Αναζητώντας «αγνοούμενους» από τη Μεσαορία

ΑΠΟΨΗ /UNDERGROUND NOTES
Ο αναγνώστης αυτός μας είχε δείξει πριν από τρία χρόνια, στις 2 Αυγούστου 2013, έναν πιθανό τόπο ταφής μεταξύ της Αγυιάς και της Μελούσιας

Sevgul Uludag

caramel_cy@yahoo.com

Τηλ: 99 966518

 

Είμαστε και πάλι στους δρόμους, τις τελευταίες δύο μέρες πάμε στη Μεσαορία και την Καρπασία μαζί με τους λειτουργούς της κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, συναντούμε μάρτυρες και δείχνουμε πιθανούς τόπους ταφής.

Ο πρώτος μας σταθμός το πρωί της Τετάρτης 17 Αυγούστου είναι η Μεσαορία. Σε ένα από τα χωριά εδώ συναντούμε έναν από τους αναγνώστες μου και με τη βοήθειά του πάμε για να συναντήσουμε έναν μάρτυρα.

Είμαστε μαζί με τον Ξενοφώντα Καλλή, τον βοηθό του Ελληνοκύπριου μέλους της κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, και τον Halil Sayin, έναν νεαρό ερευνητή της ΔΕΑ.

Συναντιόμαστε με τον αναγνώστη μου και τον ακολουθούμε στο σπίτι του μάρτυρα.

Νωρίτερα φέτος στη Μόρα, σε ένα μέρος που είχαμε δείξει με έναν άλλο αναγνώστη, βρέθηκαν τα οστά τεσσάρων «αγνοουμένων» Ελληνοκυπρίων. Τώρα, στο σπίτι του μάρτυρα, αυτός ο καινούργιος μάρτυρας λέει: «Δεν θα έπρεπε να ήταν 4 αλλά 15 «αγνοούμενοι» Ελληνοκύπριοι θαμμένοι εκεί. Γιατί δεν μπόρεσαν να τους βρουν; Ίσως τους έθαψαν αλλού; Όμως ξέρουμε ότι υπήρχαν 15 Ελληνοκύπριοι εκεί…»

Ο αναγνώστης μου είναι επίσης από τη Μεσαορία και όταν μου τηλεφώνησε πριν από δύο βδομάδες μιλούσε για τους «αγνοούμενους» Ελληνοκύπριους στην Αγυιά Κεπήρ. Ο αριθμός των «αγνοούμενων» Ελληνοκυπρίων που βρέθηκαν στην Αγυιά ήταν 14 και αυτό έκανε τον αναγνώστη μου να νιώθει πολύ άβολα…

«Ήταν 19 οι Ελληνοκύπριοι που κρατούνταν αιχμάλωτοι και σκοτώθηκαν στην Αγυιά. Ένας Τούρκος αξιωματικός τούς είχε επίσης δώσει για να θάψουν 3 Ελληνοκύπριους που είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο. Άρα οι «αγνοούμενοι» στην Αγυιά πρέπει να είναι 22, αλλά βρήκαν 14. Άρα κάπου εκεί πρέπει να υπάρχουν θαμμένοι ακόμα 8 «αγνοούμενοι» Ελληνοκύπριοι… Δυστυχώς όλοι εκείνοι στην ίδια ηλικία με μένα πεθαίνουν…» είχε πει.

Ο αναγνώστης αυτός μας είχε δείξει πριν από τρία χρόνια, στις 2 Αυγούστου 2013, έναν πιθανό τόπο ταφής μεταξύ της Αγυιάς και της Μελούσιας. Εκεί είχαν κτίσει ένα στρατιωτικό φυλάκιο και το επόμενο πρωί υπήρξε ανταλλαγή πυρών. Μετά δεν έγινε τίποτε. Μετά τις 14 Αυγούστου 1974, κάποιοι Τουρκοκύπριοι πήραν διαταγές να θάψουν τα νεκρά σώματα από τη γύρω περιοχή και χρησιμοποίησαν το χαντάκι για να το κάνουν αυτό.

Κάποιοι Τουρκοκύπριοι από τη Μελούσια γνώριζαν ότι υπήρχε μαζικός τάφος εκεί και κατά καιρούς έρχονταν και έψαχναν για δακτυλίδια ή ρολόγια, αφού η ταφή δεν ήταν βαθιά.

Ο αναγνώστης αυτός άκουσε επίσης ότι δίπλα από την καντίνα του στρατοπέδου στη Λύση υπήρχε ένας τόπος ταφής και μας είχε συναντήσει και μας έδειξε την περιοχή αυτή, όπως επίσης και την περιοχή όπου βρισκόταν το χαντάκι. Ήμασταν μαζί με τους λειτουργούς της κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων έτσι ώστε αυτοί οι πιθανοί τόποι ταφής να ερευνηθούν και να καταγραφούν στον επίσημο κατάλογο για να εκταφούν.

Εκείνες τις μέρες είχα τηλεφωνήσει σε έναν από τους Ελληνοκύπριους φίλους μου από τη Λύση και του είχα ζητήσει να μάθει για το χαντάκι αυτό. Είχε καλούς φίλους στην Αθηένου, έτσι πήγε εκεί και βρήκε το άτομο που είχε σκάψει εκείνο το χαντάκι και δούλεψε πάνω σε έναν χάρτη και μου έστειλε τις συντεταγμένες του χαντακιού. Και εγώ με τη σειρά μου έδωσα τις συντεταγμένες στους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους λειτουργούς της κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για περαιτέρω έρευνες. Έδωσα επίσης τις πληροφορίες για το πού βρισκόταν το χαντάκι αυτό, σε ποιον ανήκε το χωράφι και άλλα παρόμοια πράγματα.

Δεν έγιναν ακόμα εκσκαφές ούτε στο χαντάκι ούτε στη Λύση δίπλα από το στρατόπεδο, έτσι όταν και αν γίνουν εκσκαφές, θα μάθουμε αν πράγματι αυτοί είναι μαζικοί τόποι ταφής.

Έτσι είναι αυτόν τον αναγνώστη που συναντήσαμε στη Μεσαορία, που μας οδήγησε σε έναν άλλο μάρτυρα.

Ο μάρτυρας μας καλωσορίζει θερμά και μας λέει ότι θέλει να βοηθήσει. Μιλά για έναν νέο πιθανό τόπο ταφής στην περιοχή αυτή.

«Υπάρχει ένα ντεπόζιτο νερού στην έξοδο του χωριού Τρεμετουσιά» λέει. «Εκεί υπάρχει ένας χωματόδρομος που πάει στο χωριό Τρούλλοι. Είχαν θάψει εκεί δύο «αγνοούμενους» Ελληνοκύπριους. Τους είχαν πυροβολήσει περίπου 100 μέτρα μακριά από το ντεπόζιτο νερού και είχαν στείλει έναν σιοίρο (μπουλντόζα) να τους θάψει… Ο μόνος σιοίρος στην περιοχή αυτή ήταν στο χωριό. Και πιστεύω ότι ο σιοίρος ήρθε από εκεί» λέει.

Μας δίνει επίσης το όνομα του ιδιοκτήτη του σιοίρου και μας λέει ότι ακόμα ζει.

Μας δίνει και ένα άλλο όνομα και λέει ότι και αυτός ξέρει για αυτόν τον τόπο ταφής.

Το άτομο που είχε πυροβολήσει αυτούς τους δύο Ελληνοκύπριους τους είχε σκοτώσει για τα λεφτά τους, λέει.

«Πρώτα τους είπε ‘φύγετε από εκεί, περπατάτε… Σας αφήνουμε ελεύθερους’ και μετά τους πυροβόλησε στην πλάτη… Φυσικά μετά πήρε τα λεφτά τους».

«Και μετά πήγε στην Αυστραλία και ποτέ δεν επέστρεψε».

Φυσικά δεν πρέπει να ήταν μόνος όταν το έκανε αυτό – πιθανότατα είχε και άλλους μαζί του… Και εκείνοι γύρω του βοήθησαν να καλυφτούν οι δολοφονίες αυτές και έκαναν αυτούς τους δύο Ελληνοκύπριους να «εξαφανιστούν» και τους έθαψαν με έναν σιοίρο… Οι δύο Ελληνοκύπριοι που είχαν σκοτώσει, εξηγεί ο μάρτυράς μας, ποτέ δεν είχαν αναμειχθεί σε οτιδήποτε ενάντια στους Τουρκοκύπριους, αντιθέτως είχαν καλές σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους. Και πάντοτε προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους όσο ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Όμως αυτό ήταν το τραγικό τους τέλος. Όλα για τα λεφτά…

«Όταν θα φύγετε από εδώ, πηγαίνετε στο ντεπόζιτο νερού και δείτε το μέρος» λέει.

Μας λέει επίσης για τις δολοφονίες στην Αφάνεια το 1974.

«Η Αφάνεια ήταν υπό τη διοίκηση του χωριού Τζιάος. Ένας ταγματάρχης είχε έρθει στην Αφάνεια και είπε στους Τουρκοκύπριους να στήσουν τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους σε σειρά μπροστά από έναν τοίχο. Οι Τουρκοκύπριοι τους έστησαν σε σειρά. Τότε ο ταγματάρχης τους είπε: ‘Πυροβολήστε τους!’ Ένας από τους Τουρκοκύπριους είπε στον ταγματάρχη: ‘Συγγνώμη κύριε, δεν μπορώ να τους πυροβολήσω’. Έτσι ο ταγματάρχης είπε στον Τουρκοκύπριο: ‘Τότε άφησε το όπλο σου και πήγαινε και στάσου μαζί τους…’

Έτσι είναι που σκοτώθηκαν αυτοί οι Ελληνοκύπριοι. Οι άνθρωποι αυτοί θάφτηκαν και μετά αδειάστηκαν οι τόποι ταφής τους… Χρησιμοποιήθηκαν κάποιοι Τουρκοκύπριοι από το χωριό Σίντα στο άδειασμα των πηγαδιών. Μετέφεραν τα οστά με το φορτηγό που ανήκε στον…»

Μας δίνει τα ονόματα αυτών που μετέφεραν αυτά τα «αγνοούμενα» οστά…

Ευχαριστούμε τον μάρτυρα αυτό και τον αφήνουμε για να πάμε στην Τρεμετουσιά…

Ο αναγνώστης μου μας λέει ότι υπάρχει ένας άλλος τόπος ταφής σε ένα μέρος που λέγεται Άης Φώτης και θα διευθετήσει έτσι ώστε να συναντήσουμε έναν άλλο μάρτυρα μια άλλη μέρα.

Έτσι πάμε όλοι στην Τρεμετουσιά και βρίσκουμε το ντεπόζιτο νερού όπως μας το περιέγραψε ο μάρτυρας. Βρίσκουμε τον χωματόδρομο που ενώνει την Τρεμετουσιά με τους Τρούλλους. Ο Καλλής περπατά γύρω για να ελέγξει την περιοχή.

Μας λέει ότι υπάρχει ένα μέρος πίσω από το ντεπόζιτο που του φαίνεται ύποπτο.

Ο αναγνώστης μου μου λέει για τους λόφους γύρω από την περιοχή αυτή.

Υπάρχει ο λόφος Margo – μετά το 1974 άλλαξαν το όνομά του σε Tiniz Tepesi. Πίσω από τον λόφο αυτό είναι η Αθηένου και στα δυτικά το Πυρόι. Τώρα το Πυρόι είναι στρατιωτική περιοχή. Μιλά για κάποιους πιθανούς τόπους ταφής στο Πυρόι αλλά είναι αδύνατο για μας να πάμε εκεί και να ελέγξουμε, αφού είναι στρατιωτική περιοχή.

Βγάζουμε φωτογραφίες του ντεπόζιτου και της γύρω περιοχής και ο Halil Sayin παίρνει τις συντεταγμένες της περιοχής. Εφόσον ο μάρτυράς μας μας έχει δώσει πολλές πληροφορίες, το επόμενο πράγμα είναι να ερευνήσουμε περαιτέρω για αυτόν τον πιθανό τόπο ταφής.

Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας και υποσχόμαστε να συναντηθούμε ξανά και επιστρέφουμε στη Λευκωσία. Την επόμενη μέρα πάμε στα Λειβάδια αλλά θα σας πω για αυτό σε ένα άλλο άρθρο.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 10:15 (τελευταία ενημέρωση 10:15)

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

Επιστροφή
στην αρχή