Αναβρασμός στο Συντηρητικό Κόμμα λόγω Μπόρις Τζόνσον

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα κινηθεί εσωκομματική πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του τέως Υπουργού Εξωτερικών

Επίσημη καταγγελία κατά του Μπόρις Τζόνσον για το σχόλιό του σε άρθρο πως οι γυναίκες που φορούν μπούρκα μοιάζουν με «γραμματοκιβώτια» ή με «ληστές τραπεζών» υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Μπράντον Λιούις.
 
Ο κ. Λιούις, όπως και η πρωθυπουργός Μέι, έχουν καλέσει τον κ. Τζόνσον να απολογηθεί. Πλέον, ο πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα κινηθεί εσωκομματική πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του τέως Υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Τζόνσον εγκαλείται για παραβίαση του κομματικού κώδικα διαγωγής που ορίζει ότι οι κάτοχοι δημοσίων αξιωμάτων θα πρέπει να «καλλιεργούν το σεβασμό και την ανοχή».
 
Σε δηλώσεις του την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του BBC ο βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ, που πρωτοστατεί στις προσπάθειες για ένα μαλακό Brexit, είπε ότι σε περίπτωση που ο κ. Τζόνσον αναλάμβανε κάποια στιγμή τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος, τότε ο ίδιος θα έφευγε από το κόμμα.
 
«Δεν είναι άτομο ικανό και κατάλληλο για να ηγείται του κόμματος», εξήγησε ο κ. Γκριβ.
 
Παρά τις έντονες αντιδράσεις συναδέλφων του από το Συντηρητικό Κόμμα, ωστόσο, που έχουν ζητήσει μέχρι και την αποπομπή του, ο κ. Τζόνσον έχει επίσης ένθερμους υποστηρικτές στο κόμμα, οι οποίοι λένε ότι είναι ανάγκη να γίνει η συζήτηση για την μπούρκα και άλλα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο γυναικών, καταπιέζοντας τες.
 
Ο κ. Τζόνσον φέρεται επίσης να έχει τη στήριξη πολύ μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος. Μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης αρκετοί από αυτούς σημείωσαν ότι τους αρέσει ο ευθύς τρόπος έκφρασής του και το γεγονός ότι δεν περιορίζεται από την ανάγκη πολιτικής ορθότητας των όσων λένε οι βουλευτές.
 
Πάντως, για την ώρα ο κ. Λιούις έχει αποφύγει να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στην Ευρώπη.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Γκαβός


Επιστροφή
στην αρχή