Ανοικτό Παν. Κύπρου: Προβληματικές Διαδικασίες πρόσληψης ακαδημαϊκών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη διαφάνειας στα κριτήρια μοριοδότησης τα οποία εφαρμόζονται στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για τις προσλήψεις μελών ΣΕΠ.

Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας 

 

 

Η δημοσίευση των προσληφθέντων μελών ΣΕΠ (Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού) στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 στην ιστοσελίδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου φέρνει στο προσκήνιο σωρεία προβλημάτων που απασχολούν τους νέους ακαδημαϊκούς σχετικά με τις συνθήκες και τους  όρους εργοδότησης τους.

Συγκεκριμένα το  Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚ) λειτουργεί στη λογική του ΣΕΠ, δηλαδή ακαδημαϊκού προσωπικού που προσλαμβάνεται με δεκαμηνιαίες συμβάσεις, με εκμίσθωση υπηρεσιών, σε υπόσταση αυτοεργοδοτούμενου, χωρίς συμβολή του εργοδότη στην κοινωνική ασφάλιση του εργαζόμενου. Ο μισθός όχι μόνο είναι χαμηλός, αλλά κυρίως δεν είναι σταθερός αφού εξαρτάται από τον αριθμό των φοιτητών που εγγράφονται στο κάθε μάθημα και μπορεί άρα να περιοριστεί στα 300 ευρώ μηνιαίως ακάθαρτα.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη διαφάνειας στα κριτήρια μοριοδότησης τα οποία εφαρμόζονται στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για τις προσλήψεις μελών ΣΕΠ. Εάν και εφόσον εφαρμόζεται σύστημα μοριοδότησης (π.χ  το κριτήριο διαθεσιμότητας του υποψηφίου κατά την περίοδο απασχόλησης), τότε τα κριτήρια μοριοδότησης πρέπει να είναι ξεκάθαρα και τα αποτελέσματα πρέπει να δημοσιεύονται έγκαιρα, πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Το ΑΠΚ δηλώνει να εφαρμόζει πολιτική χρονικού περιορισμού 3 ετών στις θέσεις ΣΕΠ, θέση με την οποία η ΔΕΔΕ διαφωνεί. Θεωρούμε ότι αν ο στόχος είναι να δίνονται ευκαιρίες εργοδότησης σε περισσότερους νέους ακαδημαϊκούς, όπως ρητορικά δηλώνεται, αυτό μπορεί να γίνει κάλλιστα με τον αποκλεισμό ή έστω τον περιορισμό στην απασχόληση ατόμων που ήδη κατέχουν μόνιμες θέσεις σε πλήρη απασχόληση εκτός ΑΠΚ.

Εντούτοις, στην πραγματικότητα οι πρακτικές πρόσληψης που εφαρμόζονται στο ΑΠΚ προωθούν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή την εργοδότηση ατόμων που κατέχουν οργανικές θέσεις, σε πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, ιδιαίτερα της Ελλάδας, αλλά και άλλες μόνιμες θέσεις, ακόμα και στη δημόσια υπηρεσία, ενώ νέοι ακαδημαϊκοί με ανταγωνιστικά βιογραφικά που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο αποκλείονται από αυτό τον χώρο εργασίας. Το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής: πώς ακριβώς λειτουργεί το κριτήριο της διαθεσιμότητας του υποψηφίου αφού νέοι ακαδημαϊκοί που εργάζονται ως ωρομίσθιοι με μόνο ορισμένες ώρες διδασκαλίας τη βδομάδα, για ορισμένους μήνες του χρόνου και με εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ετησίως δεν προσλαμβάνονται, αλλά αντί αυτών προσλαμβάνονται άτομα που κατέχουν οργανικές θέσεις με διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα πλήρους απασχόλησης;

Η Συντεχνία ΔΕΔΕ εκπροσωπεί τους νέους ακαδημαϊκούς της Κύπρου και θεωρεί χρέος της Πολιτείας να λογοδοτήσει στην κυπριακή κοινωνία και στους ίδιους τους νέους για τις πρακτικές που εφαρμόζει το ΑΠΚ: την έλλειψη διαφάνειας των κριτηρίων στις προσλήψεις, τον τριετή χρονικό περιορισμό που ουσιαστικά αντικρούει τη λογική επιλογής ακαδημαϊκού προσωπικού με βάση ακαδημαϊκά προσόντα, και την αυθαίρετη εφαρμογή καθαρά τυπικών προτεραιοτήτων που τελικά οδηγούν στην πρόσληψη αυτών που δεν έχουν ανάγκη να δημιουργήσουν συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης στον ακαδημαϊκό χώρο εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΕΔΕ έχει ως πρωταρχικό στόχο να σταματήσει την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας εντός του κυπριακού ακαδημαϊκού χώρου διδασκαλίας και έρευνας, προωθώντας την ορθή αξιοποίηση των νέων επιστημόνων της Κύπρου, κομβικής σημασίας τόσο για τους ίδιους τους νέους/ες όσο και την ίδια την ανάπτυξη, οικονομική και πολιτισμική της κοινωνίας.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κατάπιε» αμάσητα τα Ξεροτήανα το ΕΛΑΜ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, 17:10 (τελευταία ενημέρωση 17:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κύπρος την επομένη της εισβολής σε ντοκιμαντέρ του 1976

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 17:05 (τελευταία ενημέρωση 17:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στα κατεχόμενα -Από έκρηξη νάρκης έχασε τη ζωή του ο 13χρονος

Πολίτης News, 17:05 (τελευταία ενημέρωση 17:05)

Επιστροφή
στην αρχή