«Βρετανικό» και νόμιμο το χαλλούμι - Πώς χάσαμε το εμπορικό σήμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η ιδιωτική εταιρεία, εγγεγραμμένη στη Βρετανία, John & Pascalis LTD διεκδίκησε δικαστικώς το εμπορικό σήμα για το χαλλούμι… και το κέρδισε

Την πάθαμε με το χαλλούμι στην Αγγλία. Το Υπουργείο Εμπορίου «ατύχησε» λόγω της αδράνειας και της ανευθυνότητας που κάποιοι φαίνεται να επέδειξαν στο να υποστηρίζουν το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού στην Αγγλία. Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί το εμπορικό σήμα και μαζί να κινδυνεύουν να χαθούν και κάποιες από τις εξαγωγές μας. Γκάφα ολκής, λοιπόν, με ένα προϊόν που «φέρνει» στο νησί πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το νέο χαστούκι ήρθε στις 28 Νοεμβρίου με την απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου, το οποίο τελικά δεν έκανε αποδεκτά τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Εμπορίου για να δικαιολογήσει τη μη έγκαιρη υποβολή εγγράφων, έτσι ώστε να μην σταματήσει την αίτηση που υπέβαλε η ιδιωτική εταιρεία JOHN & PASCALIS LIMITED, η οποία είχε ζητήσει την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος.

Όπως υποστήριξε η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου, σημαντικά έγγραφα δεν έφθασαν έγκαιρα στο υπουργείο, αφού σημειώθηκε καθυστέρηση στην αλληλογραφία, και έτσι το εμπορικό σήμα χάθηκε. Το αγγλικό δικαστήριο «έδωσε» το εμπορικό σήμα στην ιδιωτική εταιρεία, η οποία πλέον θα μπορεί να το χρησιμοποιεί στην Αγγλία. Όμως, όπως μας ανέφεραν από το Υπουργείο Εμπορίου, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας το κοινοτικό εμπορικό σήμα, το οποίο έχουμε κατοχυρώσει από το 2000 και το οποίο έχει την ίδια ισχύ με το εμπορικό σήμα.

Ωστόσο, φαίνεται πως έχουμε χάσει ένα ισχυρό όπλο που είχαμε στα χέρια μας, αφού με την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος το Υπουργείο Εμπορίου μπορούσε να εμποδίζει και να σταματά κάθε προσπάθεια από ιδιωτική εταιρεία που προσπαθούσε να πλασάρει στην αγορά χαλλούμια δικής της παρασκευής.

Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Εμπορίου και ο υπουργός Γεωργίας, ενώ η Νομική Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης.

 Διαβάστε επίσης: Υπ.Εμπορίου: Έρευνα για την υπόθεση εμπορικού σήματος χαλλουμιού

Πόλεμος μετά την ήττα

Μιλώντας στον «Π» η διευθύντρια της υπηρεσίας Εμπορίου Νέλλη Κουλία ανέφερε πως είναι ασφαλώς αρνητική εξέλιξη η απώλεια του εμπορικού σήματος, ωστόσο δεν αναμένεται πως θα επηρεαστούν σημαντικές οι εξαγωγές μας. Διότι, εκτός από το εμπορικό σήμα, έχουμε κατοχυρώσει και το κοινοτικό σήμα.

Όπως μας είπε η κ. Κουλία, το Υπουργείο Εμπορίου μπορεί να αντιμετωπίσει υποθέσεις που σχετίζονται με την εκμετάλλευση του ονόματος του χαλλουμιού χρησιμοποιώντας το κοινοτικό σήμα.

«Γύρω στις 100 υποθέσεις που αφορούν παράνομη εκμετάλλευση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού χειριζόμαστε με τους νομικούς μας συμβούλους αυτή την περίοδο. Γίνεται μια μεγάλη μάχη για να προστατευτεί το χαλλούμι. Ασφαλώς και το γεγονός ότι έχουμε χάσει το εμπορικό σήμα είναι μία αρνητική εξέλιξη, όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως κανείς δεν μπορεί να παράγει χαλλούμι εκτός Κύπρου και χωρίς να τηρεί το πρότυπο», σημείωσε η κ. Κουλία, και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία, η οποία κέρδισε το εμπορικό σήμα, διαθέσει προϊόν χρησιμοποιώντας το όνομα χαλλούμι, το Υπουργείο Εμπορίου θα την κυνηγήσει με όλα τα νομικά όπλα που έχει στα χέρια του, και σε αυτό θα βοηθήσει το κοινοτικό εμπορικό σήμα.

«Διότι, με το κοινοτικό εμπορικό σήμα έχουμε το δικαίωμα προστασίας του χαλλουμιού και λήψης νομικών μέτρων. Επίσης, μετά το Brexit το κοινοτικό σήμα αυτόματα μετατρέπεται σε εμπορικό σήμα Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν ένα ισχυρό όπλο, γι’ αυτό και δόθηκαν οδηγίες για να υποβληθεί έφεση κατά της απόφασης, ενώ έχει υποβληθεί εκ νέου αίτηση για εγγραφή του εμπορικού σήματος στην Αγγλία», σημείωσε.

Η κ. Κουλία τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να παράξει χαλλούμι εκτός Κύπρου, ούτε οι παραγωγοί που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια από το αρμόδιο υπουργείο.

«Τώρα θα δοκιμαστεί και η ισχύς του κοινοτικού σήματος. Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση», ανέφερε.

Πώς χάσαμε το εμπορικό σήμα

Το όλο θέμα ξεκίνησε στις 22/12/2017 όταν η εταιρεία Γιάννος & Πασχάλης Λτδ υπέβαλε τρεις ξεχωριστές αιτήσεις για να ακυρώσει ή να ανακαλέσει το εμπορικό σήμα που είχε κατοχυρωθεί στην Κύπρο. Το IPO (Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας) πληροφόρησε το Υπουργείο Ενέργειας ότι υποβλήθηκαν οι αιτήσεις, ενώ με επιστολή του στις 26 Ιανουαρίου του 2018 εξηγούσε ότι το υπουργείο είχε δύο μήνες για να υποβάλει «αντισταθμιστική δήλωση», καθιστώντας σαφές πως εάν δεν κατατεθεί εντός της προθεσμίας, η κατοχύρωση του σήματος κηρύττεται άκυρη. Τα αποδεικτικά στοιχεία από το υπουργείο δείχνουν ότι η επιστολή παραλήφθηκε από το υπουργείο στις 9 Φεβρουαρίου και δόθηκε η εντολή να διαβιβαστεί η επιστολή στη Νομική Υπηρεσία. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να μην υποβληθεί κανένα έντυπο.

Ακολούθησε μία νέα επιστολή στις 5 Απριλίου του 2018, εξηγώντας πως χωρίς έντυπο η κατακύρωση του σήματος θα θεωρηθεί άκυρη. Επίσης θα έπρεπε να δοθούν γραπτώς οι όποιες διαφωνίες και να ζητηθεί ακρόαση πριν από τις 19 Απριλίου. Το υπουργείο παρέλαβε την επιστολή στις 26 Απριλίου και έφθασε στο σωστό γραφείο στις 9 Μαΐου. Και επειδή λοιπόν δεν κατατέθηκε κανένα έντυπο και δεν δόθηκε καμία απάντηση, η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος κηρύχθηκε άκυρη και ζητήθηκε διαγραφή από το μητρώο. Στις 30 Μαΐου κατατέθηκε έφεση για ακύρωση της απόφασης και στις 18 Ιουλίου κατατέθηκαν πρόσθετα στοιχεία για τη μη συμπλήρωση των στοιχείων. Παρά λοιπόν την υποβολή της αίτησης έφεσης και όλων των εξηγήσεων, οι δικηγόροι της IPO παρουσίασαν πολλά παραδείγματα από εταιρείες που έχασαν παρόμοιες υποθέσεις λόγω κακών χειρισμών, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να καταλήξει σε απόρριψη της αίτησης και η Κύπρος να χάσει το εμπορικό της σήμα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτική διοίκηση διαστήματος συστήνει ο Τραμπ

Πολίτης News, 18.12.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβλήθηκε η ανακοίνωση της ποινής του πρώην συμβούλου του Τραμπ

Πολίτης News, 18.12.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτό είναι το «ενιαίο σύστημα αξιολόγησης μαθητή»

Πολίτης News, 18.12.2018

Επιστροφή
στην αρχή