Αγγεία μέχρι διαστημόπλοια.. Οι προτάσεις για το νέο κυπριακό μουσείο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Δεν εξέλειπε η φαντασία από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το νέο Κυπριακό Μουσείο. Δείτε το φωτορεπορτάζ

Με έμπνευση από την αρχαία κυπριακή αγγειοπλαστική, τον νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας, το βουνό του Πενταδακτύλου αλλά και από το ίδιο το... σχήμα της Κύπρου, 129 αρχιτεκτονικά γραφεία και αρχιτέκτονες ανταποκρίθηκαν στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το νέο Κυπριακό Μουσείο, τα βραβεία του οποίου απένειμε την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Από τις 129 προτάσεις που υποβλήθηκαν οι τέσσερις ήταν άκυρες, ενώ από τις λοιπές 125 πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι επτά (προκαλώντας αναστάτωση ανάμεσα στους Κύπριους αρχιτέκτονες καθώς ουδείς Κύπριος περιλαμβανόταν στους φιναλίστ), με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ήδη γνωστό: τον διαγωνισμό κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο XZA architects της Ελληνίδας αρχιτέκτονα Θεώνης Ξάνθη, η οποία βρέθηκε στην Κύπρο με την ομάδα της και παρέλαβε από τον ΠτΔ το Α' βραβείο του διαγωνισμού.

Οι 125 προτάσεις που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό για το νέο Κυπριακό Μουσείο, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία παρουσιάστηκαν σε έκθεση. 

Η έκθεση φωτίζει τις αρχιτεκτονικές εμπνεύσεις ανά το παγκόσμιο, καθώς μερικές οργιάζουν, άλλες, δε, δεν είχαν τον στοιχειώδη επαγγελματισμό να τοποθετήσουν στα σχέδιά τους κυπριακά εκθέματα.

Έτσι, σε μια πρόταση είδαμε να φιγουράρει στον εξωτερικό χώρο του προτεινόμενου μουσείου η γλυπτή "Αράχνη" της Λουίζ Μπουρζουά και σε μια δεύτερη, στον εσωτερικό χώρο του προτεινόμενου μουσείου, ένα μάλλον αφρικανικής παρά κυπριακής προέλευσης έκθεμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η επιλογή της κριτικής επιτροπής που κλήθηκε να κρίνει τις προτάσεις δεν πρέπει να ήταν δύσκολη. Υπήρχαν ωστόσο και πολύ καλές προτάσεις, που προφανώς δεν έκαναν εύκολη τη δουλειά των ιθυνόντων.

Σε άλλες περιπτώσεις, κυκλικά κτήρια εμπνευσμένα από τον οικισμό της Χοιροκοιτίας, πυραμίδες με έμπνευση από τις κορφές του Πενταδακτύλου ή... διαστημόπλοια από το μέλλον προσγειώθηκαν στον χώρο του παλιού νοσοκομείου Λευκωσίας (έναντι της Βουλής των Αντιπροσώπων) όπου θα ανεγερθεί το μουσείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό τον χώρο θα αναπαλαιωθεί ένα από τα δύο πετρόκτιστα κτήρια που προϋπήρχαν ως μέρος του νοσοκομείου και θεωρείται διατηρητέο.

Ιδιαίτερα εμπνευσμένη ήταν μια πρόταση που πρότεινε την υπερύψωση του πετρόκτιστου κτηρίου! Υπερβολικό σαφώς, αλλά ήταν μια από τις λίγες προτάσεις που μπήκαν στον κόπο να συνδέσουν το υφιστάμενο κτίσμα με το νέο κτήριο.

Οι επτά

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο που κέρδισε το Α' βραβείο ήταν οπωσδήποτε μια καλή και μάλλον ασφαλής επιλογή. Πρόκειται για μια εγκατάσταση η οποία "θα ζωογονήσει και θα εμπλουτίσει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Λευκωσίας και θα αποτελέσει το νέο της τοπόσημο", ανέφερε σε συνέντευξή της στον "Π" η Θεώνη Ξάνθη αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Το βραβευμένο κτήριο διαθέτει πολύ υψηλές και σύγχρονες τεχνολογικές, λειτουργικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θα εφαρμοστούν σε τρεις ανεξάρτητους "αιωρούμενους" όγκους, οι οποίοι θα στεγάσουν τις τρεις ενότητες της μόνιμης έκθεσης του μουσείου.

Η πρόταση της Θεώνης Ξάνθη ήταν μεν η βραβευμένη, αλλά όχι τόσο εντυπωσιακή όσο δύο άλλες προτάσεις από τις επτά φιναλίστ: αφενός του μόλις 28 ετών Ισπανού αρχιτέκτονα και μουσικού Pedro Pitarch Alonso, ο οποίος δημιούργησε μια ρετρο-φουτουριστική πολιτεία, η λεπτομέρεια της οποίας είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη.

Εντυπωσιακή είναι και η πρόταση του, επίσης ισπανικού, αρχιτεκτονικού γραφείου Gilbartolome Architectural Design Workshop SL, το οποίο με έμπνευση από την αρχαία κυπριακή αγγειοπλαστική πρότεινε ένα φουτουριστικό κτήριο που, πάντως, θα προσέλκυε το διεθνές αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Με το πέρας του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το νέο Κυπριακό Μουσείο, αναμένεται πια η έγκριση του κονδυλίου -ύψους 50 εκατ. ευρώ- για την υλοποίηση της Α' φάσης του έργου. Η αποδέσμευση του κονδυλίου δεν αναμένεται να γίνει μέσα στο 2017, αλλά το 2018. Απ' εκεί και πέρα, είναι πια θέμα πολιτικής βούλησης το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για να έχουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα έτοιμο το νέο Κυπριακό Μουσείο.

 


Επιστροφή
στην αρχή