Αναζητώντας ισορροπίες στην Τουρκία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ενδέχεται να διοριστεί Αντιπρόεδρος, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στελέχη του ΜΗΡ

Με τους εθνικιστές του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) να εμφανίζονται με μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά τον ρόλο τους στη διακυβέρνηση της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, ενώ οι πιέσεις στην οικονομία συνεχίζονται. Χθες ο Τούρκος Πρόεδρος αναμενόταν να συναντηθεί με τον αρχηγό του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε μια πρώτη επίσημη επαφή ενόψει της σύστασης κυβέρνησης, ενώ στους κόλπους του ΜΗΡ καταγράφεται μεγάλη αισιοδοξία όσον αφορά τον ρόλο του κόμματος.

«Κλειδί» το ΜΗΡ


Ο ίδιος ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι η συμμαχία με το ΑΚΡ θα έχει «κόκκινες γραμμές» των εθνικιστών, δίνοντας έτσι το πρώτο σαφές στίγμα όσον αφορά τη στάση του ΜΗΡ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αλλά και στην ευρύτερη στάση που θα κρατήσουν όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η δύναμη του ΜΗΡ στους κόλπους της κυβέρνησης δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο θα μπορούσε να είναι με το παλιό σύστημα, καθώς ο Πρόεδρος πλέον έχει πολύ διευρυμένες εξουσίες. Ωστόσο, τονίζουν ότι ο Πρόεδρος έχει ανάγκη από μια Εθνοσυνέλευση η οποία να συνεργάζεται μαζί του και να επικυρώνει τις αποφάσεις, κάτι που σαφώς ενισχύσει τον ρόλο του ΜΗΡ. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ενδέχεται να διοριστεί Αντιπρόεδρος, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στελέχη του ΜΗΡ αναμένεται να διοριστούν υπουργοί αλλά και σε θέσεις κλειδιά στο νέο σύστημα διοίκησης που θα αρχίσει να οικοδομείται.Υπερυπουργεία

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει δεκαέξι υπερυπουργεία καθώς και εννέα επιτελεία τα οποία θα λειτουργούν συμβουλευτικά προς τον Πρόεδρο και θα αποτελούν τη σύνδεση ανάμεσα στο Προεδρικό και τα υπερυπουργεία. Υπάρχει η φιλοδοξία η νέα αυτή δομή διοίκησης να είναι πιο ευέλικτη και αποτελεσματική από την προηγούμενη αλλά και να επιτρέπει στον Πρόεδρο να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις που να εκτελούνται.


Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναμένεται να καταργηθεί και να απορροφηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεδομένο θεωρούν στην Τουρκία ότι ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση, και κατά πάσα πιθανότητα με αναβαθμισμένο ρόλο, ενώ ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο και για ακόμα τρία άτομα που είναι πολύ κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο και τα οποία είναι βουλευτές και θα πρέπει να παραιτηθούν. Πρόκειται για τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, τη Φατμά και τον Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, όλοι τους υπουργοί στην προηγούμενη κυβέρνηση, με πολύ στενές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.Ευρωτουρκικά

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα δείχνει τα πρώτα σημάδια των προθέσεων και του ύφους της μετά τις εκλογές, που δεν διαφέρουν από την περίοδο πριν από αυτές. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν αντιμετωπίζει δίκαια και τίμια την Τουρκία, με αφορμή τα αναμενόμενα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αναφέρει στα συμπεράσματά του ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και δεν μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα ή το κλείσιμο άλλων κεφαλαίων, ούτε προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας. Το συμβούλιο «ανησυχεί ιδιαίτερα για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης», ανησυχεί για την επιδείνωση της εξάρτησης και της λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας, καθώς και για τους συνεχιζόμενους περιορισμούς, κρατήσεις και φυλακίσεις πολιτών, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, βουλευτών και πολλών άλλων που ασκούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους.

Σύνοδος με χαμηλές προσδοκίες

 

Με πολύ χαμηλές προσδοκίες για συγκλίσεις και μεγάλα βήματα στο μεταναστευτικό και στην ευρωζώνη ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία γίνεται την ώρα που το ρήγμα ανάμεσα στις χώρες μέλη για το μεταναστευτικό είναι πολύ μεγάλο. Αυτό εκτιμούν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, που σημειώνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση οι χώρες μέλη θα συμφωνήσουν στο ελάχιστο δυνατό. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ είναι το μποϊκοτάζ των χωρών της ομάδας του Βίζενγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό που έγινε πριν τρεις μέρες. Βασικά μέτωπα συζήτησης αναμένεται να είναι οι τρόποι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός προσφύγων στις ακτές της ΕΕ, αλλά και μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες μέλη, καθώς και το μέλλον της Συμφωνίας του Δουβλίνου. Το προσφυγικό έχει αναχθεί πλέον σε μείζον ζήτημα για την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο, όπου η καγκελάριος βρίσκεται κάτω από τεράστιες πιέσεις και έτσι δεν αναμένει κανείς στις Βρυξέλλες να υπάρξει μια ουσιαστικά εποικοδομητική ατμόσφαιρα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Ούτε στα θέματα των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη αναμένονται μεγάλα βήματα, αλλά εκεί υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή» κάτω από την οποία δεν μπορούν πλέον να πέσουν οι χώρες μέλη, και αυτή είναι η Συμφωνία Βερολίνου - Παρισίων, παρόλο που αναμένεται ότι θα ασκηθούν πιέσεις για πιο χαλαρές μεταρρυθμίσεις. Τέλος, στο θέμα της συνέχισης των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, παρόλο που σε γενικές γραμμές υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ιταλία και η Αυστρία ενδέχεται να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψηφίστηκε συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 295 εκ. ευρώ

Πολίτης News, 15:58 (τελευταία ενημέρωση 15:58)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχή για διάλογο Υπουργείου-εκπαιδευτικών οργανώσεων στο πλαίσιο ΜΕΠΕΥ

Πολίτης News, 15:52 (τελευταία ενημέρωση 15:52)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

40 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας γιορτάζει η Costas Tsielepis & Co

Πολίτης News, 15:33 (τελευταία ενημέρωση 15:33)

Επιστροφή
στην αρχή