Ανάβουν τα αίματα ενόψει Δημοτικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Αντιδράσεις και εξελίξεις σε τρία μέτωπα πυροδότησε η αναμενόμενη απόφαση του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει Νίκο Νικολαίδη για δήμαρχο Λεμεσού.

Αναταράξεις και παρενέργειες σε τρία μέτωπα είχε η απόφαση του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαΐδη για τη δημαρχία Λεμεσού. Από τη μια καταγράφονται έντονες αντιδράσεις εντός ΔΗΣΥ μεταξύ των κομματικών στελεχών που ενδιαφέρονταν να εξασφαλίσουν το χρίσμα. Από την άλλη η ηγεσία της ΕΔΕΚ εμφανίζεται εξοργισμένη με τη στάση του ΔΗΣΥ και κάνει λόγο για παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος. Την ίδια στιγμή, η επιλογή Νικολαΐδη από τον ΔΗΣΥ μεγάλωσε την πίεση στο ΑΚΕΛ στην προσπάθειά του να κρατήσει τον δήμο. Οι εντυπώσεις στις δημοτικές εκλογές του Δεκέμβρη ξεκάθαρα κρίνονται στη Λεμεσό.

Παρά την προχθεσινή απόφαση του ΔΗΣΥ προφανώς και δεν τίθεται θέμα υποστήριξης του Νίκου Νικολαΐδη από την ΕΔΕΚ. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η ηγεσία της ΕΔΕΚ είχε προτείνει στον Νίκο Νικολαΐδη να ενισχύσει το κομματικό ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές, έστω και χωρίς το κίνητρο της εκλογής, με αντάλλαγμα να υποστηριχθεί για τη δημαρχία Λεμεσού, ωστόσο ο ίδιος το είχε απορρίψει. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, στην ΕΔΕΚ θα κινηθούν στο θέμα της δημαρχίας Λεμεσού με βάση το σκεπτικό τι κερδίζουν σε άλλους δήμους, θεωρώντας από καιρό τον Νίκο Νικολαΐδη ξένο σώμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένουν την τελική απάντηση του Ανδρέα Χρίστου ή την απόφαση του ΑΚΕΛ για το ποιος άλλος θα είναι υποψήφιος εάν δεν καρποφορήσει το σφυροκόπημα στον δήμαρχο Λεμεσού. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ασφυκτική πίεση στον δήμαρχο Λεμεσού, αφού η συμπρωτεύουσα έχει έναν ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό για το ΑΚΕΛ και όχι μόνον. Η ηγεσία της ΕΔΕΚ θα έχει εντατικές επαφές τις επόμενες μέρες με τα άλλα κόμματα στα οποία προσβλέπει για συνεργασία πλην του ΔΗΣΥ.

Το θέμα Νικολαΐδη αναμένεται να οδηγηθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΔΕΚ. Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου των Σοσιαλδημοκρατών όπου θα ληφθεί απόφαση για τους δημάρχους που θα υποστηρίξει το Κίνημα ανά δήμο. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να τεθεί θέμα παραπομπής του κ. Νικολαΐδη στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος με βάση τις νέες καταστατικές πρόνοιες για τα πειθαρχικά παραπτώματα. Πιθανότερη κατάληξη μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι η αποβολή Νικολαΐδη, αφού υπάρχουν και προηγούμενα.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος κάρφωσε δημοσίως τον ΔΗΣΥ για παρέμβαση στα εσωτερικά της ΕΔΕΚ και μίλησε για μια πράξη που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Υπενθύμισε την προηγούμενη απόφαση του ΠΓ της ΕΔΕΚ βάσει της οποίας όλα τα κομματικά στελέχη που είχαν εξαγγείλει υποψηφιότητα θα έπρεπε να την αποσύρουν και να αναμένουν τις αποφάσεις του κόμματος, προαναγγέλλοντας έτσι ενεργοποίηση των καταστατικών προνοιών για τα απείθαρχα στελέχη.

Στοίχημα Αβέρωφ

Στον ΔΗΣΥ μία ακόμη εσωκομματική διαδικασία επιλογής υποψηφίων άφησε πληγές και παραπονεμένα στελέχη. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ έκαμε μιαν επιλογή με πολιτικά κριτήρια. Επέλεξε έναν υποψήφιο που θεωρεί ότι μπορεί να κλέψει ψήφους από τον ενδιάμεσο χώρο, με δεδομένο ότι στη Λεμεσό όλα δείχνουν συνεργασία του ΑΚΕΛ με ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία είτε με τον Ανδρέα Χρίστου είτε με άλλον υποψήφιο. Αν κερδίσει το στοίχημα θα έχει πετύχει ο ΔΗΣΥ μια μεγάλη πολιτική νίκη. Σε διαφορετική περίπτωση όσοι διαμαρτύρονται τώρα για την απόφαση θα επανέλθουν δριμύτεροι τον Δεκέμβριο. Παρά τις πικρίες, θέμα ανταρσιών δεν τίθεται. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ήταν κατηγορηματικός μιλώντας χθες στην Πρωινή Επιθεώρηση στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6 ότι δεν τίθεται θέμα ανταρσίας, ενώ άφησε αιχμές για προειλημμένη απόφαση.

Τα πέντε στελέχη που θεωρούν ότι αδικήθηκαν με την απόφαση, για να αυξήσουν την πίεση στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, εξέδωσαν χθες κοινή δήλωση. Άφησαν αιχμές για το ότι από τη μέρα που εξήγγειλαν το ενδιαφέρον τους δεν κλήθηκαν σε συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, παρά μόνο προχθές μιάμιση ώρα πριν από τη συνεδρίαση του ΠΓ. «[...] Ο πρόεδρος κ. Αβέρωφ μάς εισηγήθηκε να παραμείνουμε οι 5 και να αποφασίσουμε μεταξύ μας ποιος θα είναι ο ένας που θα υποστηριζόταν από την παράταξή μας για τη δημαρχία της Λεμεσού. Μετά από την εξέλιξη αυτή και σε σύντομη διαβούλευση καταλήξαμε μέσα σε κλίμα ομοψυχίας ποιος θα ήταν ο ένας που με την ομόθυμη στήριξη και υποστήριξη των υπολοίπων 4 θα δίναμε μαζί τη μεγάλη μάχη για τη δημαρχία της Λεμεσού. Στο Πολιτικό Γραφείο είπαμε τη θέση μας απέναντι στην εισήγηση του προέδρου του κόμματος, είπαμε ότι πράγματι καταλήξαμε στον έναν χωρίς να τον κατονομάσουμε και δυστυχώς ο κύριος Αβέρωφ έκρινε ορθότερο ότι ο ένας που καταλήξαμε τελικά θα κρινόταν μαζί με τον κ. Νικολαΐδη. Κοινή θέση όλων μας ήταν ότι επρόκειτο περί προειλημμένης απόφασης του προέδρου και της ηγεσίας και η χθεσινή διαδικασία ήταν μια παρωδία», κοινοποίησαν οι Α. Μιχαηλίδης, Α. Θεμιστοκλέους, Σ. Στούππας, Τ. Αντωνίου, Φ. Νικολάου.

Ο ΔΗΣΥ από την πλευρά του έριξε το γάντι στα «έμπειρα στελέχη του» αναδεικνύοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να εγκριθεί προκαταβολικά μια υποψηφιότητα χωρίς να τεθούν στην κρίση του ΠΓ όλα τα δεδομένα που υπήρχαν για αυτόν τον δήμο.

Ο ίδιος ο Νίκος Νικολαΐδης με μια σύντομη δήλωση εξέφρασε βαθιά εκτίμηση προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού για την τιμητική απόφασή τους να στηρίξουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Λεμεσού.

Νικολαΐδη; Με προσβάλλετε

Ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Θεμιστοκλέους θέτει ανοιχτά θέμα ηγεσίας του κόμματος, λέγοντας πως το Πολιτικό Γραφείο επέλεξε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαΐδη για τον Δήμο Λεμεσού με επιβολή και όχι απλώς καθοδήγηση από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας χθες στον «Πολίτη 107.6» ανέφερε πως η επιλογή Νικολαΐδη είναι επιλογή ήττας και αν επιβεβαιώθεί, τότε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, κάτι που δεν έκανε μετά τις βουλευτικές εκλογές και την απώλεια χιλιάδων ψήφων. Όπως είπε, ο κ. Νεοφύτου έπρεπε να συγκαλέσει εκλογικό συνέδριο. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η έγνοια του είναι ο ΔΗΣΥ, που δεν είναι ούτε δικός του ούτε «τον κουβαλάει ο κ. Νεοφύτου από τον πατέρα του, από την Αργάκα».

Κουκούλωμα σκανδάλων

Ο Αντρέας Θεμιστοκλέους συνέδεσε την επιλογή του κ. Νικολαΐδη με «πολύ μεγάλη προσπάθεια να κουκουλωθούν τα πολύ μεγαλύτερα (από την Πάφο και τη Λάρνακα) σκάνδαλα της Λεμεσού από συγκεκριμένους κύκλους». Σημείωσε πως δεν ταυτίζει τον κ. Νικολαΐδη με τον Φ. Σαρίκα ή τον Α. Λουρουτζιάτη, αλλά διερωτήθηκε αν «ο κ. Νικολαΐδης είχε ποτέ το ανάστημα να καταγγείλει ένα σκάνδαλο σε αυτό τον τόπο» παρά το ότι υπήρξε βουλευτής και υπουργός.

Θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ της Κύπρου

Ο Αντρέας Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι με αυτές τις «βυζαντινοδολοπλοκίες» ο ΔΗΣΥ, μετά την παροιμιώδη ήττα στις βουλευτικές εκλογές, θα χάσει και τις δημοτικές, όπως και τις προεδρικές και δεν πρόκειται να ξανακερδίσει εκλογές. Θα γίνει, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ της Κύπρου.

Με προσβάλλετε

Ο Αντρέας Θεμιστοκλέους ερωτώμενος αν παρά την πικρία του θα στηρίξει την υποψηφιότητα Νικολαΐδη απάντησε: «Κύριε, με προσβάλλετε. Ειλικρινά με προσβάλλετε». Είπε πως ο Νίκος Νικολαΐδης δεν επελέγη από τον κόσμο του ΔΗΣΥ σε μια ανοικτή δημοκρατική διαδικασία και είναι σαν να έπεσε κάποιος στην αυλή του σπιτιού του με μπότες και θέλει να ανέβει και στο κρεβάτι. Ερωτώμενος αν θα υποστηρίξει άλλον υποψήφιο, είπε πως δεν το ξέρει, αλλά σημείωσε πως θα στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για το δημοτικό συμβούλιο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΡΜΠΑ / ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Δημοτικές εκλογές: Καλοβλέπουν τη μισή θητεία

Κινητικότητα στη Βουλή για ετοιμασία των επεξεργασμένων και αξιολογημένων εγγράφων για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

13 / 13
Επιστροφή
στην αρχή