Ανοίγει ο δρόμος για ψηλά κτήρια μέχρι είκοσι ορόφους και στην Πάφο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

H πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου τάσσεται υπέρ της ανέγερσης ψηλών κτηρίων στα δημοτικά όρια της Πάφου ακόμη και σε περιοχές που δεν προβλέπεται

Παρά τον προβληματισμό και την ανησυχία που επικρατεί στη Λεμεσό για τις άδειες που δόθηκαν για την ανέγερση ψηλών κτηρίων, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Πάφου τάσσεται υπέρ αυτού του είδους την οικιστική ανάπτυξη. Το θέμα απασχόλησε χθες βράδυ την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει πρακτικά της πολεοδομικής επιτροπής η οποία άναψε ουσιαστικά το πράσινο φως για την ανέγερση ψηλών κτηρίων πέραν των περιοχών που προβλέπονται στο τοπικό σχέδιο της Πάφου. Πρόκειται για κτήρια από 11 μέχρι 20 ορόφους τα οποία αιτήθηκαν μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης γης. Οι αιτήσεις αφορούν άδειες για τρία κτήρια στην τουριστική περιοχή βόρεια της Ποσειδώνος και ένα κτήριο στη δυτική πλευρά της τουριστικής περιοχής στη λεωφόρο Τάφοι των Βασιλέων. Οι υπόλοιπες αιτήσεις αφορούν ψηλά κτήρια στο κέντρο της πόλης, στη λεωφόρο Ελλάδος και στην περιοχή του νοσοκομείου.


Πριν τη συνεδρίαση το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Χατζημιτσιής είχε ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης επικαλούμενος την έλλειψη ενημέρωσης για τις διαβουλεύσεις του δημάρχου Πάφου και του δημοτικού μηχανικού με την Πολεοδομία. Στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Χατζημιτσιής υποστήριζε επίσης ότι δεν προηγήθηκε οποιαδήποτε μελέτη πολεοδομικών, περιβαλλοντικών, χωροταξικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων από την ανέγερση ψηλών κτηρίων. Ο κ. Χατζημιτσιής χαρακτηρίζει επίσης ύποπτη και επικίνδυνη την προώθηση της διαδικασίας για την έκδοση των σχετικών αδειών και ζητούσε την αναβολή της συνεδρίασης.

Το πρώτο κτήριο που εξασφάλισε τη συγκατάθεση του Δήμου Πάφου προς την Πολεοδομία θα ανεγερθεί στην τουριστική περιοχή βόρεια της Ποσειδώνος και θα είναι έντεκα ορόφων

Επιχειρήματα


Από την πλευρά της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν δεν αλλοιώνουν τον πολεοδομικό χαρακτήρα της πόλης και ότι κτήρια μέχρι 20 ορόφους είναι εντός του φυσιολογικού πλαισίου. Επιπρόσθετα τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν απαραίτητες μελέτες σκίασης και σε καμιά περίπτωση δεν αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης. Πριν από λίγες μέρες ο πρώην γραμματέας του ΕΤΕ στην Πάφο Γιάννης Κουτσόλαμπρος παρουσίασε σε μακέτα πώς θα ήταν το κέντρο της Πάφου αν στη θέση των τετραώροφων κτηρίων στα οποία στεγάζονται τα κυβερνητικά κτήρια ανεγειρόταν ένα μόνο κτήριο 16 ορόφων. Αναφέρθηκε επίσης στο εξαώροφο ξενοδοχείο που ανεγείρεται δίπλα από την παραλία του ΣΟΔΑΠ, το οποίο αν ήταν σε διπλάσιο ύψος θα άφηνε ελεύθερη τη μισή από την έκταση που καταλαμβάνει. Βάσει της διαδικασίας που θεσπίστηκε για την έκδοση αδειών ανέγερσης ψηλών κτηρίων απαιτείται η έγκριση από την Πολεοδομία αφού προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των τοπικών πολεοδομικών αρχών.


Επιστροφή
στην αρχή