδης απέδωσε την προσεκτική στάση του Αντόνιο Γκουτέρες στην προσπάθεια να μείνει ανοικτή η προσπάθεια για λύση εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Στη διπλωματική γλώσσα, σημείωσε, λέγεται ό,τι χρειάζεται. Σε άλλη ερώτηση, πάντως, ο ΠτΔ επεσήμανε πως είναι καθαρό ότι η ευθύνη δεν είναι δική μας, αλλά όσων θέλουν, εννοώντας την Τουρκία, «να επεκτείνουν την κυριαρχία τους» σε ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ.

Εκτός παραμέτρων

Η οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό που κινείται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ μπορεί να βοηθήσει μόνο όσους -όπως η Τουρκία- μιλούν για λύση εκτός των παραμέτρων του διεθνούς οργανισμού και σχέδια Β’ ή Γ’, υπογράμμισε ακόμα ο Πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται και τα όσα ακούγονται περί εναλλακτικών στρατηγικών.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγή στρατηγικής και ανέφερε πως αναμένει οι θέσεις αυτές να εξηγηθούν στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, «ώστε να γνωρίζουμε όλοι πέρα από την επικεφαλίδα της πρότασης τι είναι το περιεχόμενο». Η ε/κ πλευρά επιμένει, πρόσθεσε, σταθερά στη λύση που επιδιώκεται εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Άκυρη η πρόταση

Ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε ακόμα να απαντήσει στις επικρίσεις πως οι προτάσεις που κατέθεσε στις 5/7 για να ανατρέψει το αδιέξοδο μένουν στο τραπέζι, κάνοντας λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς. Επεσήμανε πως η τουρκική πλευρά δεν τήρησε τα σημαντικότερα στοιχεία του πλαισίου και των προτεραιοτήτων Γκουτέρες, υποσχόμενη πράγματα που δεν τήρησε, και πως αντιθέτως οι ε/κ προτάσεις είναι άρρηκτα δεμένες με τα συμπεράσματα του γ.γ. του ΟΗΕ. Η πρόταση έγινε με συγκεκριμένους όρους, επανέλαβε, που δεν τηρήθηκαν, για αυτό και αποσύρθηκε.

Κάλτσες και πουκάμισα

Ο Πρόεδρος δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτημα για το αν θα είναι υποψήφιος, αναφέροντας πως μπλέξανε οι κάλτσες με τα πουκάμισα, καθώς η διάσκεψη αφορούσε το Κυπριακό. Επίσης, σημείωσε πως η σιωπή του αποτελεί απάντηση για τη στάση Άιντε και Βρετανών.

Τρεις όροι και διεθνής εκστρατεία

Τρεις όρους έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να εμπλακεί σε μια νέα διαπραγμάτευση η οποία, όπως σημείωσε, πρέπει να κινείται εντός των παραμέτρων του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Αυτοί είναι:

  • Τερματιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης οι Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος επέμβασης.
  • Εξευρεθεί αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης υλοποίησης της λύσης, με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε υποβάλει.
  • Συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων με βάση την πρόταση που έχουμε υποβάλει.

«Θέλω να επαναλάβω πως στόχος και σκοπός μας μέσα από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει είναι η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, απαλλαγμένου από τις όποιες εξαρτήσεις τρίτων χωρών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος, και πρόσθεσε: «Ενός σύγχρονου, απόλυτα εναρμονισμένου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κράτους που θα δίδει την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης και προοπτικής για το μέλλον για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του».

Ως προς τα επόμενα βήματα, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση τις επόμενες των ημερών αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης των ηγετών ξένων χερών, των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με προσωπικές επιστολές του ιδίου, αλλά και δραστηριοποίηση του συνόλου των διπλωματικών αποστολών.». Και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, σε διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, θα χαράξουμε την πάρα πέρα πορεία».

Τα γνωστά

Ως προς την εξέλιξη της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα όσα -λίγο έως πολύ- έγιναν γνωστά τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τις διαρροές που έγιναν από την ε/κ πλευρά. Παρουσίασε την τουρκική και τ/κ θέση στο θέμα, για να αποδείξει ότι σε κανένα στάδιο της διαπραγμάτευσης δεν ανταποκρίθηκαν στο πλαίσιο που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ. Η θέση Τσαβούσογλου περιελάμβανε:

  • Η Συνθήκη Εγγύησης θα συνεχίσει να ισχύει και θα επεκταθεί και στις συνιστώσες πολιτείες χωριστά.
  • Η Συνθήκη Συμμαχίας θα συνεχίσει να ισχύει, αλλά θα καταργηθεί το τριμελές στρατηγείο.
  • Τα τουρκικά στρατεύματα θα μειωθούν σημαντικά με την έναρξη εφαρμογής της λύσης και μετέπειτα θα μειωθούν σε αντίστοιχο αριθμό με αυτό των ελληνικών στρατευμάτων, μέχρι να φτάσουν σε συμφωνημένο αριθμό.
  • Η εφαρμογή της λύσης θα επιβλέπεται από μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν με έναν εκπρόσωπο η Τουρκία, η Βρετανία και η Ελλάδα, ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ένας εκπρόσωπός από κάθε συνιστώσα πολιτεία, και ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα προεδρεύει, με ρητή αναφορά σε αποκλεισμό συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απελάθηκε από την Τουρκία Ολλανδέζα ανταποκρίτρια

Πολίτης News, 11:28 (τελευταία ενημέρωση 11:28)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για ποιους 20 αξιωματούχους προορίζονται οι νέες λιμουζίνες

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 11:12 (τελευταία ενημέρωση 11:12)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κύπριος επιστήμονας που έριξε φως στα μυστικά του πλανήτη Δία

Πολίτης News, 10:53 (τελευταία ενημέρωση 10:53)

Επιστροφή
στην αρχή