Άβυσσος χωρίζει εκπαιδευτικές οργανώσεις και Υπουργείο Παιδείας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Κανένα περιθώριο συνεννόησης υπ. Παιδείας – εκπαιδευτικών οργανώσεων - Ενήμερος ο Πρόεδρος για την επιστολή Χαμπιαούρη..

Βαθαίνει η κρίση στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας, με τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, κάνοντας αρχή από τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στις 28 Αυγούστου, να βρίσκονται προ των πυλών. Με πάσα σοβαρότητα οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ μελετούν και το ενδεχόμενο από τον Σεπτέμβριο να κατέλθουν σε επ’ αόριστον απεργία, ωστόσο είναι ένα θέμα το οποίο θα τεθεί, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος, στα συλλογικά τους όργανα. Με την κάθε πλευρά (Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις) να επιμένει στις δικές της εισηγήσεις, φως στην άκρη του τούνελ, προς το παρόν, δεν φαίνεται. Εξελίξεις πάντως δεν αναμένονται σήμερα ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ, όπως ο «Π» πληροφορείται, δεν υπάρχει πρόθεση για νέα παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ενήμερος για το περιεχόμενο της επιστολής Χαμπιαούρη προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, από τη Δευτέρα μάλιστα. Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση του εκπαιδευτικού κόσμου από την απαντητική επιστολή Χαμπιαούρη, που έφτασε στα χέρια των εκπαιδευτικών οργανώσεων το βράδυ της Τετάρτης, μεταφέρθηκαν στο τραπέζι κοινής συνεδρίασης των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ χθες το πρωί. «Με δεδομένο το αδιέξοδο, που επισφραγίζεται από την απαντητική επιστολή του Υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν έχουν άλλη επιλογή από την ενεργοποίηση των αποφάσεων που έχουν από κοινού ληφθεί στις 23 Ιουλίου 2018», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ. Οι Πρόεδροι των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων έστειλαν το μήνυμα ότι πορεύονται ενωμένοι για την προστασία του δημόσιου σχολείου, ανακοινώνοντας ότι η πορεία διαμαρτυρίας της 28ης Αυγούστου θα ξεκινήσει στις επτά το απόγευμα, από το παλιό ΓΣΠ προς το Προεδρικό Μέγαρο. Η επιστολή του υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη και τα όσα αναφέρονται σε αυτήν «δεν δείχνουν κάποιον ο οποίος επιθυμεί τη λύση των προβλημάτων και την άρση του αδιεξόδου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού στις δικές του δηλώσεις τόνισε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις παραμένουν ενωμένες και συντονισμένες σε όλα τα βήματα, «και αυτό θα διατηρηθεί μέχρι τέλους, στον πολύ κρίσιμο και σοβαρό αγώνα που προδιαγράφεται και σφραγίστηκε με την επιστολή του Κώστα Χαμπιαούρη». Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λυσάνδρου, πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, ανέφερε ότι το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του υπουργού «καθιστά αδύνατη την όποια προσπάθεια εκ μέρους των οργανώσεων για διάλογο».


Πρόβλημα συνεννόησης

 

Στο μεταξύ, μέσα από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι εκπαιδευτικές οργανώσεις και υπουργός Παιδείας δεν μπορούν να συνεννοηθούν, ούτε ακόμη και για το τι ζητά η μια πλευρά από την άλλη. Ο υπουργός λέει ότι έχει ζητήσει από τις οργανώσεις να τοποθετηθούν επί των προτάσεών του και δεν το έχουν πράξει. Από την άλλη, οι οργανώσεις θεωρούν πως έχουν απαντήσει στον υπουργό επί του θέματος αυτού, ξεκάθαρα μάλιστα. Στη δε σύσκεψη του Προεδρικού, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δήλωναν ότι είχε αποφασιστεί το άνοιγμα διαλόγου για τον εξορθολογισμό της παιδείας, ενώ τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούν για αποφάσεις που αφορούν σε διάλογο με αντικείμενο τον διδακτικό χρόνο. Οι οργανώσεις, πάντως, στη χθεσινή κοινή τους ανακοίνωση, αφού χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την απαντητική επιστολή του Υπουργείου Παιδείας, εκφράζουν την πεποίθηση ότι «δεν αφήνει οποιοδήποτε περιθώριο συνεννόησης με τον Κ. Χαμπιαούρη, ο οποίος εμμένει δογματικά στις αρχικές του θέσεις». Είναι αδιανόητο, αναφέρουν, να απορρίπτονται όλες οι εναλλακτικές τους εισηγήσεις, οι οποίες έχουν προταθεί ως αντιστάθμισμα στα μέτρα που αποφάσισε μονομερώς το Υπουργικό Συμβούλιο. Κάνουν επίσης λόγο για «απογοητευτική επιμονή του κ. Χαμπιαούρη να παρερμηνεύει, μεταξύ άλλων, την κοινή απόφαση της συνάντησης του Προεδρικού, και τις παραινέσεις του ΠτΔ για εξεύρεση λύσεων».

Το αγκάθι της κρίσης

H κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, παρουσιάζεται αδιαπραγμάτευτη στο θέμα του εξορθολογισμού των απαλλαγών (μείωση διδακτικού χρόνου). Αναμένουμε, όπως δήλωσε χθες ο κ. Προδρόμου, τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων επί των μέτρων που έχουν ληφθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ωστόσο, απορρίπτουν τα μέτρα αυτά, εξ ου και έχουν προχωρήσει στην κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων, με τις οποίες επίσης «εξοικονομούνται» εκπαιδευτικοί. Στην επιστολή τους προς τον υπουργό, ημερομηνίας 6 Αυγούστου, καταστούν σαφές ότι δεν αποδέχονται τα κυβερνητικά μέτρα και τα παραπέμπουν σε διάλογο τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ωστόσο επέμεινε χθες ότι οι οργανώσεις θα πρέπει να τοποθετηθούν επί των κυβερνητικών προτάσεων και «έδειξε» τη σύσκεψη στο Προεδρικό όπου «συμφωνήθηκε ότι θα γίνει διάλογος για τον εξορθολογισμό του συστήματος των απαλλαγών». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε επίσης την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων ότι «απορρίφθηκαν όλες οι εισηγήσεις τους», λέγοντας ότι ζητήματα που θίγονται στην επιστολή τους προβληματίζουν το υπουργείο, ωστόσο δεν εμπίπτουν στον εξορθολογισμό των απαλλαγών. Κληθείς να αναφέρει εάν ο Πρόεδρος προτίθεται να παρέμβει εκ νέου στα της παιδείας, ανέφερε λακωνικά ότι «ο Πρόεδρος έχει ήδη κάνει την παρέμβασή του». «Από εκεί που είναι», πρόσθεσε, «μπορεί και να επικοινωνεί και να ενημερώνεται από τον υπουργό Παιδείας».

Υπέδειξε τέλος ότι για τη κυβέρνηση ο διάλογος συνεχίζεται, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι στο επίκεντρό του είναι το θέμα των απαλλαγών των εκπαιδευτικών.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλειστά λόγω κακοκαιρίας τα σχολέια σε Αγρό, Λεμύθου και Κάμπο

Πολίτης News, 10:01 (τελευταία ενημέρωση 10:01)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαγωγή μαθητών:Παραδέχθηκε τη νάρκωση των παιδιών ο Νικολάου

Πολίτης News, 09:58 (τελευταία ενημέρωση 09:58)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

PMV Maritime Holdings Ltd: Επίσημη παρουσίαση της Μαρίνας Παραλιμνίου

Πολίτης News, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

Επιστροφή
στην αρχή