Ανατροπή στις τηλεπικοινωνίες - Η Monaco Telecom αλλάζει το τοπίο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί ο Γάλλος πολυεκατομμυριούχος μεγαλομέτοχος της Monaco Telecom, Xavier Niel, επέλεξε την Κύπρο και ποια στρατηγική θα εφαρμόσει.

Ραγδαίες αλλαγές και ανακατατάξεις στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών προβλέπουν οι φορείς των τηλεπικοινωνιών ότι θα επέλθουν στην κυπριακή αγορά, μετά την αλλαγή στην ιδιοκτησία της ΜΤΝ και με την κάθοδο στην Κύπρο της Monaco Telecom.

Εντυπωσιακή η τιμή

Υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών του τομέα χαρακτηρίζουν εντυπωσιακό το ύψος της τιμής πώλησης της ΜΤΝ. «Οποιαδήποτε επένδυση στην αγορά είναι θετική. Αλλά τα 260 εκατ. ευρώ που έπιασε η ΜΤΝ αποτελεί ένδειξη ότι ο τομέας εκτιμάται υψηλά, κι αυτό είναι θετικό για όλους τους παρόχους», ανέφερε άτομο από το ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Είναι αρκετά υψηλή τιμή για δραστηριοποίηση σε μία αγορά σχετικά κλειστή. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς ο νέος παίκτης θα αξιοποιήσει την Κύπρο. Εάν πρόκειται για μια επένδυση στρατηγικής. Αν θέλει π.χ. να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες μιας μικρής αγοράς για να δοκιμάζει νέα προϊόντα και υπηρεσίες», σημείωσε άλλη πηγή.

Γιατί η Κύπρος;

Αυτό αποτελούσε κι έναν από τους βασικούς στόχους της ΜΤΝ όταν το 2013, μετά από επτά χρόνια παρουσίας στο νησί, είχε αποφασίσει να επενδύσει περισσότερο εξαγοράζοντας και το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από τον όμιλο Σιακόλα. Όπως είχε τότε ανακοινώσει η ΜΤΝ, θεωρούσε την Κύπρο εφαλτήριο για εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε άλλες αγορές του ομίλου ΜΤΝ.

Όπως σημειώνει η πηγή μας, «μπορεί αυτό να μην λειτούργησε για τη ΜΤΝ, ίσως επειδή δεν ταίριαζε η δική μας αγορά με το υπόλοιπο portfolio του ομίλου, καθώς απευθυνόταν σε ένα διαφορετικό πελατολόγιο σε Αφρική και Ασία με διαφορετικές ανάγκες, στην περίπτωση ωστόσο της Monaco Telecom, με δράση σε ευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος ενδεχομένως να μπορούσε να λειτουργήσει ως μια αγορά-τεστ».

Καινούργια προϊόντα

Από το πρώτο σκανάρισμα της Monaco Telecom και των άλλων εταιρειών στις οποίες συμμετέχει ο μεγαλομέτοχός της Xavier Niel, οι ανταγωνιστές διαπιστώνουν πως πρόκειται για έναν πάροχο ο οποίος, πρώτον επενδύει στον ευρυζωνικό τομέα και στα δεδομένα, και δεύτερον είναι αρκετά «επιθετικός» στη στρατηγική προσέγγισης της αγοράς. «Μέσα από τις έρευνες αγοράς μας βλέπαμε πως οι καταναλωτές θεωρούσαν επιθετική την πολιτική της ΜΤΝ στον τρόπο που ενημέρωνε νέους πελάτες (σ.σ. από πόρτα σε πόρτα και τηλεφωνικώς). Αυτή η επιθετικότητα δεν μεταφραζόταν ωστόσο σε προϊόντα. Αυτό πιστεύουμε ότι θα το δούμε από τη Monaco Telecom», εξήγησε το στέλεχος ανταγωνιστικής εταιρείας. «Αναμένω ότι θα φέρει μαζί της καινούργια προϊόντα. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο σ’ αυτό μέσω των αρκετά εξελιγμένων δικτύων που διαθέτει η Κύπρος», πρόσθεσε.

Ίσως δούμε και εσωτερικά συγχωνεύσεις

Τα τελευταία χρόνια, οι όποιες αλλαγές βλέπαμε στο τοπίο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθόλου ευκαταφρόνητες, αφορούσαν τον διαμοιρασμό της πίτας. Η κάθοδος της Monaco Telecom, εκτιμούν οι πηγές μας, αρχίζει να ανασαλεύει το επί χρόνια στάσιμο τοπίο σε επίπεδο ιδιοκτησίας, κι αυτό που αναμένουν είναι ανακάτεμα ξανά της τράπουλας. Ανέκαθεν οι προβλέψεις ήταν πως το μέγεθος της Κύπρου δεν σηκώνει τέσσερις παροχείς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κάτι που αναγκαστικά θα οδηγούσε στο μέλλον σε ένα ισχυρό δίπολο. «Ενδεχομένως η Monaco Telecom να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε ενωρίτερα σε αυτό», μας ανέφερε στέλεχος του ημικρατικού οργανισμού.

Το ποδόσφαιρο

Όπως μάλιστα μας αποκάλυψε, ήδη γίνονται διεργασίες για συνεργασίες στον τομέα του ποδοσφαιρικού περιεχομένου από την επόμενη τηλεοπτική σεζόν (2019), σε μία προσπάθεια να μειωθεί το μεγάλο κόστος από την αγορά των δικαιωμάτων. Τέτοιες συμφωνίες θα ήταν συμφέρουσες και για τους συνδρομητές. Συνεπώς, σε πρώτη φάση ίσως δούμε κάποιες ανακατατάξεις χωρίς αλλαγή ιδιοκτησίας, που να είναι όμως καθοριστικές και για το μέλλον της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Οι συνεργασίες αναζητούνται ανάμεσα σε όλους τους παρόχους.

«Μέτρο» οι οπτικές

Μία άλλη εξέλιξη που θα έχει ενδιαφέρον και θα μετρήσει και το μέγεθος της επένδυσης που θέλει να κάνει η εταιρεία του Γάλλου πολυεκατομμυριούχου Xavier Niel στην Κύπρο, είναι εάν θα προχωρήσει σε δικό της δίκτυο οπτικών ινών ή εάν θα προτιμήσει να αξιοποιήσει το φιλόδοξο δίκτυο που κτίζει η cyta (επένδυση 120 εκατ. σε βάθος δεκαετίας για να φτάσει σε 200 χιλιάδες νοικοκυριά) αγοράζοντας σε χονδρικές τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜΤΝ ήταν η μόνη που παρέμεινε μέχρι το τέλος στο πιλοτικό της cyta από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, συμμετέχοντας με δικούς της χρήστες, και δηλώνοντας το ενδιαφέρον της να αγοράζει χωρητικότητα παρά να φτιάξει ένα νέο δίκτυο οπτικών ινών.

Αντίθετα, η Cablenet και η Primetel, που επίσης συμμετείχαν στο πιλοτικό αλλά δεν είχαν επιδείξει τον ίδιο ζήλο με τη ΜΤΝ, ενδιαφέρονται για ανάπτυξη δικού τους δικτύου οπτικών ινών. Ήδη προχωρούν σ’ αυτό. Η Cablenet, η οποία αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό και την οπτική ίνα στο καλωδιακό της δίκτυο, έχει λάβει την απόφαση σε περιοχές που μπαίνει για πρώτη φορά με δίκτυο να εγκαθιστά μόνο οπτική ίνα. Η PrimeTel επίσης ανακοίνωσε πριν από έναν μήνα επιχειρηματικά πακέτα διαφημίζοντας την επέκταση του δικού της ανεξάρτητου δικτύου οπτικών ινών.

Ποιος είναι ο Xavier Niel

Ο Xavier Niel είναι ο ιδρυτής και μεγαλύτερος μέτοχος της Iliad, ενός παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που εδρεύει στο Παρίσι. Η εταιρεία, η οποία εκμεταλλεύεται το εμπορικό σήμα Free, είχε 6,5 εκατ. πελάτες ευρυζωνικών συνδέσεων και περισσότερους από 13 εκατ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας τον Δεκέμβριο του 2017. Τον ίδιο χρόνο ανακοίνωσε έσοδα ύψους 5 δις ευρώ. Η Monaco Telecom δημιουργήθηκε το 1997 ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του κρατικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών του Πριγκιπάτου του Μονακό. Το πριγκιπάτο κατέχει το 45% των μετοχών της εταιρείας και το 55% ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Xavier Niel. O Niel έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην καινοτομία. Το 1993 ίδρυσε τον πρώτο γαλλικό πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, το 1999 εισήγαγε τη Free, μια εταιρεία που προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές και το 2002 λάνσαρε το triple play. Σημεία σταθμοί στην πορεία του η χρηματοδότηση ενός σχολείου πληροφορικής για την κατάρτιση 1000 προγραμματιστών τον χρόνο. Αυτό έγινε το 2013. Το 2014 συμφώνησε να αγοράσει την Orange Switzerland έναντι 2,9 δις δολαρίων.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο 40.3% η πληρότητα των φραγμάτων έναντι 31.1% που ήταν χθες

Πολίτης News, 11:15 (τελευταία ενημέρωση 11:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Mετά τη βαριά ήττα Μέι, πρόταση δυσπιστίας από τους Εργατικούς

Πολίτης News, 11:10 (τελευταία ενημέρωση 11:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάλος σε πόλη της Ισπανίας για άγαλμα με τον Σατανά «χαμογελαστό»

Πολίτης News, 10:51 (τελευταία ενημέρωση 10:51)

Επιστροφή
στην αρχή