Βαθμολογία UEFA: Μάχη Κύπρου – Ελλάδας στον ορίζοντα!

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ UEFA

Είναι πιθανόν, εφόσον η διαφορά μας δεν διευρυνθεί φέτος κατά πολύ, του χρόνου η χώρα μας να διεκδικήσει πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο ενόψει 2021

Πριν από λίγες μέρες είχαμε αναλύσει τα δεδομένα που αφορούν τη βαθμολογία της Κύπρου στην UEFA για την πενταετία 2014/15 – 2018/19, η οποία θα καθορίσει τις ευρωπαϊκές συμμετοχές της σεζόν 2020/21.

Τα κυριότερα στοιχεία που είχαν προκύψει ήταν αφενός το ότι η Κύπρος δεν μπορεί να πέσει κάτω από τη 18η θέση την οποία κατέχει τώρα, αφετέρου το ότι έχουμε κάποιες ελπίδες να ανέβουμε στην -πιο συμφέρουσα- 17η θέση, με την οποία οι ομάδες μας στην Ευρώπη θα παραμείνουν μεν τέσσερις, όμως θα «κερδίσουν» κάποιους προκριματικούς γύρους.

Ο μεγαλύτερος στόχος που διαχρονικά μπορούμε να έχουμε ως Κύπρος, είναι η 15η θέση, που προσφέρει πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο και διπλή παρουσία στο Champions League. Στην πενταετία που ολοκληρώνεται φέτος και καθορίζει το 2020/21, δεν υπάρχουν ελπίδες για τη χώρα μας, όπως προκύπτει από την προηγούμενη ανάλυσή μας.

Βαθμολογία UEFA: Οριστικά κάτω μας η Σερβία – Κροατία ερχόμαστε!

Παρ’ όλα αυτά, η Κύπρος έχει κάποιες, έστω λίγες, πιθανότητες, να πάρει τη 15η θέση στη βαθμολογία της πενταετίας 2015/16 – 2019/20, που θα καθορίσει τις συμμετοχές της σεζόν 2021/22. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, είναι ότι στον… ορίζοντα, ενόψει δηλαδή της επόμενης σεζόν (2019/20), διαφαίνεται μια πιθανή μάχη ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα!

Καταρχάς, όπως φαίνεται στον πρώτο πίνακα, στην πενταετία που ολοκληρώνεται φέτος η Κύπρος είναι όπως αναφέραμε 18η, προς το παρόν με 22.675 βαθμούς, ενώ η Ελλάδα είναι 14η, με 25.600 βαθμούς. Σε αυτούς τους βαθμούς θα προστεθούν βεβαίως όσοι πάρουν οι ομάδες των δύο χωρών στη φάση των ομίλων ή και παραπέρα.

Στη βαθμολογία της πενταετίας που θα ολοκληρωθεί του χρόνου όμως (2015/16-2019/20), η Κύπρος θα κάνει σημαντικό άλμα, καθώς θα αφαιρεθεί η κακή για εμάς σεζόν 2014/15, στην οποία πήραμε μόλις 3.300 βαθμούς. Αντιθέτως, θα αφαιρεθούν καλές σεζόν για Ελλάδα, Ελβετία και Κροατία, κάτι που συμφέρει στη χώρα μας.

Έτσι, κοιτάζοντας στον δεύτερο πίνακα τη (λειψή) βαθμολογία της πενταετίας 2015/16 – 2019/20, στην οποία εκκρεμεί το υπόλοιπο της φετινής σεζόν αλλά και ολόκληρη η επόμενη (2019/20), αντιλαμβανόμαστε πως η Κύπρος βρίσκεται στη 16η θέση, πάνω πλέον από Κροατία (20ή) και Ελβετία (18η), αλλά και σε απόσταση… αναπνοής από τη 15η Ελλάδα (-0.025β.) και τη 14η Τσεχία (-0.425β.)!

Η διαφορά μας από Ελλάδα και Τσεχία είναι τόσο αμελητέα, που από την πρώτη μπορεί να καλυφτεί με μία ισοπαλία περισσότερη, ενώ από τη δεύτερη με μία νίκη.

Υπενθυμίζουμε τον τρόπο βαθμολόγησης: Στα προκριματικά οι νίκες δίνουν 1.000 βαθμούς και οι ισοπαλίες 500, ενώ στους ομίλους οι βαθμοί διπλασιάζονται (2.000 οι νίκες, 1.000 οι ισοπαλίες). Οι χώρες παίρνουν αυτούς τους βαθμούς διαιρούμενους με τον αριθμό των αρχικών εκπροσώπων τους στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, η Κύπρος ξεκίνησε φέτος με τέσσερις ομάδες, άρα για κάθε νίκη της ΑΕΚ ή του Απόλλωνα στους ομίλους θα παίρνουμε 500 βαθμούς (2.000 / 4), ενώ για κάθε νίκη δικών τους ομάδων, η Ελλάδα και η Τσεχία (ξεκίνησαν με πέντε) θα παίρνουν 400 βαθμούς (2.000 / 5).

Παράλληλα, η πρόκριση στη φάση ομίλων του Champions League προσφέρει 4.000 βαθμούς μπόνους, που μεταφράζονται σε 1.000 βαθμούς για τις χώρες που ξεκίνησαν με τέσσερις ομάδες και σε 800 βαθμούς για τις χώρες που ξεκίνησαν με πέντε.

ΝΑ ΜΗΝ «ΚΤΙΣΟΥΝ» ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Με βάση τα σημερινά δεδομένα λοιπόν, η διαφορά μας από τη 15η θέση στη βαθμολογία πενταετίας 2015/16-2019/20 είναι μηδαμινή. Αυτό όμως δεν καθιστά βέβαιο πως η Κύπρος θα διεκδικήσει την επόμενη σεζόν τον μεγάλο στόχο…

Όπως τονίσαμε, απουσιάζουν από αυτή τη βαθμολογία τα αποτελέσματα που θα προκύψουν στο υπόλοιπο της φετινής σεζόν αλλά και στην επόμενη. Αυτό σημαίνει πως, μέχρι τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, Τσεχία και Ελλάδα αναμένεται να διευρύνουν τη βαθμολογική διαφορά τους από την Κύπρο. Ο λόγος είναι ότι αμφότερες έχουν τρεις ομάδες στη φάση των ομίλων, την ώρα που εμείς έχουμε δύο.

Κοιτάζοντας τα δεδομένα του τρίτου πίνακα, εξάγεται το συμπέρασμα πως ακόμη κι αν ΑΕΚ και Απόλλωνας κάνουν καλή πορεία, οι ομάδες των χωρών που κυνηγάμε, όντας και περισσότερες, αναμένεται να μαζέψουν πιο πολλούς βαθμούς και άρα να «ανοίξουν» τη διαφορά.

Ουσιαστικά, το κατά πόσο την επόμενη σεζόν θα διεκδικήσουμε τη 15η θέση, που προσφέρει πενταπλή εκπροσώπηση στην Ευρώπη με διπλή παρουσία στο Champions League, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διευρυνθεί η διαφορά μας από Ελλάδα και Τσεχία μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν.

Αν, για παράδειγμα, η Κύπρος πάρει φέτος ακόμη 2.000 βαθμούς και η Ελλάδα 3.000, με τη συνολική διαφορά πενταετίας (μαζί με το υφιστάμενο -0.025) να φτάνει στους 1.025 βαθμούς, τότε αναμφίβολα θα μπορούμε του χρόνου να διεκδικήσουμε τον μεγάλο στόχο. Αν, όμως, πάρουμε π.χ. 1.000 βαθμούς και Ελλάδα και Τσεχία πάρουν από 4.000, τότε οι δύο χώρες θα μας αφήσουν για τα καλά πίσω τους και οι ελπίδες μας να φτάσουμε κάποια εκ των δύο την επόμενη σεζόν θα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΜΑΣ;

Φυσικά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος της σεζόν 2019/20 να περάσουμε είτε την Ελλάδα, είτε την Τσεχία, αλλά παράλληλα να μας προσπεράσει μία από τις χώρες που βρίσκονται από κάτω μας, με αποτέλεσμα να μην πάρουμε τη 15η θέση!

Το θετικό είναι πάντως ότι, μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν, αναμένεται να διευρύνουμε τη διαφορά μας από τις τρεις εκ των τεσσάρων χωρών που βρίσκονται πιο κοντά μας στη βαθμολογία πενταετίας 2015/16 – 2019/20.

Συγκεκριμένα, όπως βλέπουμε και στον τέταρτο πίνακα, η 17η Σερβία εκπροσωπείται πλέον μόνο από τον Ερυθρό Αστέρα που μάλιστα κληρώθηκε στον πιο δύσκολο όμιλο του Champions League, το 19ο Ισραήλ δεν έχει καμία ομάδα σε ευρωπαϊκό όμιλο, ενώ η 20ή Κροατία έχει μία ομάδα, την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στο Europa League. Η λογική λέει λοιπόν πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν θα διευρύνουμε σίγουρα τη διαφορά μας από Σερβία και Ισραήλ, ενώ πιθανόν να γίνει το ίδιο και με Κροατία.

Όσον αφορά τη 18η Ελβετία, που έχει όπως και εμείς δύο ομάδες σε ομίλους, αλλά η μία είναι σε δύσκολο όμιλο του Champions League, είναι πιθανόν τόσο το σενάριο να μας πλησιάσει, όσο και το σενάριο να «ανοίξουμε» τη διαφορά μας από αυτήν και, αναμφίβολα, πολλά θα κριθούν από τις αναμετρήσεις της ΑΕΚ με τη Ζυρίχη!

Στόχος λοιπόν της Κύπρου είναι στο υπόλοιπο της τρέχουσας σεζόν να διευρύνει τη διαφορά της από τις τέσσερις χώρες που βρίσκονται κοντά μας, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να μας προσπεράσει κάποια εξ αυτών την επόμενη περίοδο (2019/20), που θα κρίνει τις ευρωπαϊκές συμμετοχές της σεζόν 2020/21.

Αν το καταφέρουμε αυτό και παράλληλα στο υπόλοιπο της τρέχουσας περιόδου δεν απομακρυνθούμε αρκετά από Τσεχία και Ελλάδα, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα του χρόνου (2019/20), προσπερνώντας μία από τις δύο, να καταλάβουμε τη 15η θέση, ώστε τη σεζόν 2021/22 να στείλουμε πέντε ομάδες στην Ευρώπη, δύο εκ των οποίων στο Champions League!


Επιστροφή
στην αρχή